Инструкция за смърт от COVID-19

Според инструкцията код за смърт от COVID-19 трябва да се пише и при неидентифициран вирус, дори и да го няма в изследванията.

Заради международната статистика отчитат случаи и при недоказан вирус

Чиновници съветват докторите да не поправят грешки, изкривявали се данните

Това е скандално, обяви доц. Мангъров

Инструкция за това, как да се отчитат смъртните случаи от “идентифициран и неидентифициран COVID-19” са получили директорите на болници в страната чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ). “Труд” разполага с документа, който е изготвен върху указанията на Световната здравна организация и Международната класификация на болестите.

“Смъртта, дължаща се на COVID-19, за целите на проследяване се дефинира като смърт, настъпила в резултат на заболяване с такава клинична проява при вероятен или потвърден случай на COVID-19, освен в случаите, когато има ясна алтернативна причина за смърт, която не може да се свърже с COVID заболяване (напр. Травма), пише в документа. Лекари коментираха, че от тази препоръка следва, че само загиналите от изстрел не могат да влязат в графата жертви на коронавируса.

“Това е скандално. България не е подчинена на Световната здравна организация, това е една неправителствена организация, тя не ни е началник. Тези служители, които са в РЗИ, не ги назначават от СЗО, а от здравно министерство”, коментира пред “Труд” горния цитат от указанията за родните болници доц. д-р Атанас Мангъров. Той посочи, че подобен тип документи могат да се ползват само за сведения, но не и да са база за работа. “Това е все едно да се чудиш, дали някой пациент има или няма ХИВ/СПИН, но накрая да го пишем с ХИВ, защото е от т. нар. “рискови групи”, каза още доц. Мангъров. Ако ние се съгласяваме да изпълняваме подобни инструкции, сме просто пълни идиоти, това е мнението ми”, посочи доц. Мангъров.

Инструкцията казва, че интерес на световната статистика отделните държави не бива да “коригират това, което се предполага, че е грешка, тъй като промени на национално ниво ще доведат до данни, които са по-малко сравними към данните от други държави и до по-малко полезен анализ”. Шефове на инфекциозни отделения коментираха пред “Труд”, че за пръв път виждат документ, в който грешката е разрешена в името на статистиката.

Дори и при неидентифициран вирус, починали пациенти да се пишат с код COVID-19 заради отчитането на смъртността: “Въпреки че и двата кода, U07.1 (COVID-19, идентифициран вирус) и U07.2 (COVID-19, неидентифициран вирус) са подходящи за кодиране на причината за смърт, известно е, че в много страни фактът за лабораторното потвърждение на COVID-19 няма да бъде докладван в медицинското свидетелство за смърт. При липсата на тази подробност се препоръчва, единствено за целите на отчитане на смъртността, условно COVID-19 да се кодира като U07.1, освен ако не е посочен като “вероятен” или “подозиран”.

“Предвид интензивните изисквания на общественото здравеопазване за данни, COVID-19 не се счита като дължащ се на, или като очевидно последствие на нещо друго, по аналогия с правилата за кодиране, прилагани при ГРИПА. Освен това в класификацията няма разпоредба за свързване на COVID-19 с други причини или за модифициране на кодирането му по някакъв начин”, пише още в документа.

 

Според Ръководството по патология на Експертния съвет към здравно министерство:

Аутопсиите не са наложителни, има висок риск

100% защита само с костюми и респиратор

] В инструкциите до патоанатомите се казва, че само специален костюм и маска с филтър и респиратор гарантират 100% защита от COVID-19.
В инструкциите до патоанатомите се казва, че само специален костюм и маска с филтър и респиратор гарантират 100% защита от COVID-19.

“Ако смъртта е настъпила вследствие на потвърдена COVID-19 инфекция, извършването на аутопсия не е наложително и не е належаща процедура за издаване на смъртен акт. Това е записано като заключение в Ръководството за безопасност в структурите по обща и клинична патология във връзка с пандемията от COVID-19. Документът е консенсусна разработка на Българскто дружество по патология и Експертният съвет по Обща и Клинична патология към МЗ, с което “Труд” разполага. И още: “При необходимост, аутопсия на починали в болнично заведение може да се осъществи в същото, ако разполага с оборудвана зала за аутопсии на инфекциозни случаи и с опитен екип от лекар - патолог, санитар, обучени да работят с опасни инфекции”. В документа се казва: “COVID-19 представлява вирусна инфекция от висок риск- категория 3 (ВР3). Хирургичните маски не осигуряват 100% защита. FFP3 маските са препоръчителни (95%). Само специални костюми, покриващи цялото тяло, които включват пречистващ въздуха респиратор с филтри с висока ефикасност осигуряват 100% защита”.

 

Според международните класификации от СЗО

Отчитат починали с рак и със SARS-COV-2 като жертви на пандемията

Дефиницията с цел научни наблюдения

] В представен от СЗО пример за издаване на документ за смърт при пациент с COVID-19, се казва, че дори да е заразен с коронавирус, но получи инфаркт, то като официална причина за смъртта се посочва спиране на сърцето в резултат на инфаркт на миокарда. И смъртният случай е регистриран като такъв, който не е причинен от COVID-19.
В представен от СЗО пример за издаване на документ за смърт при пациент с COVID-19, се казва, че дори да е заразен с коронавирус, но получи инфаркт, то като официална причина за смъртта се посочва спиране на сърцето в резултат на инфаркт на миокарда. И смъртният случай е регистриран като такъв, който не е причинен от COVID-19.

Смърт от COVID-19 не може да бъде приписана на други болести като рак, например и трябва да се отчита независимо от предварително съществуващи здравословни състояния, за които се предполага, че са предизвикали тежко протичане на COVID-19.

Това пише в международните указания от Световната здравна организация (СЗО) за класифициране на леталните случаи от коронавирус. Смърт от COVID-19 се дефинира с цел научни наблюдения като смърт в резултат на съвместими клинични заболявания при вероятни или потвърдени случаи на COVID-19, освен ако няма ясна алтернатива за причината за смъртта, която не може да бъде свързана с COVID-19, например - травма.

Не бива да има и времеви период между болестта и смъртта, през който пациентът да е бил напълно възстановен от COVID-19. Случай с инфаркт на миокарда и COVID-19 обаче се отчита като спиране на сърцето в резултат на инфаркт и не се регистрира като смърт от инфекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве