Испания ще се включи в доставките на танкове "Леопард" за Украйна

Властите на Испания взеха решение да се включат в европейския план, предвиждащ на Украйна да бъдат доставени танкове "Леопард". Това пише днес испанският в. "Паис", предават руски медии, цитирани от БТА.

Според изданието позицията на Мадрид е обусловена от договореност по въпроса на европейско равнище. В арсенала на испанската армия има 347 танка "Леопард" – 239 от модела "Леопард 2Е", произведени в кралството, и още 108 от модела "Леопард 2 А4", купени от Германия през 1995 г.

Властите обмислят евентуалния принос на Мадрид към инициативата, в която се очаква да участват редица страни от Европа и НАТО – чрез директни доставки или отпускане на средства. Освен това Испания би могла да обучава украински танкисти и монтьори.

Кралството "смята да запази единството и ще съгласува действията си с останалите съюзници, на първо място с Европа", заяви вчера премиерът Педро Санчес.

На 17 януари испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери, че правителството не разглежда възможността да предостави на Украйна танкове "Леопард". На другия ден министърът уточни, че съответното решение трябва да бъде взето съвместно със съюзниците на кралството.

Миналото лято испанският печат писа, че кабинетът проучва възможностите да изпрати на Украйна 10 танка "Леопард". През август обаче властите заявиха, че машините не са в добро състояние и засега Киев не може да ги получи.

Испанският в. "Мундо" съобщи вчера, че танковете "Леопард", намиращи се в Испания, може да бъдат подготвени за експлоатация до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа