Индия изпраща жена-робот в Космоса

Първият хуманоиден робот, наречен "Вьомитра"

Знае няколко езика и може да отговаря на въпроси

Индия ще изпрати в орбита първия си хуманоиден робот, наречен "Вьомитра" (Vyommitra), през третото тримесечие на тази година. Както каза индийският министър на науката и технологията Джитендра Сингх, който ръководи ядрената и космическата индустрия на индийското правителство, роботът ще трябва да следи жизненоважните системи на космическия кораб "Гаганян" (Gaganyaan), преди да да бъдат изпратени хора в орбита, предава информационната агенция АНИ, цитирана от БТА. "Безпилотната мисия "Вьомитра" е планирана за третото тримесечие на тази година", цитира пресслужбата на индийското правителство думите на министъра на науката и технологията.

Името на робота произлиза от две санскритски думи - "vyom" ("космос") и "mitra" ("приятел"). Външният вид на робота е на жена, знае няколко езика и може да отговаря на въпроси, включително и на такива, засягащи техническото състояние на кораба.

"Вьомитра" е проектиран да симулира човешки функции в космическата среда и да извършва операции, свързани с жизненоважни системи", каза министърът. Роботът, добави той, може да наблюдава параметрите на орбиталния модул, да управлява шест панела на кораба и да отговаря на въпроси от центъра за управление на полета. Това е основната проверка преди полета на първия национален космически екипаж.

Както каза ръководителят на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) Шридхара Паникер Сомнатх по-рано, републиката планира да изпрати първия космически кораб с екипаж в орбита до края на 2025 г.

Междувременно пък SpaceX планира да извърши множество тестови изстрелвания на своята свръх ракета Starship през 2024 година. Така компанията на Илон Мъск ще може не само да докаже концепцията, но и да изпълни плана на НАСА за човешко кацане на Луната до 2026 година. Илон Мъск показа, че първите три степени за следващите полети на Starship са произведени. Super Heavy има повече от два пъти по-голяма тяга от Saturn V - най-голямата ракета, която някога се е отправяла към космоса досега. Първата степен има 33 метанови ракетни двигателя Raptor, а височината му е 70 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии