Искат 300 хил. евро за дом в Ирландия

Дефицитът на жилищата в Ирландия води до повишаване на цените.

На пазара има дефицит

Поскъпването продължава

В Ирландия има дефицит на жилища, който тласка нагоре цените и наемите. Средната цена на имот в страната достига 300 хил. евро, като за период от 10 години повишението е със 130%, пише “Файненшъл Таймс”. Всичко това прави имотите недостъпни за голяма част от младите хора, които търсят своя първи дом.

Предлагането на имоти под наем в Ирландия е много малко на фона на търсенето. Населението на страната е нараснало до 5,1 млн. души през 2022 г., което е със 7,6% повече спрямо предишното преброяване през 2016 г. Ирландия е приела и над 62 хил. украински бежанци. Много млади хора искат да живеят в собствен дом, но остават при родителите си, защото не могат да спестят достатъчно пари за покупка на жилище. Високата инфлация обезценява спестените вече пари и прави покупката на апартамент още по-трудна.

Ирландия по традиция е страна на собственици на жилища, а поскъпването на имотите е превърнало едно на всеки осем домакинства в милионери на хартия. Но покупката на първи дом е извън възможностите на мнозина и за все повече хора осигуряването на място за живот става по-трудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти