Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Иновативни подходи в кариерното консултиране на младежи

Екран от сайта на конференцията. Повече информация на: www.qycguidance.org/conference

Международната конференция „Качеството при кариерното консултиране на младежи и съвременната медийна грамотност” представя иновативни подходи в кариерното консултиране на младежи.

На 15 юли в град София ще се проведе конференция с международно участие – „Качеството при кариерното консултиране на младежи и съвременната медийна грамотност”. Събитието ще се състои в хотел „Арена ди Сердика“ (гр. София) и се организира от Студентско общество за компютърно изкуство /СОКИ/ като част от проект „Quality of youth career guidance and nowadays media literacy“ /QYCGuidance/, финансиран по програма „Еразъм+” на ЕС.

Конференцията фокусира вниманието на международни и български кариерни експерти, мениджъри и служители в центрове за кариерно консултиране, както и университетски и педагически консултанти върху ключовите иновации, необходими за подобряване на качеството и модернизация на консултантските услуги за младежи.

Целта на конференцията е да представи новите тенденции и технологии в кариерното ориентиране на младите хора. Едновременно с това ще запознае гостите с иновативни практики и актуални решения от България и Европа свързани със прилагането на съвременните медии при кариерните услуги за младежи. Чуждестранните и български специалисти в областта ще споделят опита си и ще обединят сили в желанието си да обновят услугата „кариерно консултиране”.

Постигането на тази нелека задача изисква процес на адаптация от страна на кариерните центрове към съвременната действителност на младите хора, а именно – овладяване използването на новите медии и социалните мрежи. Кариерните услуги търпят значителни промени, именно във връзка с бързото развитие на съвременните информационни и комуникационни технологии, които предпоставят тенденцията младите хора все по-често да търсят необходимата информация самостоятелно, в интернет. Това важи и за информацията, свързана с тяхното кариерно развитие. Затова и за кариерното ориентиране днес е характерно постепенното изместване към процеса на самоориентиране.

Посоченият по-горе феномен променя мисията на кариерния консултант и комуникацията между него и младия човек. Възниква необходимостта от това центровете да приемат характеристиките и на звена за консултация и обучение на младежи в използване на съвременните медии в своето професионално израстване.

Съвременният кариерен консултат трябва да оцени познанията си в областта на модерната медийна грамотност и да ги „изравни” с тези на своите млади клиенти. Само по този начин консултантът би могъл да да разкрие пред младежите начините за самостоятелно справяне с процеса на търсене на работа, чрез използване на увеличаващите своето значение комуникационни и информационни възможности. Именно с тази цел, на конференцията ще бъдат представени и разработените в рамките на проект QYCGuidance (qycguidance.org) инстументи за оценка и самооценка (онлайн игри, тестове и портфолиа) на знанията, уменията и компетентностите на работещите в сферата на кариерното ориентиране. Темата за развитието на медийните умения и грамотност в дигиталната ера ще бъде разгледана и от експерта по професионално обучение и коучинг – Ейми Санфорд от Швеция, докато експертът в професионално ориентиране Али Махлоджи от Австрия, създател на платформата watchado, ще демонстрира пред гостите на конференцията способи за кариерно самоориентиране от ново поколение.

Списък на знанията, уменията и компетентнос-тите на кариерните консултанти по съвременна медийна грамотност, които могат да се открият на сайта на проекта: www.qycguidance.org

Наред с това, че спомага оценяването на основните знания, умения и компетентности, свързани с дигиталните медии, самоориентирането и медийната грамотност (включително на младежи в неравностойно положение), разработеният в рамките на проекта онлайн инструментариум е иновативен по своята същност и атрактивен със своите сюжети и дизайн.

Екран от игра за самооценка на знанията, уменията и компетенциите в сферата на самоориентирането и медийната грамотност при хора в неравностойно положение (младежи в риск за отпадане от училище поради финансови затруднения, културни различия или живеещи в икономически изостанали региони).

Полезни ресурси, касаещи модернизацията на кариерните услуги, онлайн инструментариумът за самооценка, както и ръководството по тази проблематика, на български, английски и още три европейски езика, може да се свали като .pdf свободно от сайта: www.qycguidance.org

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.