Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Мохамад Джавад Зариф

Европейският съюз не прави достатъчно, за да запази ползите за Иран от международното ядрено споразумение от 2015 г. след изтеглянето на САЩ, каза днес иранският външен министър на гостуващия в Техеран енергиен комисар на ЕС Мигел Ариас Канете, предаде "Ройтерс".

"С оттеглянето на Америка иранските обществени очаквания към ЕС за запазване на ползите от споразумението се повишиха и в сегашния контекст европейската политическа подкрепа за споразумението не е достатъчна", каза външният министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от агенция ИРНА, на еврокомисаря Канете при днешната им среща в Техеран.

"Големи европейски компании предупредиха, че е възможно да се оттеглят от сътрудничеството си с Иран, и това поставя под съмнение ангажимента на ЕС да спазва ядреното споразумение", добави Зариф.

От своя страна Канете посочи че "ние трябва да запазим това споразумение, за да не се налага да преговаряме за ново". "Нашето послание е ясно. Това е ядрено споразумение, което работи", подчерта еврокомисарят.

Коментари

Задължително поле