Интелектуалци подкрепиха инициативата на „Труд“

Сградата с надписа “Съединението прави силата” си е направена за парламент, така, както в Германия са Райхстагът и Бундестагът, коментира проф. Георги Марков.

Първото заседание на 45-то НС в сградата на Съгласието

 

Преустройството на залата “Света София” е естетически шок, заяви проф. Пламен Павлов

Поне клетвата да е в сградата с надписа “Съединението прави силата”

Български интелектуалци подкрепиха инициативата заседанието на новия 45-и парламент да бъде открито в старата сграда на Народното събрание.

В национална кампания на в. “Труд” се включиха писателят акад. Антон Дончев, историкът акад. Георги Марков, професорът по международно право Нина Дюлгерова и други.

“Нашият призив в момента, на който аз станах изразител, е поне да бъде открито заседанието и клетвата на депутатите да стане там, където є е мястото и в крайна сметка да се върне работата на парламента в основната сграда. Мен лично ме обижда, предполагам, че и много хора, това, че символ на парламента вече е Партийният дом - едно изключително неуважение към историята”, обясни пред БНР историкът проф. Пламен Павлов. Според него преместването на законодателния орган остава необосновано.

“Ние не чухме нито едно смислено обяснение защо трябваше да се премести залата на парламента. Самият ремонт и преустройството на залата “Света София” според мен е естетически шок.

“Сградата, от която бе изнесен парламентът е олицетворение на държавността, защото ние сме парламентарна република. Символ на Парламента е сградата в центъра на София, на която стои един прекрасен надпис: “Съединението прави силата”“, коментира проф. Нина Дюлгерова.

 “Сградата с надписа “Съединението прави силата” си е направена за парламент, така, както в Германия са Райхстагът и Бундестагът. Добре е депутатите да преосмислят решението си, защото те трябва да чувстват историческата атмосфера. В Народното събрание са ставали толкова големи събития, там са вземани най-важните решения за страната ни”, припомни проф. Георги Марков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България