Инфлацията в страната с нов рекорд

Цената на хляба нагоре с 9,6%

Спестяванията на бизнеса и гражданите се топят

Годишната инфлация към края на октомври е 3,7%, обявиха от НСИ. Това е нов рекорд за последните 5 години и 9 месеца. По-голямо поскъпване на годишна база за последно е имало през януари 2013 г. Инфлацията е значително по-висока от лихвите по банковите депозити, които за средства на граждани са под 0,3%. Затова спестяванията на гражданите и бизнеса в банките реално се топят, като на всеки 1000 лв. домакинствата губят над 30 лв.

Най-много в рамките на година са поскъпнали застраховките за коли - с 38,6%. На второ място 20% ръст са цените на течните горива за бита. При храните най-голямо е поскъпването при зеленчуците (+10,3%) и хляба и зърнените храни (+9,6%). Като цяло храните за година са поскъпнали с 3,3%. Но при редица продукти има намаление като например на захарта и захарните изделия (-5,8%), чай, кафе и какао (-3,3%), риба (-0,8%), масло и олио (-0,4%) и плодове (-0,1%).

Само за октомври инфлацията е 0,7%. По-съществено през месеца са поскъпнали хлябът и зърнените храни (+3,5%), обувките (+8,7%) и дрехите (+8,1%). Най-сериозно намаление на цените през месеца има на пътническия въздушен транспорт - с 32%.

Коментари

Задължително поле