Инспекторът, разкрил наличие на серовъглерод в "Химко": Премиерът ме поздрави за действията и борбата ми с РИОСВ-Враца

Снимка: БТВ

Светкавичен обрат по случая със съкратения инспектор от РИОСВ-Враца Георги Караиванов, който сигнализира за опасния серовъглерод на територията на бившия завод "Химко".

Съкращението на инспектора б е отменено след разпореждане на премиера.

Георги Караиванов разказа пред БТВ, че лично Бойко Борисов му се обадил и организирал среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

"Обади ми се по телефона и ми каза, че ще бъда възстановен на работа още на следващия ден - нареди на министър Нено Димов. Малко след това ми се обадиха от МОСВ и поискаха среща с мен - бях възстановен на работа, на същата длъжност и стаж", уточни експертът.

Караиванов допълни, че Борисов го е поздравил за действията му, гражданската му позиция и борбата му с институцията РИОСВ-Враца.

"От 16 месеца се занимавам с този случай, фирмата не изпълни издадените от мен анализи и експертизи, това беше показателно, че ще има проблем. След това не подписаха акта и започнаха да се крият и аз се обърнах към прокуратурата и медиите, защото видях, че няма да се справя сам с това нещо", допълни мъжът.

По думите му, той е бил уволнен, защото преди последната проверка, извършена от него, той е оповестил в медиите, че няма да позволи неакредитирана фирма да извърши извозването на серовъглерода от Враца.

Караиванов допълни, че при разговора му с премиера не е станало на въпрос за депутата Станислав Попов, който е собственик на фирмата.

Той знае, когато излъчихте, че на територията на "Химко" се съхранява опасен химикал - последва светкавична реакция, имаше пресконференция и беше обещано този химикал, че ще бъде изкаран в най-кратки срокове. Тогава той спомена, че е наредил химикалът да бъде незабавно изкаран", каза Караиванов.

Експертът заяви, че фирмата, която трябва да експортира серовъглерода, е представила план и е обещала до 15 юли да започне извозването. Той допълни, че до момента е имало ""чадър" от страна на РИОСВ-Враца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България