Иран пуска експерти от "Боинг" в разследването на авиокатастрофата

Иран ще разреши на експерти от Украйна и експерти на американския авиопроизводител "Боинг" от САЩ, Франция и Канада да участват в разследването на разбиването на украинския пътнически самолет Боинг 737 в Техеран, обяви ръководителят на иранската авиационна служба Али Абедсадех.

Националното управление за безопасност на транспорта (НУБТ) на САЩ е уведомено и е назначило свой представител за участие в разследването, обяви Абедсадех по иранската телевизия, съобщи БТА.

Разследването ще се ръководи от иранската авиационна служба. Техеран изрази готовност в него да участват и представители на страните, които са изгубили свои граждани в катастрофата. Сред 176-те жертви има граждани на Иран, Канада, Германия, Афганистан, Великобритания, Швеция и Украйна.

Иранското външно министерство потвърди, че в разследването ще участват експерти на "Боинг". То поднесе съболезнования на семействата на жертвите и прикани Канада и всички други страни, които имат сведения за катастрофата, да ги предоставят на Иран.

По повод твърденията на западни страни, сред които САЩ, Канада и Великобритания, че самолетът е бил свален от иранска ракета, говорителят на иранското правителство Али Рабией изрази съжаление, че някои медии "въодушевено са разпространили информации", които по думите му са били изготвени "по добре познатите методи на психологическата манипулация". Той обвини правителството на САЩ, че използва болката на опечалените семейства "в услуга на интересите си в тази психологическа операция".

НУБТ на САЩ потвърди, че е получило уведомление от иранската служба за гражданска авиация да участва в разследването на катастрофата на украинския самолет.

"Както при всяко разследване, в което участва НУБТ, няма да правим спекулации за причините на катастрофата", се казва в изявление на службата.

Авиокомпанията "Боинг" изрази готовност да окаже съдействие.

Коментари

Задължително поле