Испания ще съди чичото на сирийския президент Башар Асад за пране на пари

Испански съдия препоръча подвеждане под отговорност на чичото на сирийския президент Башар Асад по подозрение за участие в престъпна организация, която вероятно е „изпрала“ над 600 милиона евро в страната, съобщи TACC.

„Съдия Жозе де ла Мата от Националната съдебна колегия предлага да се съди бившият вицепрезидент на Сирия Рифат Асад, чичо на действащия президент и още 13 души, включително осем от децата му и две от съпругите, за принадлежност към престъпна организация, изпрала в Испания повече 600 милиона евро“, се казва в официалното съобщение.

Съдията смята, че чичото на сирийския лидер може би е лидер на група, която от 80-те години на миналия век се занимава с „пране на средства в различни европейски страни, незаконно разграбени от сирийската национална хазна“.

През март 2018 г. вестник Le Figaro съобщи, че френските митничари заедно с испанските си колеги са конфискували имущество на Рифат Асад на стойност над 600 милиона евро на територията на иберийското кралство. Иззети бяха 500 обекта недвижими имоти - хотели, ресторанти и предприятия, свързани с луксозни стоки.

Рифат Асад е брат на бившия президент на Сирия Хафез ал Асад, който е начело на арабската република от 1971 до 2000 година. През 1983 г. на фона на болестта на брат си той участва в опит за преврат, който завършва с неуспех. Скоро след това той е принуден да напусне страната и оттогава живее в Европа.

Коментари

Задължително поле