На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Интересно решение за развитие на крепостта Ряховец като туристически обект предлагат проектанти То бе представено по време на обществено обсъждане

Снимка: Община Горна Оряховица

Иновативно, модерно и много интересно решение за крепостта Ряховец край Горна Оряховица предлага екип от проектанти. То бе представено пред обществеността по време на обществено обсъждане в Зала 1 на Общината.

Крепостта Ряховец има всички дадености да се превърне в уникален за България исторически, културен и туристически център. Той ще бъде единствен поне на този етап за страната и ще съчетава по естествен начин и без бутафория природните дадености с богатото историческо и археологическо наследство на региона. Тази идея представиха консултантите, които изготвят проекта, с който ще се кандидатства за финансиране по процедура „Развитие на туристическите атракции”, ос „Регионален туризъм” на Оперативна програма „Региони в растеж”. Проектът бе представен пред обществеността, за да се потърси не само одобрението на горнооряховчани, но и идеи, с които да се обогати предложението на консултантите от „Евро Линк и Ко” ООД.

Общината ще се цели в максималната финансова рамка по тази ос на Програмата, а тя е 9,5 милиона лева. От тези средства безвъзмездната помощ варира от 50 до 85%, а останалите се осигуряват чрез нов финансов инструмент – вид дългосрочен нисколихвен кредит, чрез който се подпомагат подобни проекти, които имат бизнес потенциал, но не са изцяло с бизнес насоченост, обясни управителят на „Евро Линк” Кръстина Галова.

Проектът за крепостта Ряховец беше представен от архитект Драгомир Йосифов. Той е разработен така, че да може да се реализира на няколко етапа. Дори и да не се получи пълно финансиране, може да се започне от най-важните елементи и впоследствие да се надгражда. На първо място трябва да се изгради пътна инфраструктура. В момента крепостта е недостъпна и си е истинско приключение да се стигне до там, подчерта арх. Йосифов. Без да постигнем достъпност, няма как да се реализира нищо от останалите идеи, смята той.

Пътят, който се предвижда, започва от сегашното сметище и стига до подножието на крепостта. Ще има едно премостване на значителна падина, но въпреки това е най-евтиният и кратък вариант с оглед на терена.

Останалите две фази от проекта са за обособяване на зона за обществено обслужване в началото на пътя и приемна зона до самата крепост. Зоната за обществено обслужване е в границите на сегашното сметище, където след рекултивация трябва да се изгради парк. За самата рекултивация се очаква финансиране от ПУДООС. В тази зона се предвиждат достатъчно интересни места, за да се задържат потенциалните посетители на крепостта и тяхното посещение да не бъде само за бърза обиколка на откритото от археолозите. Интересно решение за представянето на самата крепост имат проектантите. Арх. Йосифов подчерта, че е против бутафорните възстановки и предлага интерактивно пресъздаване на живота от различните исторически пластове, открити на Ряховец. Със специални очила и чрез съвременна техника посетителите ще могат да попаднат в света на античността или средновековието, без да се нарушава автентичността на останките, разкрити от археолозите.

Всеки един елемент от проекта е съгласуван с Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство. Има още съгласувателни процедури за различните типове собственост на земята и оформянето на един общ парцел, който да влезе в Общия устройствен план на Горна Оряховица. От тук нататък предстои кандидатстване пред Оперативната програма и при одобрение – изготвяне на инвестиционен проект и реализация на идеите на проектанти – цялостно или на етапи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.