Русия и Китай поискаха заседание на Съвета за сигурност заради ракетните разработки на САЩ

Семейството на убитата Кристин ще съди лекаря от линейката и болницата

Започват масови проверки в Пловдивско заради незаконни гонки

Марияна Николова: Не приемам председателския пост в Съвета по киберсигурност като капан

Проф. Олег Асенов, АПИ: Тол системата може да заработи от 1 февруари 2020 г.

България е с най-много жертви при катастрофи с коли в ЕС

Доналд Тръмп отмени посещение в Дания

Президентът на Италия започва консултации за ново правителство

Тръмп: Подкрепям завръщането на Русия в Г-8

Проектите за шофьорски закони отиват за скрап Анонимна работна група от КАТ и ДАИ ги писа 3 години без резултат

На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

„Епъл“ трябва да плати на Ирландия 13 милиарда евро

Европейската комисия заключи, че Ирландия е предоставила на „Епъл“ неправомерни данъчни облекчения на стойност до 13 милиарда евро, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ това е неправомерно, тъй като е позволило на „Епъл“ да плаща значително по-ниски данъци, отколкото други предприятия. Сега „Епъл“ трябва да изплати на Ирландия въпросните 13 милиарда.

Комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви:

„Държавите членки не могат да предоставят данъчни облекчения на избрани предприятия — това е неправомерно съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. Разследването на Комисията доведе до заключението, че Ирландия е предоставила неправомерни данъчни облекчения на „Епъл“, благодарение на които в продължение на много години то е заплащало значително по-ниски данъци, отколкото други предприятия. В действителност това избирателно третиране е позволило на „Епъл“ да заплати ефективна ставка на корпоративния данък върху своите печалби в Европа от 1 процент през 2003 г., която е намаляла до 0,005 процента през 2014 г.“

Разследването на Европейската комисия по въпросите на държавната помощ е започнало през 2014 г. ЕК стига до извода, че две данъчни становища, издадени от Ирландия по отношение на „Епъл“, са занижили значително и изкуствено дължимия от фирмата данък в Ирландия от 1991 г. насам.

Заключението на комисията е, че с данъчните становища, издадени от Ирландия, е било одобрено изкуствено разпределение на печалбите от продажби на Аpple Sales International и Apple Operations Europe към техните „централни управления“, където те не са били предмет на данъчно облагане. В резултат на това данъчните становища са позволили на „Епъл“ да плаща значително по-ниски данъци, отколкото други дружества, което е неправомерно съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Apple Sales International и Apple Operations Europe са ирландски корпоративни дружества, които са изцяло собственост на Apple group, контролирана от американското дружество майка Apple Inc. Те държат правата за ползване на интелектуалната собственост на Apple за продажба и производство на продуктите на дружеството извън Северна и Южна Америка по т. нар. споразумение за „споделяне на разходите“ с Apple Inc.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Вместо да нагърчат уродливите ирландци те да плащат, като за урок, та да не дават на други подобни облекчения….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.