Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Новата индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде изградена в рамките на две години. Тя ще бъде първата в страната от модерен тип, с напълно готова инфраструктура. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов. Той присъства на подписването на меморандум между кмета на общината Живко Тодоров и изпълнителния директор на Национална компания „Индустриални зони” ЕАД Антоанета Барес.

Предстои да бъде създадено смесено дружество между държавата и Община Стара Загора. Националната компания ще участва с финансов ресурс, а Общината ще апортира 115 дка земя. Тя се намира на терена на бивше опитно поле в кв. „Зора”.

Кметът Живко Тодоров подчерта, че е от изключителна важност държавата да участва в изграждането на индустриалната зона в Стара Загора. „Не е само заради финансовия ресурс, който ще бъде отделен за изграждане на инфраструктурата. Когато дойде инвеститор той отива първо в Министерство на икономиката и „Индустриални зони”, за да се запознае с възможностите за инвестиции. И когато ние сме една от тези опции, които са приоритет за държавата, ние имаме по-голям шанс да привлечем инвеститори в нашия град” – каза кметът на Стара Загора.

Емил Караниколов съобщи, че веднага след като е публикувана информация за подписването на меморандума за изграждане на индустриалната зона в Стара Загора, сериозен инвеститор от автомобилния сектор е направил запитване.

Икономическият министър добави в тази връзка, че България е изключително привлекателна за инвеститорите.

„Миналата година, през миналата година през Агенцията за насърчаване на инвестициите сме сертифицирали 31 инвестиционни проекта за над 300 млн. лева, осигуряващи около 5000 работни места. За първите 15 дни на годината издадохме сертификати на проекти за около 500 млн. лева, благодарение, на които ще бъдат разкрити над 2000 работни места” – информира Караниколов.

В Агенцията за инвестиции се разработват още 21 проекта на обща стойност около 1 млрд. лева за 4500 работни места”. Национална компания” Индустриални зони” ЕАД е в процес на преговори с 18 инвеститори.

Коментари

Задължително поле