Искат защита на Садовския фъстък в ЕК

Садовският фъстък има много по-добри качества от този, който се внася от Китай и Аржентина.

Може да получи регистрация за запазено географско указание

Ядки, внесени от Китай, се продават за български

Садовският фъстък да получи регистрация в Европейската комисия за защитено географско указание, предлагат производители от региона. За да могат да отправят такова искане, те трябва първо да сформират свое сдружение. Процедурата по обединяването им вече е задействана, но ситуацията с коронавируса бави процеса. Направихме срещи, опитахме се да привлечем и производители от съседните общини, но пандемията с коронавируса стопира процеса, обясни пред “Труд” Димитър Здравков, кмет на Садово. За идеята ни насърчиха български розопроизводители, които предприеха такава кампания, допълни той.

Проблемите пред бранша са, че няма допълнителни субсидии за фъстъкопроизводителите, което ги поставя в тежка ситуация. Работата по отглеждането е доста, а изкупната цена а ниска, обясни Здравков. По думите му заради китайския внос, родното производство намалява. Надеждата на бранша е да постигне поне половината от това, което едно време е било родното производство.

“Пазарът е основно в България. Фъстъкопроизводството у нас - говоря не само за региона на Садово, но и за площите в Югозападна България, е крайно недостатъчно, за да задоволи нуждите на българския пазар. Търсенето е около 50 пъти по-голямо от продукцията местно производство, защото няма сладкиш или шоколадово изделие, в което да не се влагат фъстъчено масло и фъстъкови ядки. По тази причина все още страната ни разчита и на внос на фъстъци. За съжаление много от потребителите се заблуждават, че тези фъстъци са садовски”, обясни кметът на града.

По думите му освен от Китай, ядки се внасят и от Аржентина и САЩ и много често се продават за български. Родният фъстък обаче има много по-добри вкусови качества. Родната ядка е уникална с липсата на афлатоксини. През миналата зима цената на суровия фъстък на килограм е била около 5 лв., а към настоящия момент е около 10 лв.

Коментари

Задължително поле