Искра подпалила купола на Пантеона на възрожденците в Русе

Пожар избухн а вчера под купола на Пантеона на възрожденците в Русе. Костницата, в която са погребани над 30 български революционери, се ремонтира по проект. Хвръкнала искра е подпалила дървените греди от конструкцията на купола, като при инцидента е пострадал и работник, предаде БНТ.

Пантеонът на възрожденците в Русе се ремонтира от май месец тази година. При пожара вчера не е нарушено покритие в Пантеона и няма последици за него. Пострадалият работник е изписан от болницата и е в стабилно състояние.

Камен Патриков от фирмата изпълнител на ремонтните дейности каза, че в момента се извършват хидроизолационни работи по проекта. За целта е необходима работа с горелка. Имало искра, която е подпалила дървената обшивка на купола.

"Пантеонът на възрожденците е национален паметни-костница и още във времето на неговото строителство, през зимата на 1977 година, неговите конструктивни проблеми възникват. От тогава има доста чести течове. С този проект Пантеонът като цяло се реконструира", каза проф. Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе.

Благодарение на бързата реакция на хората е предотвратена по-голяма трагедия.

Коментари

Задължително поле