Истината за Македония не може да бъде вечно крита

70 посолства в София получиха Бялата книга за езиковия спор между България и РС Македония

Седемдесет дипломатически представителства на държави от цял свят и на международни организации, акредитирани в София, получиха на 11 май Бялата книга за езиковия спор между България и РС Македония на английски или немски език. Това е най-мащабната проява досега за популяризиране на българската позиция по въпроса за евроинтеграцията на Скопие и е пряк отговор на засилената дипломатическа активност на неговите ръководители, свързана с клеветническото твърдение срещу България, че отричала съвременната македонска идентичност.

Бялата книга е продукт на усилията на осем автори, които по произход са свързани с географската област Македония и са пряко засегнати от историческите и съвременните процеси в нея. Трима от тях са родени и са граждани на Северна Македония, трима на България, един на Албания и един на Сърбия. От Освобождението на България до днес не е сформиран подобен екип, който да създаде интегрален текст, разглеждащ натрупаните исторически и съвременни проблеми, свързани с Македония. Широкият географски район, от който са авторите, ясно показва, че става въпрос за позиция на част от българската общност на Балканите, надхвърляща държавните граници.

Изданието бе разпространено с придружаващо го писмо на сдружението в обществена полза Българска национална платформа. В него се изтъква, че книгата разкрива неизвестни за чуждите граждани факти като масовата тотална фалшификация, която се извършва в Скопие от 1945 г. до днес, системната пропагандна кампания, която се води срещу българския народ, в т. ч. и нарушаването на човешките права на тези северномакедонски граждани, които въпреки репресиите са съхранили своето българско самосъзнание.

Чрез публикуваните в книгата документи по безспорен начин се установява, че описаната политика не е автохтонна, а е създадена в Белград и Москва и е наложена със сила в Скопие. България бе първата държава в света, която призна независимостта на Република Северна Македония на 15 януари 1992 г., но властите в Скопие продължиха тази бивша югославска политика. Днес нереформираната Република Северна Македония се превръща в Троянския кон на Сърбия и Русия в НАТО, а желанието им е същата роля да бъде играна и в ЕС. Поради тази причина Българската национална платформа призовава световната демократична общност да анализира внимателно този процес, защото той провокира огромен риск за бъдещето на стабилността и сътрудничеството в Югоизточната част на Европа.

В писмото до чуждите дипломати се изтъква, че от публикуването на Бялата книга през февруари 2021 г. до днес, в Северна Македония има повече от 30 статии или предавания, посветени на нея. Въпреки някои от негативните заглавия, в нито един материал не се възразява по същество срещу изнесените факти, което показва, че те са истински. Затова от платформата призовават: „Запознайте се и Вие с тях и сами направете своя информиран избор”.

„Трябва да се има предвид, че българската официална позиция, че евроинтеграцията на Република Северна Македония може да започне само след скъсване с тоталитарните практики, е приета с консенсус от всички политически сили в Народното събрание през 2019 г. Тази позиция се споделя от 85% от българските граждани и те няма да допуснат каквото и да било отстъпление от истината”. В края на документа е изразено желанието на авторския екип, част от него да се срещне с представители на чуждите дипломатически мисии и да представи подробности относно изнесените в книгата факти. Също така е изразена готовността да се предоставят повече екземпляри от Бялата книга, за да може с нея да се запознаят различни дипломатически сътрудници, аналитични институции, учени, журналисти и други.

Подобни усилия на Българската национална платформа за популяризиране на Бялата книга вече няколко месеца намират подкрепа сред българските общности по света. В САЩ, Канада, Германия, Хърватска и други държави са формирани групи, които контактуват с местни библиотеки, политици, учени и журналисти, имащи отношение към процесите на Балканите, и ги запознават с изнесените факти. Освен на български, английски и немски език, съвсем скоро предстои издаването в Аржентина на книгата на испански. Северномакедонската част от авторския екип пък се е заела да издаде Бялата книга в Скопие, за да може и местната общественост да се докосне до неподправените факти. Това ще бъде и един от тестовете за демокрация край Вардар.

Вместо да клеветят България, политическите фактори в Скопие трябва да разберат, че в съвременния свят и необятните информационни възможности, истината не може вечно да бъде крита и само разкриването u ще донесе истинска свобода, така необходима в бъдеще за стабилното развитие на РС Македония.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи