Мицотакис се среща с Бойко Борисов и Зоран Заев в Солун

Румен Драганов: Не се очаква драстично поскъпване на самолетните билети

ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Историкът академик Георги Марков пред „Труд“: Ленин и Сталин не са полуидиоти или чудовища Сега сме със Запада, а младото поколение се тресе от кючеци - отвратителна гледка

Днес се навършват 100 години от залпа на крайцера „Аврора“, белязал началото на „новата ера“ в световната история. Учени, историци и мислители продължават да спорят – въстание на работниците и селяните, революция или преврат е случилото се в Петроград (Санкт Петербург) на 7 ноември 1917 г. Великата октомврийска социалистическа революция, както я наричахме 70 години, днес е най-коментиранато историческо събитие в световен мащаб. За нея и случилото се след това през годините разговаряме с един от най-уважаваните български историци академик Георги Марков.

– Академик Марков, навършват се 100 години от една революция, която промени живота в имперска Русия, промени и хода на световната история завинаги. Какво можем да кажем днес за Октомврийската революция – спечелихме или загубихме?

– Джон Рийд е нарекъл много точно книгата си за Октомврийската революция „10 дни, които разтърсиха света“. Това е пределно историческо събитие, което можем да оценяваме по различен начин, но последиците от него наистина промениха цялата история на света през XX век. Последиците от болшевишката революция се усещат и днес. В Русия преоцениха нейното значение, но все пак смятат, че тя е сложила заслужен край на руския царизъм. От друга страна, сега – в Русия на Путин, има завръщане към традициите на царска Русия.

– А за България какво е значението на болшевишката революция?

– За нас тя изиграва съдбоносно значение, защото през Първата световна война ние сме на страната на Германия и воюваме срещу Русия. Голямата надежда и на българската политика, и на германската, е победата на Ленин в болшевишката революция. Васил Радославов, тогавашният министър-председател, поздравява случилото се в Русия в Народното събрание. Надеждата на Четворния съюз е, че ще рухне Източният фронт. И това става. В Германия съм работил във военния архив на Фрайбург и там ясно се вижда, че Ленин е тайното оръжие на германския генерален щаб, който много е разчитал на него.

– Защо?

– През пролетта на 1917 година – след Февруарската революция, не само Ленин, а и още 30 известни болшевици в специален пломбиран вагон от Швейцария през Германия стигат до неутрална Швеция, а оттам се появява на Финландската гара в Санкт Петербург и се качват на броневика. И полковник Валтер Николай, който е началник на германското военно разузнаване през Първата световна война, получава от резидента им там шифровано съобщение: „Ленин щастливо пристигна в Русия. Той е работил напълно по наше желание.“ Владимир Илич разполага с 40 милиона златни марки – това сега са 200 милиона евро и преди 100 години са изключително много пари. Димитър Ризов, който тогава е наш пълномощен министър в Берлин, посредничи след Февруарската революция чрез писателя Максим Горки, който е познавал Ленин, за сключване на мир. По-късно това става на 3 март 1918 г. – сключен е Брест-Литовският сепаративен мир на Русия с Централните сили. И цялата надежда е, че Източният фронт ще рухне, разложен от болшевиките, което и става, и вече Германия ще се справи на Западния фронт. Но след като рухва Русия, САЩ веднага се намесват във войната и така я спечелват. Така че ние също имаме „принос“ в Октомврийската революция.

– Напоследък упорито се налага тезата, че Октомврийската революция се оказва експеримент, измислен на Запад. Какво е вашето мнение?

– Русия тогава е бременна с революции. Първата е през 1905 година, втората е Февруарската 1917-а, третата е Болшевишката през октомври. След като династията на Романови се изражда, тази империя не е могла повече да съществува. През 1913 година Николай II тържествено отбелязва 300 години от Романовата династия. Той не е знаел, че след 4 години ще рухне империята, а след 5 болшевиките ще избият него и цялото му семейство.

– Между другото, сега в Русия се вихри голям скандал, свързан с филм, който показва любовта на Николай II с полската балерина Матилда и това не се приема от православната църква. А Църквата в Русия вече се намести в центъра на обществения живот. Там тя всъщност зае територията, овакантена от комунистическата партия.

– Руската православна църква канонизира Николай II и го обяви за светец повече от съжаление, а не от възхищение, че е велик император. Гениалното на Ленин е, че най-добре е схванал душата на руснаците – през 1917-а той казва: „Мир“, защото руската армия вече е дала 2,5 милиона жертви. Руската армия спасява Париж, тъй като царска Русия е задлъжняла с милиарди на френските банки. Жертвите на фронта са ужасно много, в тила е глад и Ленин казва: „Ще имате мир, хляб и земя – ще я вземем от помешчиците и вие ще я обработвате.“ Разбира се, това е измама, тъй като той после прибира земята в колхозите. Ленин е един гениален измамник. За него казват, че е масов убиец. Да, но той е успял тогава да схване какво ще привлече милионите маси. Защото пролетариатът в Русия е малко – най-много са мужиците, селяните. И той така успява да ги измами, че те участват не само в революцията, но и в Гражданската война през 1918-1922 г. Руският народ е много изстрадал – ние не сме видели и една стотна от това, каквото те са преживели от болшевизма и комунизма.

– По време на революцията само с един подпис всички хора стават равни, само с един декрет и всички са щастливи. Защо никой дотогава не се е сетил да го направи?

– Така е. Освен това Ленин и Троцки веднага се обръщат към световната общественост: „Мир без анексии, без контрибуции. Ние трябва да спрем да изплащаме тези заеми.“ И цар Фердинанд, и българското царство печелят тогава, защото царят има сключен частен заем от 1912 година с Русия, за да построи двореца „Врана“. С идването на революцията обаче той не плаща нищо. Покрай Независимостта България сключва заем – изгоден при това, за 82 милиона златни франка през 1909 г. и до 1915 г. изплащаме два милиона, след това воюваме с Русия. Когато Ленин идва на власт, той казва: „Моята държава няма нищо общо с царизма, спираме да плащаме, но няма да търсим дълговете към царска Русия“. Така че от 82 млн. златни франка ние сме платили само два. Което означава, че и ние имаме полза от тази Болшевишка революция. Но затова пък после 45 години живяхме в съветската зона.

– В средата на 20-те години става и друго интересно – променя се архитектурата в Русия. Социалистическият гражданин спортува, забавлява се колективно, а пък социалистическата жена не е буржоазна домакиня, няма много време да пере и да готви, защото строи новото общество.

– Жената изведнъж получава право да гласува. Но вече при болшевиките – Сталин казва на Чърчил: „Каква е тази ваша демокрация, изпратете една жена посланик.“ Британската империя няма нито една жена посланик, сега, разбира се, е друго. В САЩ също жената получава право да гласува.

– Не бе ли изкористен философският замисъл на революцията, защото нито заводите се дадоха на работниците, нито земята на селяните?

– Девизът тогава е за социална справедливост. Защо ще има помешчици, капиталисти, които ще ядат черен хайвер, ще пият шампанско, а ние ще гризем ноктите си от глад. Фьодор Разколников – болшевик от Балтийския флот, идва у нас през 1934 година като пълномощен министър. След няколко години Сталин го вика в Русия – целта е била да го разстреля, но той не отива. Парадоксът е, че Георги Кьосеиванов – тогава министър председател на България, му издава паспорт и с него той бяга във Франция. През август 1939 г. Разколников пише отворено писмо до Сталин: „Аз ще разкажа за теб една истина, по-лоша от всяка лъжа. Да, ние дойдохме в името на социалната справедливост, в името на пролетариата. Но ти превърна тази диктатура в лична. Къде са старите болшевики – те всички са убити.“ И след една седмица дългата ръка на Сталин се разправя с него – умира мистериозно в Ница.

– Контролът върху човека става страшен, той се превръща във враг, ако не е с партията.

– Да, започва повсеместен контрол и в личния живот на човека, номенклатурата, за да направиш кариера, трябва да минеш по стълбата на болшевишката партия. До Втората световна война православието е заместено с марксизма-ленинизма. Начинът да контролираш всичко се казва тотална власт. От друга страна, това е силна имунна система. Без болшевизма Съветският съюз нямаше да издържи на удара на Вермахта през Втората световна война. Червената армия го победи с цената на 26 милиона жертви от общо 60 милиона. Никоя друга държава нямаше да издържи – нито Великобритания, нито Франция, нито САЩ. Това важи и за днешните либерални общества. Либералната държава има слаба имунна система – това се доказва от атентатите, които стават в Западна Европа. А при диктатурата държавата е така устроена, че зависиш от нея, но поне можеш да бъдеш сигурен, че като се качиш в метрото, няма да те гръмнат.

– Професор Ивайло Дичев пише в статия, че днес Русия е стигнала до изходното положение – президентска квази монархия и помешчици олигарси. Как ще коментирате това?

– Тези културолози преиграват, прекалено много са свързани с разни фондации. При Елцин през 90-те години Русия беше унижена велика сила. След разпадането на СССР трябваше да се разпадне Руската федерация – това са огромни ресурси и Западът им беше хвърлил око да си разпредели ресурсите на Руската империя. Не може този изстрадал народ да го наричат азиатски, както се опитват разни хора да говорят по телевизията. Как така – та „Война и мир“ е най-четеният роман в САЩ. Има Болшой театър, а Достоевски е най-издаваният чужд автор в Германия и къде ли не. Да не се забравя, че нашата нова българска държава се възстановява благодарение на поредната девета руско-турска война. Най-големият цинизъм, който на времето каза един историк, е, че жертвите не били 200 хиляди, а само 67 500! А коя друга чужда армия има толкова гробове на българска земя.

– Но какъв е модерният прочит на тази революция – някои казват, че била срещу еволюцията?

– Аз също съм привърженик на еволюцията и съм против насилието на революцията. Но нали имаше и Велика френска революция? 20 000 глави са отсечени на гилотината. Историята е като живота – пъстър е. Тя е като река, тече, тече и изведнъж – водопад. Това е революцията. Революцията не става за една нощ, за една нощ става преврат. Както на 9 септември. Последиците са на революцията. Системата изцяло се смени. Първо трябва да изследваме причините за тази революция преди да я отречем, и да видим последиците. Вярно е, че жертвите й са милиони. И ние дългосрочно пострадахме от нея. Но не може, предубедени от днешна гледна точка, ние да съдим революцията. Трябва историкът, а не културологът да го прави. Съветвам да не се изсилват културолози, политолози и социолози и да не изкарват Ленин и Сталин някакви полуидиоти и родени получудовища, защото те са исторически личности. Има и Робеспиер, има и Дантон…

– Имаме ли нужда днес от революция и каква е тя?

– По-скоро имаме нужда от духовна революция, защото сме затънали в чалгата. Не съм отчаян, но много ми е тъжно – мислех, че тази чалгизация на обществото ще отмине. Едно време при Бай Тошо тя беше забранена, а сега – идете в Студентския град и ще видите. Аз съм от поколението на Битълсите, носех един огромен магнетофон двупистов 18 кг, по студентските празници – това беше една огромна щайга. А сега, когато сме със Запада, младото поколение се тресе от кючеци. Тресе се, майко мила! Отвратителна гледка.

– Да не би да казвате, че нямаме нужда от революция, а от нови „Бийтълс“-и?

– Навремето те направиха музикална революция. А Джон Ленън беше разстрелян къде – в Москва или в Ню Йорк! В историята има факти, анализ на фактите, тълкувания от различни гледни точки. Тези, които днес пишат за Русия и лошия Путин, трябва да разберат, че има и друга гледна точка. Путин се завърна към корените, макар още Сталин да го направи през Втората световна война. И тази страшна война се печели от Червената армия. Когато англосаксонците днес ругаят болшевизма, да не забравят, че той ги спаси през Втората световна война.

– Може пък да кажат, че ако го нямаше болшевизма, нямаше да има и войната?

– Не, Хитлер пак щеше да се появи. Не всички злини са в Кремъл. Разбирам ги разните културолози и политолози – те са платени от разни фондации, но аз съм историк. Изстъпленията на болшевизма, насилието над човешката личност, лагерите, сливането на партията с държавата са факт. И след 1989-а ние не може да се преродим, защото не сме родени след 10 ноември. Много хора, които дойдоха на власт, имаха в себе си болшевишката нагласа. И те трябва да си посипят главата с пепел, защото въпреки че тръгнахме по пътя на демокрацията, имаше свободни избори, а те решиха да управляват тоталитарно, по болшевишки.

 

Нашият гост

Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в Софийския университет. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, д-р на историческите науки, академик от 2008 г. От 1993 г. до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН. Автор на близо 20 книги и учебници, специалист по нова история, международни отношения и войните в края на ХІХ и началото на ХХ век. Написал е десетки студии и монографии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (50)

 1. Другарю Марков,какво пречи историческите личности Ленин,Сталин и Хитлер да са полуидиоти и получудовища ?

  1. Пропагандата. Също както за аденауер, буш, меркел и тнт. А феновете на плевнелиев даже полу не са.

   1. Този руски трол съвсем изтрещя. То за тях е характерно да казват на бялото черно, но вижте как се хвърля да защитава кой…? Хитлер и Сталин. До какво води службата на Моства… А преди няколко дни оная се беше загрижила за съдбата на българските евреи, а плащат на тоя горе да славослови Хитлер. И това били велики политици… смях…

    1. Олихофрен малоумен :), къде видя да ги защитавам?
     Аман от слабоумни натовски тролещи отрепки…

 2. това недоразумение октомврийската революция стана след като се събраха заедно руската глупост и любовта на руската глупост към камшика и към изрода бащица, който да рита и да стреля по влюбените в него мужици, а мужиците да го възхваляват и да му дигат паметници. Руската глупост я няма никъде.

 3. Вече е нормално човек да не може да прочете нещо истинско във вестник, било то Труд, 24 , или Стандарт или…
  Това е така защото българските продажни дописници се съревноват кой да измисли по невероятни и глупави измислици по всеки един въпрос. Днес темата е ВОСР през погледа на изкуфял бивш професор полу-русофоб и неколко дежурни тъпанари по форум.

  Но драги читателю на вестникарски пасквили, ако искаш да разбереш истината по-добре попитай познат антифашист, партизанин и въобще хора от поколението, което победи капитализъма и създаде нов, по-справедлив социален строй.

  От техните думи ще разбереш за скотските условия в които са били принуждавани да живеят и мотивацията им да извършат въоръжена борба и революция, за да го има сегашното им поколение и то да живее по-добър живот.
  Което тези хора осъществиха, то СТАНА.
  С цената на големи жертви, за които сега не се споменава въобще.

  Попитай старите хора, попитай редовите бивши членове на БКП и разбери защо животът им сега е по-лош отпреди 30 години при бай Тошо.

  И чак тогава може би, ще започнеш да проумяваш, че пропагандната машина старателно заличава всички следи от един отминал по-добър живот.

  1. A zoshto da ne popitame kak zhiveeha bashtite na ,istinskite komunisti’, ot predi 1944, det si znaeha nivite I domovete I kak gi natiriha iz fabrikite I gradovete I im zeha sichko!

  2. По- справедлив за кого? За управляващата клика наричаща се комунисти, които дори не можеха да произнесат правилно думата, а камо ли да разбират какво значи. Тях (очевидно и ти в тово число) ги интересуваха само привилегиите от властта , нищо друго. Победили капитализма. Как не. Поставени на власт от чужда сила, въобразила си, че е победила капитализма. Колко го е победила видяхме 1991. Сега там вилнее по-див капитализъм и от САЩ, надминат може би само от Кйтай. Думите ми не са в защита на измисления академик, защото той е от същото котило като теб, само е по-хитър.

  3. Да питам ги и отговорът е, че мизерните пенсии са дело на Тодор Живков. Пенсиониралите се през „демокрацията“ в същите професии и същитя трудов стаж имат 2-3 пъти по-високи пенсии. А само платените тролове като теб продължават да бълват пропагандни измишльотини, за да докарат някоя и друга стотинка над тошовата пенсия.

   1. Постът ти е поредното доказателство, че си плоскочел олихофрен.

 4. Ти по-добре попитай внуците на бай Тошо и внуците на хората около бай Тошо и внуците на полковниците, доносниците и шофьорите от ДС, която пазеше бай Тошо, защо решиха да сменят социализма с капитализъм. Не си забравил, че те го направиха, нали?

 5. По време на комунизма в България на година ставаха 1200 – 1500 криминално и битови убийства. Сега са под 500!

  1. И тогава е имало и сега. Тогава да, нямаше гласност но със сигурност (на база директна информация) мога да твърдя, че цифрите ти са неверни.

   1. Е щом е на база директна информация, значи ти вярвам. Нищо, че си платен и всеки ден си дежурен …. и сте няколко човека на с този ник. Убеди ме.

    1. Няколко човека сте слабоумните тролове от натовските стаи…

 6. НАЙ ПОСЛЕ СЕ ВИЖДА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА АКАДЕМИКА МАРКОВ !!!! ОТГОРЕ ДО ДОЛУ С ФИЗИОНОМИЯ ОТ ПОЗНАТА НИ ДО БОЛКА НОМЕНКЛАТУРА ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА -КАКВОТО И ИЗРЕЧЕНИЕ ДА НАПРАВИ , ВСЕ ИЗЛИЗА ПОЗНАТОТО ,,УХИЛЕНО ЛИЦЕ НА ОПРОТИВЯЛАТА НА ХОРАТА КОМУНИСТИМЕСКА ПРОПАГАНДА

  1. Ти май пак не си си взел хапчетата…

 7. Това ченге преразказва опорните точки на Дугин. Точно и ясно се позиционира в петата колона на Москва. Обаче това може да става на по-високо ниво. А нивото на този академик, сравнено със световното, е отпреди ВСВ, преди „Анали“. Да го питаш какво е научил през специализацията си в ГФР? Изглежда с други работи се е занимавал, а мисленето му си е останало съветско. Русофилията не прощава.

  1. Бря, бря… на какви работи ви учат в натовските стаи. Явно троленето в пропагандната машина на ес набира скорост… само да не ви бяха събрали такива открояващи се олихофрени…

   1. Ако беше от НАТО до сега да са ви намерили в циганската махала и да са ви изпратили в глисторусия да се дивите на чистия въздух и общата таолетна на етаж в панелките им. А за стаите пак от руската пропаганда се разду… ма да си жив и здрав и още дълго време да те храни руската ръка…докато не те дръпне и изяде.

    1. По комунистически викаш. Потвърждение, че най добрите партийци стават най добрите демократи. е, ти си твърде прост да си станел партиец кат евроатлантика плевелиев.

 8. За всичките „тролове“, писали преди мен и хвърляли кал и помия по проф. Марков мога само да кажа: „Жал ми е за вас, очевидно имате мозък колкото една замразена скумрия“. А на проф. Марков искам да кажа: „Поздравления, професоре!!!! Наистина поздравления за честното излагане на историческите факти и историческата истина!!!!!“ Знам, че сега „троловете“ ще „скочат“ отгоре ми, но не им обръщам внимание – промитите мозъци и платените „тролове“ не ме интересуват.

  1. Г-н Друмев, защо да се скача върху вас? Това е болезнено и за двете страни и само идиот би си го помислил. Ако не бяхте го споменали, даже нямаше да се сетя!
   Въпросът е обаче, че поздравленията Ви за честното излагане на исторически факти са меко казано… абе доста силно преувеличени. Прочетохте ли абзаца, в който се казва, че жертвите на Русия при окупирането на България през 1877-1878-ма година не били 67 500, а 200 000? Е, ТОВА Е ЛЪЖА! Руският военен архив пази документи, в които ясно, точно и конкретно е казано, че в тази война жертвите на Русия са 200 000. В тази война, г-н Друмев, означава, че това са жертви дадени на двата фронта – Балканския и Кавказкия. Като се има в предвид, че основните боеве са водени именно на Кавказкия фронт и се изследват спомените на очевидци става ясно, че няма как руснаците да са дали повече от 68 000 жертви тук. Промитият мозък вярва в догми, господине. Мислещият човек намира достоверни факти и ги анализира. Вие сте догматик и какво е вашето мнение – няма значение. Значение има само историческата истина!

   1. Ха-ха-ха!!!! Това „недоразумение“, кръстило се „nqma zna`enie“ наистина, както е казал Стефан Друмев, има мозък колкото замразена скумрия!!!! На всеки пост, дето не е в унисон с него – писал, та писал!!! Колко ти плащат, бе „трол“ скапан да им ближеш задниците? Стигат ли ти парите да си купиш вибраторче за добре развитото ти секси дупе?

 9. Защо плащаме заплати на академик за горното недоразумение?

  1. Не само плащаме, ами Баняджиите искат и увеличение. Наскоро скачаха пред министерския съвет да реват, колко много дават за държавата, а колко малко получават. Всъщност едни 68 МИЛИОНА лева ни струват годишно при икономически ефект – 0 лева. Кой нормален човек би го допуснал? Като са такива специалисти – да излязат на пазара с идеите си, да ги продадат и да спечелят. Така се прави в нормалните страни. Само дето нашите „учени“ са плъхове, настанени на толичко и не милят за наука, а за това как да печелят без да работят!

   1. Така е! Още 89та трябваше да се заковат су и бан докато не измре интелигенцията скачаща кат стадо пощръклели говеда за „др. Желев“…

    1. Споко де. Не сме Русия за наше щастие. Не затриваме нормалните и инакомислещите. И колкото и да не ви се иска отлепяме бавно, бавно. Напук и на тролове и на икономика. Е виж най-бедната страна в ЕС има минимална заплата два пъти и отгоре колкото руснаците. А огромна Русия произвежда колкото една Италия или Полша. Споко.

     1. Точно колаборационистът желев помогна за затриването на инакомислещите и истинските демократи… и постът ти потвърждава какъв си идиот.
      Пп. В последните години има повече затрити инакомислещи политици в ес, отколкото в русия.

    2. А ти щеше да висиш на някое дърво. Така че както е казано: „внимавай какво си пожелаваш.“

     1. По скоро уродливият ти баща щеше да виси…

 10. Божовциште, прокопчовците и обикновените сороидни тролчета са нападнали да охрочат интервюто на мъдрия акад. Марков, защото не могат да извадят никакви аргументи срещу текста. Обичайната им практика в този вестник, който разкрива части от смрадта на соросоидите, прокопците и включително досегашните съветски пропагандисти чрез исторически фалшификации.

  1. Няма и да видиш заради многото глупости написани от професора и малкото място за коментар. НО! Убитите на балканския фронт руснаци са 11 905 руснаци като те не умират за нас а за интересите на страната си. Иначе ако беше освободителна война какъв ще го дирят руснаците да се бият с турците да ни освобождават в… Кавказ? Ние се появяваме само и единствено заради руския интерес, а не безкористност… Та това е един аргумент. За останалите няма място… но е показно за лъжите.

   1. Ходи им дръж сметка що са се били в кавказ… идиот.

  2. Едва ли имаш необходимия образоватален ценз, за да прецениш колко е мъдър или не академика. Във всеки случай не даваш никакви аргументи, които да илюстрират тази „мъдрост“. Проблемът е по-скоро в морала: ченге, което пробутва опорните точки на Москва.

 11. По жълтите павета
  Има само
  ЦЯЛИ ТИКВЕТА

 12. Уважаеми,
  Господин,
  Другарю,
  АКАДЕМИК

  КАКВО МУЙ
  НА КЮЧЕКА
  СЛЕД НЯКОЛКО
  ВЕКА

 13. Наистина фашистките потомци са недостижими в наглостта си . А доброволният им и много активен сътрудник “ без значение“ , се хваща като удавник за сламка в спор за броя на руските жертви през Освободителната девета Рускотурска война от 1877- 78 г. Дори да са 68 000 жертвите по българските земи , това е огрома причина да сме благодарни на руския народ , респективно и на държавниците му по онова време , без никакво значение за мотивите им . А мотивите на Русия са освобождаване на братски православни народи – тоя мотив е приет от тогавашните велики европейски сили – Англия , Австроунгария , Франция и Русия . Обаче само Русия обявява война на Турция и дава съответните жертви . А , че в същото време Русия е имала и имперски интереси – какво значение има , щом тия нейни интереси съвпадат с националните български такива ? А кои от тогавашните империи – Англия , Франция , Австроунгария са били без имперск интереси ? А днешната ИМПЕРИЯ САЩ е обхванала земята с пипалата си и смуче от където и колкото може . След разпада на СССР засмука и негови бивши съставки , но трябва да се признае – доста хитро – предимно с местно пушечно месо , а не със свои жертви .

  1. Защо благодарността към руския народ трябва да е респиктивна към управниците им, хеле пък днешните? Къде е благодарността към другите нороди участвали във войната, които взети заедно са повече от руснаците. Генералите половината балтийци и немци и пр. Само тези въпроси, които русолизците, като тебе, винаги заобикалят показват, че на вас не ви е до благодарност, а до служене на Москва. А че интересите ни съвпадали е нагла лъжа повтаряна десетилетия, но не станала истина. Ние сме имали интерес да станем самостоятелна държава, Русия и имала интерес до сме Задунайска губерния. Политиката й и днес е същата, а ти си един от слугити нa тази антибългарска политика.

   1. Флинт е ясен, а ти си олихофрен… всеки ти пост го потвърждава… както и всяко изказване на плевелиев – един отбор мимикрирали комунистически отрепки.

 14. Две цифри е написал в писанието си този академик, и двете не са верни. Първо – вече има точни данни колко руснаци са били избити във ВСВ. Избитите немци са не по-малко от избитите руснаци. И второ – къде са китайците, които по време на ВСВ губят 30 млн. Или тях не трябва да ги броим, защото са китайци?!

  1. Убитите руснаци във ВСВ са повече от германците, но не е ясно, дали тия дето са в повече, не са избити от Сталин. При умрелите вече е сигурно, че лежат на неговата съвест.

   1. Хахаха, поредното изказване достойно за психодиспансер… отде ви намират все такива отрепки да тролите за тази евроатлантическа идея?! Тебе, плевнелиев… отбор неадекватни психопати.

 15. Прекрасна статия на един от най големите ни историци. Винаги е удоволствие да го четеш. Разбираеми са и реакциите на резняците и не/обикновените хейтъри. Така е дори още по хубаво.

  1. Циганката умря и сага големият учЕн са хвали сам. Колко жално….

 16. Перезвоните мне пожалуйста 8 (812) 642-29-99 Антон.

 17. Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(950)000-06-64 Антон.

 18. Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(953)367-35-45 Антон.

 19. Перезвоните мне пожалуйста 8(812)642-29-99 Антон.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.