Министър Маринов: Нямаме официална информация за инцидента във Великобритания

Турция може да закупи нови комплекси С-400 от Русия

Прокуратурата предаде на съд мъж, причинил смърт на пътя

Отварят за гражданите буферния паркинг на метростанция „Стадион Васил Левски“

Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

Иновативна технология ще изследва дарената кръв у нас

Съвременна технология за изследване на дарената кръв вече работи и у нас. Страната ни е сред последните в Европейския съюз, която въвежда така наречената NAT технология – тя свежда до минимум риска от заразяване при преливане на кръв. С машините са оборудвани всички кръвни центрове в страната, съобщи БТВ.

Д-р Джаудат Макки е сред редовните кръводарители. Уролог е в столична болница, в която периодично медиците даряват за пациентите. Днес даряваха работещи от всички отделения. „Защо не – ние помагаме като лекари и даряваме кръв да спасяваме живот“, смята д-р Джаудат Макки, специалист уролог в МБАЛ „Надежд“.

Дарената кръв вече ще се изследва за ХИВ и хепатит В и С чрез NAT технология – прозоречният период, от заразяването до проявата на болестта, се скъсява. През това време инфекцията на практика е неуловима. От 30-40 дни при рутинните тестове сега периодът се свива на 3 до 5 дни.

„Ще намалим до минимум вероятността, почти до нула, за предаване на някаква инфекция с кръв и кръвни продукти. Това не значи, разбира се, че досега ние сме предавали инфекции масово, тестовете, които сме използвали досега са с много високо качество“, отбелязва д-р Ваня Йорданова, Национален център по трансфузионна хематология.

Рискът от заразяване при кръвопреливане се свежда до минимум. А донорът, при който се установи инфекция, ще разбира много по-рано.

Плазмата, която се отделя при вземането на кръв, се използва за производство на някои лекарства. Но трябва да е тествана чрез NAT технология. Липсата й досега пращаше пробите в чужбина.

Програма за 5 милиона лева на образователното министерство поема оборудването и обучението на специалистите. България е сред последните страни в ЕС, които въвеждат тази технология.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.