Искове за 220 млн. лв. заплашват Столична община при мораториум на строителството в „Младост“

Снимка: Николай Любенов

Евентуален мораториум за строителството в „Младост“ ще струва на общината и софиянци около 220 млн.лв, които ще трябва да бъдат платени при завеждане на съдебни искове, направи изчисления главния архитект на София Здравко Здравков. Тожй направи това на съвместно заседание на комисиите по устройство на територията и опазване на околната среда на Столичния общински съвет, които отказаха провеждането на референдум за застрояването на район „Младост“.

Здравков цитира член от Закона за устройство на територията, според който урегулирани един път поземлени имоти могат да се урегулират само по желание на собственика.

„Когато поемаме тези ангажименти трябва да знаем, че те ще ни струват много пари“, предупреди Здравков. По думите му в „Младост“ процентът на застрояване е 23%, в район „ Дружба“– 18%, в центъра на София– 45%, а в центъра на Париж - 66 %. „За какво презастрояване говорим“, попита той.

Според мотивите, с които комисиите постановиха отказа си, поставените два въпроса в предложението на ИК "За зелена Младост" за произвеждане на местен референдум и за промяна на устройствените планове са незаконосъобразни. В мотивите на комисиите се посочва, че изменение в устройствените планове не е от компетентностите на органите за местно самоуправление, а в тези на Министерски съвет.

До обсъждането на предложението на ИК „За зелена Младост“ се стигна след произнасяне на ГРАО, от което стана ясно, че в подписката на комитета за провеждане на референдум не са се подписали 10% от жителите на района. Поради това произвеждането на допитването не може да стане задължително и е необходимо решението на СОС.

Коментари

Задължително поле