Искат затвор за частен съдия изпълнител

Снимка: Архив

Окръжната прокуратура в Шумен е поискала с протест изменение на условната присъда, постановена от Шуменския окръжен съд за частния съдебен изпълнител Асен Тонев и налагане на ефективно наказание от 5 години затвор при общ режим. За същия период да бъде лишен и от правото да упражнява професията си. Делото е на специален отчет в Апелативна прокуратура във Варна.

Прокуратурата настоява Тонев да бъде признат за виновен по първоначално внесеното обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и до пълния размер на присвояването и всички случаи, описани в обвинителния акт.

В него се сочи, че от 22 май 2007 г. до 14 януари 2016 г. в условията на продължавано престъпление Тонев е присвоил чужди средства, като ги е похарчил за лични нужди – пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски, в размер на 321 109 лева. Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител. Парите са му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори.

Както "Труд" писа, Окръжен съд-Шумен го призна за виновен, но за длъжностно присвояване на 243 073 лева, като го оправда по обвинението за особено тежък случай. Той бе признат за виновен и за укрити данъци в особено големи размери. Наложено бе общо наказание 2 години и 10 месеца, отложено за изтърпяване с 5 г.

То не съответства на степента на обществена опасност на деянието и дееца, смята прокуратурата, нито постига целта осъденият да се поправи и превъзпита, както и да въздейства предупредително върху него и други членове на обществото. Предстои по протеста на прокуратурата да се произнесе Апелативният съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право