"Епъл" трябва да плати на Ирландия 13 милиарда евро

Европейската комисия заключи, че Ирландия е предоставила на "Епъл" неправомерни данъчни облекчения на стойност до 13 милиарда евро, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ това е неправомерно, тъй като е позволило на "Епъл" да плаща значително по-ниски данъци, отколкото други предприятия. Сега "Епъл" трябва да изплати на Ирландия въпросните 13 милиарда.

Комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви:

„Държавите членки не могат да предоставят данъчни облекчения на избрани предприятия — това е неправомерно съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. Разследването на Комисията доведе до заключението, че Ирландия е предоставила неправомерни данъчни облекчения на "Епъл", благодарение на които в продължение на много години то е заплащало значително по-ниски данъци, отколкото други предприятия. В действителност това избирателно третиране е позволило на "Епъл" да заплати ефективна ставка на корпоративния данък върху своите печалби в Европа от 1 процент през 2003 г., която е намаляла до 0,005 процента през 2014 г.“

Разследването на Европейската комисия по въпросите на държавната помощ е започнало през 2014 г. ЕК стига до извода, че две данъчни становища, издадени от Ирландия по отношение на "Епъл", са занижили значително и изкуствено дължимия от фирмата данък в Ирландия от 1991 г. насам.

Заключението на комисията е, че с данъчните становища, издадени от Ирландия, е било одобрено изкуствено разпределение на печалбите от продажби на Аpple Sales International и Apple Operations Europe към техните „централни управления“, където те не са били предмет на данъчно облагане. В резултат на това данъчните становища са позволили на "Епъл" да плаща значително по-ниски данъци, отколкото други дружества, което е неправомерно съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Apple Sales International и Apple Operations Europe са ирландски корпоративни дружества, които са изцяло собственост на Apple group, контролирана от американското дружество майка Apple Inc. Те държат правата за ползване на интелектуалната собственост на Apple за продажба и производство на продуктите на дружеството извън Северна и Южна Америка по т. нар. споразумение за „споделяне на разходите“ с Apple Inc.

 

Коментари

Задължително поле