Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

За над 1 милиард евро съдят държавата енергийните дружества.

Арбитражни производства с претенции за над 1,2 млрд. евро се водят срещу България, става ясно от данни на Министерството на финансите. В сумата не са включени претенции за още няколко стотин милиона евро, по които сумите още не са определени.

Най-голямо е делото на ЕВН срещу България, където претенциите са за над 850 млн. евро. Делото на “Енерго-Про” е за 150 млн. евро. Третото енергорадпределително дружество у нас – ЧЕЗ, също е завело дело срещу България, но то е в начален етап и ищецът още не е определил размера на търсеното обезщетение. Но то най-вероятно също ще бъде за стотици милиони евро. И трите дела се водят заради разходите, които им признава Комисията за енергийно и водно регулиране при определянето на цената на тока. Делото на ЕВН се води в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон и скоро се очаква решение на арбитража.

Другите арбитражни дела, които се водят срещу България са на Държавен фонд “Генерален резерв” на Султаната Оман, където претенциите са над 145 млн. евро. Висящо е делото на “Финанциариа Интернационале Реал Естейтс Срл” и други акционери в “Индустриален парк София” за 56 млн. евро.

Дело срещу България води и “ЕйСиЕф Ринюъбъл Енерджи” като размер на претенцията още не е посочен, но най-вероятно ще бъде за стотици милиони евро. Дало срещу страната води и арбитражния адвокат Абдеррахман Шереф като неговата претенция е за 1 235 118 долара и 126 644 евро плюс 8% годишна лихва.

Отделно от тези производства България е получила уведомления за възникнали инвестиционни спорове и във връзка с тях в момента са в ход преговори за доброволното им уреждане. Има уведомление за арбитраж от “ЕмЕйчАй Интернешънъл Инвестмънт” и “Калиакра Уинд Пауър” срещу България, както и уведомление за съществуващ инвестиционен спор от “Магнезиум.ком Инк” срещу България. Известие за инвестиционен спор е отправено от британския холдинг “Ди Ди Ай”. Молба за извънсъдебно уреждане на финансови отношения е изпратена от германската компания “Рюбзамен Винденерги”.

Уведомление за инвестиционен спор има и от г-н Мордехай Рамот, “Витоша Ризорт 2000” и “Рам Инвестмънтс” ООД срещу България. Уведомление за инвестиционен спор е изпратено и от американския гражданин Илън Голдсейн.

Министерството на финансите има рамкови договори с международни правни кантори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.