Истерия с фалшиви повиквателни за армията в САЩ

Получателите трябвало незабавно да се явят в най-близките казарми, откъдето да бъдат изпратени в Иран

Предвид рязкото изостряне на отношенията между Вашингтон и Техеран, редица американски граждани са станали жертва на „недоброжелатели“, които им изпратили фалшиви електронни повиквателни за армията, съобщи CNN.

Във фалшивите съобщения е подчертано, че получателите трябва да се явят незабавно в най-близките казарми, откъдето да бъдат изпратени в Иран. Отказалите призива са заплашени с тежки глоби и наказание лишаване от свобода до шест години. Съобщенията съдържат граматически грешки и предлагат контакти с несъществуващи официални представители.

Предвид широкото им разпространение обаче от командването към американската армия, което се занимава с подбора, обявиха, че тези „призовки“ са фалшификати. „USAREC получи множество обаждания и имейли относно тези фалшиви текстови съобщения. Не искаме американците да се съмняват - тези съобщения са неверни", се казва в съобщението, публикувано на уебсайта на командването.

Задължителният призив в армията е премахнат в САЩ през 1973 г. след изключително непопулярната война във Виетнам. Телевизията припомня, че решението за обявяване на мобилизацията в страната се взема от Конгреса на САЩ, което след това трябва да бъде одобрено от президента.

Коментари

Задължително поле