Искат отлагане на постоянното време

Евродържави възразяват срещу поставения срок догодина да спре въртенето на стрелките

За въвеждането на новите правила били нужни месеци

Мнозинството държави от ЕС, а също и бизнесът, искат премахването на смяната на времето на лятно и зимно да се отложи. Това стана ясно на започналите вчера между транспортните министри от ЕС обсъждания на новите правила, обявени от Еврокомисията миналия месец, предаде Ройтерс.

Тогава шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че ЕК предлага да бъде премахнато местенето на стрелките два пъти годишно след проведено проучване, в което милиони европейци се обявиха против. Планът на Брюксел е догодина времето да бъде сменено за последно, като до април всяка страна трябва да реши дали да остане за постоянно на зимно (астрономическо) или на лятно часово време.

Норберт Хофер - транспортен министър на Австрия, която в момента председателства ЕС, каза вчера, че повечето държави са обявили, че имат нужда от повече време да се подготвят за новите правила. На авиоиндустрията например й били необходими 18 месеца, за да се настрои за постоянното време.

Люксембург пък настоял системата да остане хармонизирана, т.е. целият ЕС да избере лятно или зимно време, а не всяка държава да въведе различно.

Коментари

Задължително поле