Интерактивна карта ще следи за нередности във Велико Търново

Глобите предвидени в Наредбата за опазване на обществения ред в община Велико Търново за шум са едва в размер на 200 лева и ефектът от тези санкции е нулев.

Платформата е част от концепцията "Умен град" и гражданите ще имат пряк достъп до нея

Интерактивна карта ще заработи през ноември във Велико Търново и на нея гражданите ще могат да посочват и да сигнализират за конкретни проблеми в града. Приложението и постъпващите сигнали ще може да се вижда от кмета и заместниците му, за да реагират своевремнно. Специално обособен отдел от специалисти ще обработва информацията.

Първоначалното събиране на данни- за дупки по улиците, неизвозен боклук или запушени шахти, ще става чрез камери, инсталирани в училищните автобуси, които следят и за безопасността при транспорт на ученици. По маршрута обаче уредите ще улавят нередностите, а снимките, които направят, ще бъдат изпращани на платформата. Постепенно с такива камери ще бъдат оборудвани такситата и колите от градския транспорт.

"Гражданите също ще могат директно да изпращат сигнали на сайта. На него или на изпратена жалба задължително ще има резолюция, към кой отдел в Общината са препратени. Ще бъде посочвано и името на служителя, който отговаря за тях. Всеки гражданин ще получава отговор до къде се е придвижил сигналът му и дали въпросът, който го вълнува, е в компетенцията на Общината", обясни кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Той пренесъл този опит от Израел. Интерактивната карта е част от концепцията „Умен град”.

Коментари

Задължително поле