Истерия и реваншизъм тресат парламента

Снимки: Цветан Томчев

В стил “народен съд” Мая поиска довеждане на премиера в парламента

Приеха със 156 гласа “за” оставката на правителството

Напрежение, скандали, процедурни разправии и обещания за чистки изпълниха първото редовно заседание на 45-ото Народно събрание. Още преди началото му, което бе обявено за 10 часа, на Председателски съвет шефът на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов и колежката му от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова поставили въпроса за задължителното явяване на премиера в оставка Бойко Борисов за изслушване в парламента.

От ГЕРБ припомнили, че от четвъртък той е в отпуск и го замества Томислав Дончев, който ще се появи в парламента. Манолова обяснила, че това няма значение и че той е длъжен да се яви. Припомнила, че конституцията предвижда “длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи” и че “Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставени въпроси”. Обяснено било, че ако не се яви доброволно, щяло да се наложи да дойде в НС придружен от служители на НСО или на МВР. В кулоарите депутати от ГЕРБ коментираха, че подобен казус имало с президента Георги Първанов, който отказвал да се появи в парламента, за да свидетелства по аферата Станишев - Хохегер. Първанов се явил, след като недвусмислено му било припомнено, че може да бъде доведен принудително.

След председателския съвет представители на партиите от предишния парламент бяха изумени от яростта и желанието за реваншизъм на новите формации. Из кулоарите се заговори за готвени чистки из ключови ведомства. Така напрежението между ГЕРБ и опонентите им забавиха работата на новото 45-о Народно събрание.

Петъчното заседание започна с въпроса за оставката на правителството на Бойко Борисов, която беше депозирана в парламента в четвъртък. От ГЕРБ настояха, че няма основания да бъде гласувана и че ЦИК вече е обявил имената на депутатите, които ще влязат на мястото на министрите. Мика Зайкова от “Има такъв народ” настоя, че оставката трябва да бъде гласувана. Съпротивата на ГЕРБ бе сломена и гласуването на оставката влезе в дневния ред на парламента, но дебатите отнеха близо час.

Партиите на протеста поискаха в парламента да бъде внесен и Националният план за възстановяване и устойчивост. От ГЕРБ обясниха, че е в деловодството. Борислав Сандов от “Демократична България” съобщи, че в деловодството на парламента има само една презентация от 300 страници и призова да се пусне в електронен вариант. Александър Ненков от ГЕРБ му отвърна, че може да си го потърси в интернет, където стои за обсъждане от доста време.

Последваха скандали по темата за разпускането на Националния оперативен щаб (НОЩ). БСП, ДПС, “Има такъв народ” и “Изправи се! Мутри вън!” определиха решението на Борисов като безотговорно. Казаха, че здравната криза е оставена без управление.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов поиска думата, но бе освиркан. Той обясни, че не желае да влиза в диалог с Мая Манолова. “НОЩ беше съставен от достойни хора. Ген. Мутафчийски е достоен български лекар, военен, генерал. Способен да носи отговорност и да взима трудни решения в трудни времена. Тогава, когато виждаме края на третата вълна на COVID кризата е много лесно да се четат декларации от парламентарната трибуна, но къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямахме въздух в болниците. Къде бяхте вие? Само няколко човека от вас обясняваха колко е лесно и влизаха в болниците и си правиха по няколко снимки за два дни”, заяви проф. Ангелов.

След изявлението му започнаха дебатите по оставката на правителството. Тя бе подкрепена от 156 депутати. Народните представители на ГЕРБ не участваха във вота.

“Честита оставка най-накрая на мутрата”, приветства решението председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

След оставката на правителството се завихриха спорове по предложението за създаване на комисия, която да провери харчовете през последните 10 г. Комисията ще проверява разходите на Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с над 50 на сто държавно участие. Проектът бе подкрепен от 214 депутати.

Комисията ще оглави Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”, а Георги Георгиев от “Има такъв народ” ще бъде неин заместник. Членове са Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ - СДС, Иван Хиновски и Пламен Абровски от ИТН, Румен Гечев, Явор Божанков, Пламен Милев от БСП, Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от “Демократична България”, и Драгомир Ушаков и Андрей Вълчев от “Изправи се! Мутри вън!”.

Следобед истерията в зала продължи. С удари по банките и скандиране „Мутри вън” ГЕРБ принудиха Татяна Дончева да прекъсне заседанието.

Решение

Монтират нова система за гласуване в Сградата на съгласието

Нова електронна система за гласуване ще бъде монтирана в срок до края на следващата седмица. Това е разпоредила новата шефка на парламента Ива Митева, научи “Труд”. Няма да бъдат използвани пултовете, които са монтирани в пленарната зала в бившия Партиен дом.

След като проведе първото си тържествено заседание в Сградата на съгласието, както призова “Труд”, 45-ото Народно събрание и в петък продължи работата си там с редовно заседание, но се налага всяко гласуване да е поименно, което губи време.

По предложение на Мая Манолова

Депутатите призовават Бойко Борисов в НС

За да представи Плана за възстановяване и устойчивост

Според Мая Манолова Борисов е длъжен да се яви.

Със 135 гласа “за” депутатите гласуваха предложението на Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” министър-председателят в оставка Бойко Борисов да представи Плана за възстановяване и устойчивост в парламента и да участва в обсъждането му в сряда, 21 април от 9 часа сутринта.

Планът за възстановяване и устойчивост бе внесен в Народното събрание, стана ясно още в началото на пленарното заседание днес. Според председателя на парламента Ива Митева е постъпило писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев относно подготовка на проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост, като планът е приложен в писмото.

Само ГЕРБ искат мажоритарен вот

Дадоха срок за размисъл на Слави

Единството ГЕРБ искат мажоритарен вот. Не е добре макар и за нов политически проект да започва с лъжа към избирателите си. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като се разбра, че “Има такъв народ” нямат намерение засега да внасят проект за мажоритарно гласуване в два тура.

Атанасова обясни, че ГЕРБ ще внесат предложение така, както са направили и през 2016 и 2017 г. Управляващите последователно изпълнявали своите публично поети ангажименти за разлика от други, които се отказали от поетите си ангажименти към хората.

Слави Трифонов: Защо не приеха мажоритарната система преди 5 г.

“Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в Парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. И защо сега?” Това попита лидeрът на “Има такъв народ” Слави Трифонов във фейсбук.

“Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци? Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката”, заявява Трифонов.

“Така, както пожелаха промяна на Конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго. За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот. И при един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си”, обяснява още Трифонов.

Промените са в Кодекса за социално осигуряване

БСП с проект за преизчисляване на старите пенсии

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г.

Това предвижда проект за поправка в Кодекса за социално осигуряване, внесен от “БСП за България” в парламента.

Преизчисляването на тези пенсии да се прилага, ако е по-изгодно за лицето, уточняват вносителите.
Според тях не е справедливо при еднакъв осигурителен принос пенсионерите да получават различни пенсии, следствие на единия от компонентите при изчислението им - средномесечен доход за страната през последните 12 месеца към датата на пенсионирането. Затова предложението е всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година - 2018. Тогава той е бил 890,90 лева.

БСП се мотивират с факта, че много от възрастните хора живеят със средства под линията на бедността и на границата на физическото оцеляване.

За 2021 г. линията на бедността бе определена на 369 лева (месечно), а социалната пенсия е 300 лева. Средната пенсия е около 490 лева. Над 1,3 млн. пенсионери живеят със средства под линията на бедността, подчертават от левицата.

Лидерът на ДБ не събрал 60 подписа

Призоваха Христо Иванов да оттегли проекта си за Конституцията

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска “Демократична България” да оттеглят проекта си за промени в Конституцията, защото не е подписан от 60 депутати, както изисква закона. Под проекта на ДБ стоят 27 подписа, толкова, колкото са депутатите от групата на Христо Иванов.

“Има ли внесен проект за промяна в Конституцията? Инициативата за такива промени принадлежи на 1/4 от народните представители. Това значи 60 човека. Има ли внесен такъв проект и с колко подписа е той”, обърна се към председателката на парламента Ива Митева депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

В отговор Митева уточни, че е успяла да се запознае с проекто-предложение за подкрепа.

“Мисля, че няма 60 подписа. Ако те отговарят на изискванията, ще бъдат пренасочени към комисиите”, изтъкна Митева. Това възмути групата на ГЕРБ-СДС и в залата се създаде напрежение.

“Отговорете на въпроса проектът на “Демократична България” ще бъде ли обявен за изтеглен от вас или от тях?”, попита председателката на Народното събрание Десислава Атанасова от ГЕРБ.

“Няма какво да дебатираме повече по въпроса. Обясних какви са процедурите”, отвърна? Ива Митева.

Консултациите започват в понеделник

Президентът Радев вика ГЕРБ-СДС в 9 ч сутринта

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

Така в понеделник първи на “Дондуков” 2 в 9 часа са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС, които получиха най-много гласове на изборите.

Само час и 15 минути по-късно Радев е повикал представители на парламентарната група на “Има такъв народ”. След тях от 11.30 ч президентът ще разговаря с “БСП за България”.

Следобед е ред на ДПС, които ще проведат консултации от 13.30 ч., а от 14.45 часа трябва да бъдат приети представителите на “Демократична България”. Последни в 16 ч. в президентството ще влязат представителите на “Изправи се! Мутри вън!”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения