Истините и лъжите за едно посещение в САЩ

Среща с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа и Русия (Белия дом, Съвет за национална сигурност).

Визитата на Цацаров, Гешев и шефовете на специални служби предизвика буквално физическа болка в определени среди у нас

Иво Прокопиев опитал да издейства пътуване на Лозан Панов до Америка

Посещението на Цацаров и Гешев в САЩ има ефекта на неутронна бомба върху жълтопаветната сектантска общност. Ударът беше толкова неочакван за тях, че срина и малкото останало им себеуважение. По-важното обаче е, че разкри безродната им същност. Поведението им на слуги им костваше и да ги третират като такива. И то не от друг, а от хората, които те – „умните и красивите“, бяха провъзгласили за свои ментори. „Труд“ се сдоби с информация за посещението на главния прокурор и заместника му, както и шефовете на специални служби, в САЩ.

Според дипломатически източници, с които „Труд“ се свърза, поканата за посещението в САЩ е била изпратена директно от Вашингтон. Посолството в София не е било включено в организацията на визитата. Поканата е от „Правителството на Съединените щати“ и е била адресирана лично до главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и шефовете на цивилното и военното разузнаване Атанас Атанасов и Велко Атанасов. Получаването на тази покана съвпаднало с усилено лобиране на Иво Прокопиев и Христо Иванов в американското посолство за скоростно организиране на посещение на председателя на ВКС Лозан Панов в САЩ, с идея в делегацията да бъде включен и председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев (след случая „Полфрийман” и непосредствено преди избора на нов главен прокурор – за осигуряване на трибуна и демонстриране на подкрепа, особено нужна в този момент на Панов). Това искане обаче било отхвърлено от Вашингтон.

Само на пръв поглед съставът на българската делегация е необичаен – ръководството на прокуратурата и шефовете на специалните служби. Тази комбинация обаче, освен персонално доверие към всеки от поканените, означава тясна връзка на посещението именно с въпроси, свързани с националната сигурност. Във Вашингтон, според наши източници, по искане на домакините, в разговорите не са участвали представители на българското посолство, включително и посланикът. Делегацията се е срещнала само с нашия военен аташе там, за кратък брифинг, като впоследствие и той не е бил включен както в официалните, така и в неофициалните срещи.

Появиха се редица спекулации, след като официалното съобщение за посещението бе публикувано едва на втория ден от визитата. Според посочените източници на „Труд“, причината за това е, че целият първи ден е бил зает със срещи в седалището на американска агенция, която не обича да говори за себе си, но действа навсякъде по света. Там българската делегация е била приета на най-високо ниво от самото ръководство на агенцията. Програмата след това е продължила със срещи във ФБР, в отдел „Международни операции“ и в Съвета за национална сигурност в Белия дом. Там ръководителите на прокуратурата и специалните служби са имали продължителен разговор с Тим Морисън, съветник на президента Тръмп по въпросите на Европа и Русия.

Тази програма, макар и необявена официално изцяло, показва, че основен акцент на беседите са били действията, които прокуратурата и службите предприемат в защита на националната сигурност. Според нашите източници, на гостите е била предоставена информация от партньорските служби за действия срещу българския суверенитет и съюзниците в НАТО, провеждани на наша територия, основно от руски граждани. Макар и непотвърдено официално, без съмнение предмет на дискусия са били и случаите „Малинов“ и „Гебрев“, където българската прокуратура и ДАНС са постигнали значителен напредък в разследването, далеч „над“ публично представената информация.

Посещението на Цацаров, Гешев и ръководителите на специални служби в САЩ предизвика буквално физическа болка в определени среди у нас. Само в рамките на четири дни бяха разбити митове, градени грижливо с години:

Първият – че Прокопиев, само Прокопиев и единствено Прокопиев е мост и ориентир за американската държава, че само той и неговият политически продукт Христо Иванов имат правото да определят от името на САЩ кои у нас са добри и кои лоши. Поканата от Вашингтон дойде в момент, в който цялата им медиийна империя бълва ежедневно мръсни залпове по посока на Иван Гешев, без да е спирала това си занятие по посока на Цацаров в продължение на цели седем години;

Вторият – че Цацаров е персона нон грата в САЩ. Два месеца преди да изтече мандатът му, българският главен прокурор бе приет на най-високо ниво във Вашингтон. Така рухнаха твърденията за отказ за издаване на виза и за „черен печат“ в паспорта на Цацаров, които платените глашатаи на Цветан Василев разпространяваха спекулативно с години. Падна мантрата „Магнитски“, въртяна като изтъркана грамофонна плоча от агент Академик и адвокатите на Василев (К. Симеонов дори твърдеше, че документът за българския главен прокурор е на бюрото на американския президент – оказа се, че не той подрежда бюрото на Тръмп). Всъщност, поканата за Цацаров трябва да се тълкува като перспектива напред.

Третият – че Иван Гешев е нежеланият и неприетият кандидат. Във Вашингтон той бе не в това си качество, а като заместник на Цацаров, но за Гешев това е втора визита в САЩ само в рамките на шест месеца (припомняме, че само преди месец двамата бяха в централата на Евроджъст в Хага, по покана на президента Ладислав Хамран, а също и в Карлсруе по покана на немския федерален прокурор д-р Петер Франк и се срещнаха и с председателката на Федералния Върховен съд г-жа Бетина Лимперг). Изборът на Иван Гешев е в седмицата, следваща тази на визитата в САЩ.

Четвъртият – за „руската връзка“ на Цацаров и Гешев. Изданията на Прокопиев и Стояна Георгиева изписаха кофи мастило за Чайка, за обучение на Гешев в Русия и за това, че българската прокуратура е васално поделение на руската. Оказа се, всуе. „Руските агенти“ Цацаров и Гешев разговаряха с ръководствата на федерални служби за сигурност и в Белия дом.

Петият – че САЩ „не вярват на нашите служби“. Напротив, това посещение показа, че САЩ гледат на българското разузнаване и на ДАНС като на свои партньори.

Истерията стигна дотам, че лично ръководителят на българската секция на „Свободна Европа“ Иван Бедров се включи в кампанията за дискредитиране на Цацаров и Гешев със статия: „Защо отидоха Цацаров и Гешев в САЩ? „Не е знак на подкрепа“, коментира дипломат“. Отделен е въпросът, че само дни преди това президентът Тръмп постави въпроса за закриването на наследника на историческото радио, поради тоталната му неефективност и в същото време огромните разходи за американския данъкоплатец (сред тях са и заплатите на Бедров, Полина Паунова, както и грантовете за други „медии“). Истерията стигна дотам, че ден преди ФБР да публикува на официалната си страница снимка с информация за визитата, видният демократ и - по съвместителство, адвокат Николай Хаджигенов осмя посещението с твърдението, че българската делегация е успяла да намери няколко знамена в подлез на метрото във Вашингтон, за да се снима пред тях. Трибуна на Хаджигенов даде не кой да е, а … телевизията на БСП. Старт на тази кампания даде не кой да е, а самият агент Сашо. Във фейсбук страницата си Илиан Василев изплака: „Кюрдите не са единствените, които се чувстват предадени. Изглежда се готви посещение на Цацаров и Гешев в САЩ…“

Всъщност, изглежда имаме държава, въпреки Прокопиев и Бойкикев, въпреки Огнян Стефанов и Илиан Василев.

А те, от своя страна, да си спомнят един израз на Апелес, първохудожника на Елада – интелигентни са, по собственото им мнение, ще разберат намека – „Обущарю, не по-високо от обувките!“

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения