Искат 9 евро за кв. м за наем на офис в Пловдив

В София наемите на офиси в сгради клас А са средно 14 евро/кв. м.

Край морето е по-евтино

В София наемите на офиси в сгради клас А са средно 14 евро/кв. м.

В София дават 14 евро/кв. м

Наемите на офиси в София са значително по-високи отколкото в останалите големи градове на страната. Затова много компании обмислят възможност да пренесат част от дейността си от столицата в други населени места.

В Пловдив наемите остават стабилни - около 9 евро /кв. м. на месец за площи клас А и около 5 евро/кв. м. за клас Б, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Наличните офис площи клас А и Б в Пловдив достигнаха 270 хил. кв. м. По-голямата част от площите са разположени в крайградските райони (56%), една четвърт са в широк център и само 19% - в центъра на града. Търсенето на офиси в Пловдив се дължи почти изцяло на фирми от сферата на информационните технологии и аутсорсинг индустрията.

В София наличните офис площи са значително повече отколкото в следващите 10 най-големи града взети заедно. Предлагането на офиси клас А и Б в столицата надхвърля 2,4 млн. кв. м. Наемите на офиси в сгради клас А в столицата са средно 14 евро/кв. м., а за сгради от клас Б са 10 евро/кв. м. Разбира се наемът за конкретен офис зависи не само от типа на сградата, а и от редица други фактори като например има ли наблизо спирка на метрото, удобен градски транспорт, достатъчно места за паркиране.

Наемите на офиси край морето са малко по-ниски отколкото в Пловдив. Във Варна средните наеми остават непроменени - 8 евро/кв. м за офис площи клас А и около 5 евро/кв. м. за клас Б. Предлагането на съвременни офиси във Варна надхвърля 280 хил. кв. м. Около 54% от наличните площи се намират в сгради клас А. Повече от половината от общото предлагане е в крайградските райони (55%), близо 23% са в широк център, а останалите 22% са в центъра на Варна. Търсене на офиси във Варна има от представители на търговията на дребно, логистични компании и ИТ фирми.

В Бургас средните наеми за офиси клас А са 7,5 евро/кв. м., а за клас Б - 5 евро/кв. м. Предлагането на модерни офиси в Бургас е по-малко отколкото в Пловдив и Варна и е едва около 91 хил. кв. м. В Русе наемите на офиси клас А са около 7 евро/кв. м., търсенето се дължи изцяло на ИТ и аутсорсинг компании.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти