COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор) Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Фандъкова: Разкриваме отделение за пациенти с COVID-19 в Първа градска болница

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

За над 1 милиард евро съдят държавата енергийните дружества.

Арбитражни производства с претенции за над 1,2 млрд. евро се водят срещу България, става ясно от данни на Министерството на финансите. В сумата не са включени претенции за още няколко стотин милиона евро, по които сумите още не са определени.

Най-голямо е делото на ЕВН срещу България, където претенциите са за над 850 млн. евро. Делото на “Енерго-Про” е за 150 млн. евро. Третото енергорадпределително дружество у нас – ЧЕЗ, също е завело дело срещу България, но то е в начален етап и ищецът още не е определил размера на търсеното обезщетение. Но то най-вероятно също ще бъде за стотици милиони евро. И трите дела се водят заради разходите, които им признава Комисията за енергийно и водно регулиране при определянето на цената на тока. Делото на ЕВН се води в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон и скоро се очаква решение на арбитража.

Другите арбитражни дела, които се водят срещу България са на Държавен фонд “Генерален резерв” на Султаната Оман, където претенциите са над 145 млн. евро. Висящо е делото на “Финанциариа Интернационале Реал Естейтс Срл” и други акционери в “Индустриален парк София” за 56 млн. евро.

Дело срещу България води и “ЕйСиЕф Ринюъбъл Енерджи” като размер на претенцията още не е посочен, но най-вероятно ще бъде за стотици милиони евро. Дало срещу страната води и арбитражния адвокат Абдеррахман Шереф като неговата претенция е за 1 235 118 долара и 126 644 евро плюс 8% годишна лихва.

Отделно от тези производства България е получила уведомления за възникнали инвестиционни спорове и във връзка с тях в момента са в ход преговори за доброволното им уреждане. Има уведомление за арбитраж от “ЕмЕйчАй Интернешънъл Инвестмънт” и “Калиакра Уинд Пауър” срещу България, както и уведомление за съществуващ инвестиционен спор от “Магнезиум.ком Инк” срещу България. Известие за инвестиционен спор е отправено от британския холдинг “Ди Ди Ай”. Молба за извънсъдебно уреждане на финансови отношения е изпратена от германската компания “Рюбзамен Винденерги”.

Уведомление за инвестиционен спор има и от г-н Мордехай Рамот, “Витоша Ризорт 2000” и “Рам Инвестмънтс” ООД срещу България. Уведомление за инвестиционен спор е изпратено и от американския гражданин Илън Голдсейн.

Министерството на финансите има рамкови договори с международни правни кантори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Кажете и за какво…
    Пп. Друго си е да имаш приватизация…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.