Ултрасите и услугите

На 23 април 2018 да почерпят

Графа открадна Ягода в “Гласът на България” Младата изпълнителка за малко да отпадне, след като загуби дуела с най-добрата приятелка на Симона Загорова - Никол

Колата намира място и паркира без водач Тестват нови технологии на летището в Хамбург

Албена посреща туристите в обновени хотели Аквапаркът се разширява с уникална детска водна зона

Ванеса Атанасова: И мъже танцуват на пилон Пол денс няма нищо общо с нощните заведения и стриптийза, категорична е треньорката

Джим Кери минава в психарски режим “True Crimes” е сниман в Полша

Ердоган повдигна въпроса за евентуална размяна на двамата задържани в Турция гръцки войници за осемте турски, които получиха убежище в Гърция

Армията вади танкове и ракети на площада На Гергьовденския парад 1200 души ще набият крак на жълтите павета

Нападнаха две момчета в Западния парк в София

30 на сто по-евтини онлайн документи от кадастъра 2000 човека на ден чакат в администрациите на агенцията в цялата страна

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 23 април 2018

ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Историчката доц. д-р Дарина Григорова пред „Труд“: Да дамгосваме Русия е в ущърб на интересите ни Докладът за националната сигурност е демонстрация на атлантическа решимост и дипломатическа сервилност

Докладът на правителството за националната сигурност посочва Русия като една от основните заплахи за България. Според историчката – наша събеседничка, Русия не е заплаха нито за България, нито за ЕС, а за еднополюсната хегемония на САЩ. Същинската обща опасност за Европа е ислямският тероризъм. Колкото до проявите на русофобия в политическия език, те не само, че не пораждат усещане на „безпокойство” от „руска заплаха”, но култивират масова русофилия като защитна реакция.

– Доц. Григорова, как си обяснявате „хрумването” правителството да провиди в Русия основна заплаха за националната сигурност на България? Защо тъкмо сега?

– Реториката за Русия в доклада за националната сигурност е не толкова „хрумване” в смисъла на импровизация, колкото осъзната демонстрация на „атлантическа решимост” и продукт на послушна североатлантическа солидарност. Дословно и прилежно се повтарят „посланията” от официалното изявление на НАТО след Варшавската среща от юли 2016 г. НАТО: „агресивните действия на Русия […] са източник на регионална нестабилност […] заплашват нашата отдавнашна цел: създаването на цяла, свободна и мирна Европа”. Докладът на правителството: „действията на Русия са източник на регионална нестабилност, заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа”. По отношение на Крим пак е повторено североатлантическото определение за „незаконно анексиране”, докато в доклада за националната сигурност от 2015 г. е използван само терминът „анексиране”, който впрочем и в двата варианта важи и за присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, но от гледна точка на Турция. Докато нашият доклад по отношение на Русия е ехо на североатлантическата гледна точка, не на националната. Показателно е, че за турската намеса в парламентарните ни избори не се споменава конкретно, нито има опасения, а безлично се описват „опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение…, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението”. Кое е по-важно за националната сигурност на България – турската намеса в парламентарните ни избори, или руската подкрепа на референдума в Крим? А защо тъкмо сега? Възможно е да е символичен асиметричен отговор на ученията на Русия и Беларус „Запад 2017”, които се провеждат от 14 септември. Но има известна „украинизация” в изказа, която е тревожна тенденция – на постразум (ако допълним новата мантра за „постистината”).

– Правителственият документ съдържа обвинението в „незачитане териториалната цялост на независими държави, информационна война и масово използване на хибридни стратегии”. България засегната ли е?

– Русия не е заплаха за България, нито за ЕС, заплаха е за еднополюсната хегемония на САЩ, която се пропука в Сирия, но пък се засили в Европа. Североатлантическо и българско не винаги съвпадат. Българските интереси не са засегнати от присъединяването на Крим към Русия, а от незачитането на правата на българското малцинство в Украйна. Българските черноморски интереси не са застрашени от руския черноморски флот, засегнати са североатлантическите интереси на САЩ, която не е черноморска държава. Североатлантическото съвпада с българското, с европейското и с руското, когато става дума за истинската обща заплаха – ислямисткия тероризъм. Друг е въпросът, че е трудно постижимо поради тънките разлики между „умерени”, радикални и легитимни (Саудитска Арабия) главорези и техните покровители. Трудно, но не невъзможно, защото тепърва ще има последствия от ислямисткото присъствие именно в ЕС. Колкото до явлението, което клиширано наричаме „хибридна война”, то е част от асиметрията в международните отношения, възникнала след разпадането на двуполюсния модел в края на Студената война.

– Има ли основания твърдението, че български медии манипулират обществото в полза на изгодни за Русия каузи? Какви са тези каузи според вас и в какво се състои манипулацията?

– Има опасения, че въпреки атлантически правоверния медиен ефир, повтарящ CNN без елементи на разсъждение, нещо като „ТАСС е упълномощена да съобщи”, все още има български медии – маргинални, повечето в интернет с ограничена аудитория, далеч не с масов обхват, но с различна гледна точка. А щом не е атлантическа, значи е проруска – логиката е „украинизирана”, обвинението е „хибридно”, т.е. далеч от рационалното и нямащо нужда от доказателства, достатъчно е клеймото за „антидемократичност”. Впрочем, русофобията в политическия език през медиите не само че не създава усещане, „безпокойство” от „руска заплаха“, но култивира масова русофилия като защитна реакция. Медицински факт.

– Виждате ли връзка между тази изведена на преден план в публичното полезрение тема и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС? В социалните мрежи зачестиха подозренията, че този акт на враждебност към Русия се извършва под външен диктат поради конюнктурна неизбежност.

– Не виждам пряка връзка на доклада с председателството, все пак няма да председателстваме среща на НАТО, макар да е написан като за такава. Когато един документ е подписан от премиера, той носи неговата отговорност и всякакви намеци за външно въздействие не притежават юридическа сила – последната дума е на подписалия, а сега очакваме и тази на парламента, както и на президента като главнокомандващ, който би могъл да разсее „безпокойството” на правителството от „руската заплаха”. Колкото до външния диктат, той е повече икономически и далеч не „хибриден”, а прагматичен – на срещата на НАТО в Брюксел през май тази година Тръмп постави условията да се намалят американските разходи за сметка на европейските във финансирането на североатлантическия алианс. Какво по-добро оправдание от „руската заплаха”?

– В документа прави впечатление дефицитът на сдържаност във формулировките. Това целенасочено предизвикателство ли е, или неволна дипломатическа непохватност?

– Както видяхте, формулировките са преписани от изявлението на НАТО след срещата на Алианса във Варшава от миналата година, което е дипломатическа сервилност.

– Какви последствия в двустранните отношения между България и Русия можем да очакваме, ако въпросният доклад получи благословията на Народното събрание?

– България няма историческите тежести на балтийските държави към Русия, нито сложната руска връзка на Полша, но пък докладът показва, че имаме идеологическите тежести на най-добрия съюзник на СССР, който все трябва да доказва лоялност към новата идеологическа ориентация – евроатлантическата. Ако погледнем резултатите от борбата с ислямистите, която пряко ни засяга и е проблем за националната ни сигурност, нашите партньори отстъпват видимо от Русия, а оттук би следвало да си сътрудничим с нея, не да я дамгосваме като „заплаха” в ущърб на интересите си. България може да бъде посредник в затоплянето на отношенията между Москва и Брюксел именно в качеството си на председател на ЕС. Ако щете, „хибриден” посредник, защо не? Въпрос на гъвкавост и на осъзнати интереси, не лични, не корпоративни, нито партийни, а държавни. Не бива да се подценява фактът, че идеологическите щрихи за „руската заплаха” в доклада за националната ни сигурност са плод на политическата воля отвън и отвътре, на която са подчинени службите – те са инструмент, отговорността е на политиците, представляващи и двете власти – изпълнителната и законодателната.

– И все пак, каква ще бъде реакцията на Русия, ако не толкова на доклада за националната ни сигурност, колкото на санкциите, от които той произтича? Има ли ясна руска тактика и стратегия за противодействие? Доколко са реални внушенията, че санкциите са насочени към руския елит в очакване той да демонтира режима на Путин?

– Реакцията на Русия е и ще бъде асиметрична и не може да бъде друга, поради незавършения процес на възстановяване след периода на 90-те години. Санкциите имат дългосрочни цели за не едно руско политическо поколение напред. Целят се в мандата след Путин и то не за предстоящите избори от 2018 г., а за времето, когато ще управлява неговият приемник. Оттук и опозицията внимателно се вглежда и се опитва да отгледа младежки скептицизъм към Кремъл, неизбежно разочарование от дискомфорта на санкциите, проявен не само в затрудненото пътуване, но и в стандарта на живот. Младежите не могат да си дадат сметка, че кризата е глобална и Русия далеч не е най-тежкото и безперспективно място за живеене. Обратно, има излаз на Изток и там инвестира активно. Докато картинката на хаотичния руски бит извън мегаполисите навява смут за неукрепнало тийнейджърско съзнание, пристрастено към ласкавата потребителска реклама на лежерен начин на живот, която съжителства с все по-тежката и вече рискуваща да отблъсне пропагандна битка с информационната война. Руският елит още е постсъветски и е свързан със Запада не само икономически и през образованието на наследниците му, но и мирогледно, което е проблем, защото формира поведение, заредено със скрито чуждопоклонничество. Но пък не бива да се подценява руският инстинкт за светкавична реакция в непредсказуема ситуация, когато са нападнати. А те със санкциите са в състояние на обявена икономическа война, което рано или късно ще ги мобилизира и ментално, защото в противен случай ще бъдат изядени от конкуренцията. За момента обаче не можем да говорим за „национализация на елита”, какъвто термин възникна през 2010 г. и все още е теоретичен.

– Нашенската поговорка гласи „Когато атовете се ритат, патят си магаретата”. Виси ли заплахата да се окажем наританото магаре, когато „му дойде времето”? Случвало ни се е неведнъж…

– Боя се, че по-подходящо сравнение със ситуацията е не толкова поговорката, не че тя не отразява случващото се, колкото стиха на Ботев: „смучат го наши и чужди гости”, магаретата – народа. „Кръстът е забит във живо тело”, „…и ние без срам, без укор, броиме време”.

 

Нашият гост

Дарина Григорова е завършила история в СУ „Климент Охридски” с втора специалност френски език и литература. През 2002 г. защитава докторат по история. Има над 50 научни публикации. Нейни са книгите „Свобода и самодържавие”, „Руският либерализъм в края на XIX век”, „Евразийството в Русия”, „Империя Феникс”. Преподавателка е в Историческия факултет на Алма матер.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (52)

 1. Сина на собственика на Емко обвинен в организиране на престъпна група, НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ НА СЛУЧАЯ СЪС СИНА НА ГРИША ГАНЧЕВ ?????? До кога парцаля Борисов и айдуците му ще ограбват бизнеса на хората ?????????? До кога истинските престъпници ще седят на ул. Козяк и ще ги търпим???????????

  1. Руския трол Велемир за кой ли път с руски приоми се стреми да отбие темата. В крайна сметка всичко се свежда, че щом е в ущърб на Русия ще се появят тролове и първи ще накацат новината да ни обясняват как черното е бяло и да отричат всичко що е в ущърб на сатанистка Русия.

    1. Не съм казвал, че някой ми пречи. Явно си пак на алкохол и твърди наркотици и халюцинираш. Трябваше да се досетя, че руските тролове го карате само на ценности и за това и врътвате.

 2. Другарко,достатъчно ни възпитаваха в соца да обичаме Съветския съюз-нека да минем от другата страна-пък може да е по-добре! Знаеш ли !

   1. Той в женски род на авторката, не на теб. Аман от руски педеруги. Трол

 3. Какво очаквате да каже един историк при това русофил? Да не мислите, че ще каже йок Русия е вредна ама аз си преподавам руския щото я мразя примерно. Иначе женицата може да има богата обща култура, но НЕ Е СЕРИОЗНО историк да дава мнение за нещо което не разбира и не и е силата явно. Но в Труд не се търси нищо друго освен страната на Русия. Вижте и троловете как са наскачали да ни обясняват какви са били интересите и пр.

 4. Издържан, аргументиран анализ, оплюват го тъпунгери с еврогейска плява в кратунките. Явно туземната колониална администрация е натисната яко от задокеанците и брюкселските натовци и ще отгласуват каквото са им наредили. После и ще действат както през студената война, макар вече да сме от другата страна. Ще видите, че президента и бесепарската сюрия само ще посмекчат същата позиция, но накрая ще се примирят.

 5. СЪВСЕМ ЯСНО Е КОМУ СЛУЖИ СЪЗДАТЕЛКАТА НА ТОВА ТВОРЕНИЕ .ЯВНО Е И НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ КОМЕНТАР .НАПИСАНОТО СЛОВО Е КАТО МУЗИКА ЗА ГОСПОДА-ДРУГАРИТЕ ОТ БСП И ЗНАЙНИТЕ И НЕЗНАЙНИТЕ ОБРАЗОВАНИЯ ОТ ВСЯКАКЪВ ТИП – ВОЕННИ , ПАРАВОЕННИ, ДОКТРИНЕРСКИ , ПЕНСИОНЕРСКИ,ОЦВЕТЕНИ М ЧЕРВЕНО И ПРОЧИЕ .ЯВНО , ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ -БИТИЯТ ВИНАГИ ОБИЧА БИЧА НА БИЯЧА -НЕЩО КАТО ” СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ ” НО ПОД ЗВУЦИТЕ НА КАМБАНИТЕ НА СПАСКАТА КУЛА ……..ТЯ, ТАЗИ НАШЕНСКА ПОЗИЦИЯ Е ЯСНА ОТ 1877-1878 ГОДИНА.

  1. Така е. Затова и си докарахме на два пъти немски князе, а ся лижем задника на меркел.
   Обичаме си ние да бъдем мачкани … и парите.

   1. И ти да платиш на братушките 32 тона злато за освобождението си ще поискаш немски княз…А това, че някой мазохисти все още вярват в яистотата на руските намерения си е техен проблем.
    Апропо, написах дълъг, смислен коентар без незензурни думи в него, който веднага бе изтрит.
    Толкова ли сгреших, че се усъмних в начина по който д-р Дарина Григорова е получила историческото си образование?
    Ами тя не познава историята, бре! Ако я познаваше, нямаше да се чуди защо Русия е заплаха за всичките си съседи. Без да съм историк, мога да ви дам на момента 10 факта оборващи тезата и. При това само голи факти, без да се опитвам да ги идеологизирам или да ги пудря политически. Единствено незнанието на тези факти може да оправдае казаното от нея. От което излиза, че основната причина да получи диплома по история не се намира зад челото и, а четири педи по-надолу!

    1. Ако имаше малко акъл, щеше да намериш техническата причина да не ти се появяват постовете.
     Я кяжи коя година княжество България е платило 32 тона злато?
     Окупационният данък е ясен.

     1. Много хора си мислят, че цифрите са упоменати в Указ № 1140 публикуван в Държавен вестник бр.2 през 1884-та на Александър Батенберг. Но всъщност в него князът само утвърждава конвенция, за изплащане на “Руските Импер. Войски”, съгласно Берлинския договор “разноските по окупацията” /в кавичките са точни цитати от документа/.
      Всъщност сумата е упомената 9 години по-късно /руснаците до тогава не са си искали парите/. Нейният размер е цитиран в държавния бюджет на Княжество България за 1893 година – 10 618 250, 43 книжни рубли или 26 120 896,06 лева. По това време за тези пари /справка Лондонска борса за метали/ е можело да купим 32,5 тона злато.
      Апропо, ако не се бяхме обединили с Източна Румелия и играеме по свирката на Русия, тези пари никога нямаше да ги платим.
      Обвиняваш ме в компютърна неграмотност, а не си се сетил да напишеш: “Колко струва на България освобождението от турско робство” в Гугъл….

     2. Още по санстефанския пише, че ще плащаме. Никой никога не го е отричал. Лично аз го знам от дете.
      Репликирам те, понеже пишеш за 32 тона “злато”.. златото си мени цената и тнт. Отделно, че до първата световна сме били длъжници, а после и репарации. Благодарение на немските князе от ЗАБЕЛЕЖИ АПРИЛ 1979та. И аз да бях на мястото на руснаците и аз бих си гледал интереса (както всяка велика сила) Сега, че берлинският конгрес определя княз признат от всички сили – така е. Но репликиратето започна от стокхолмския синдром на оня де6ил по отгоре.
      Панимайш?

     3. 1979 та немските князе само са купували и продавали а? Спри руската пропаганда и наркотиците и ще се оправиш.

 6. Ало ,редакцията,защо триеш коментарите ?Или сме вече 16 република ,пък аз да не знам?

  1. Не пич, член сме на нято и ес и вземаме пример от германия.
   Но понеже живееш в меналото –
   Панимайш?

   1. Вземаме пример от Украйна и добре, че влязохме по-рано. Това ни чакаше и това си ни и чака ако не си и останем. А иначе не е лошо. Като гледам колко руски тролове ни завиждат, че сме на сигурно.

 7. "Важи за присъединяване на Източна Румелия към Княжество България България, но от гледна точка на Турция" каза:

  Само че след Съединението Османската империя не напада България. България е нападната от Сърбия, която Русия провокира затова, като изтегля офицерите си от Българската армия. Кои от тези страни – България, Сърбия, Русия и Османска империя са славянски и православни и какво означава “панславянство”, очаквам авторката на статията да обясни. (А такава държава – Турция, преди 29.10.1923 г. – няма)

  1. Ако се върнеш по – в началото ще прочетеш (дали ще разбереш е друг въпрос) причините за това поведение…
   Не е необходимо да се обвинява или защитава русия за това, че:
   Преди берлинския е искала по малко влияние на великите сили в България;
   Че батенберг е суспендирал конституцията и затова е търсил помощ от русия, която му е пратила руснак за министър председател.
   В края на краищата великите сили са велики защото си определят сфери на влияние.

   1. Великите сили са велики, заради развита икономика, военна мощ, култура и влияние да. Русия е велика заради военна мощ и влияние от войните. До там. За това и драпат пак да си върнат влиянието. Културно руснаците са пази боже. За толкова години през желязната завеса само един тетрис премина. А през това време хората си мечтаеха за свободата на нормалните европейци заплашвани. Та за товаи сега плащат на руски тролове, щото нямат нито икономически нито културни инструменти да ни вкарат отново във сферата си на влияние. А троловете са евтин начин за вкарване на населението във двуполюсен модел лош САЩ и добра Русия…без хората да им се натрапва, че си живеем във що годе свястна Европа и че от изток само глад и беззаконие.

    1. Сега си вземи хапчетата… с много вода. Може и злобарка да си удариш да ти олекне.

 8. Тъй като триете постове,пак публикувам това заради ,което триете,редакцийо.
  Имперските интереси на Русия са винаги против интересите на целокупна България:
  1.Русия е против Съединението през 1885 г.2.Русия стои зад атентата срещу Стамболов.Русия не признава ,че цар Борис I и следващите български царе стоят в основата на ограмотяването с кирилицата и покръстването на руснаците.Никаква благодарност за това историческо дело ,напротив черна неблагодарност и досега!3.Русия не признава и пречи на борбите за църковна самостоятелност на църквата ни.4.Русия със създаването на македонска нация откъсва живо месо от тялото на народа ни,така и досега.И за капак на 9. 09. 1944 г.СССР окупира България, така и досега!Та ,трябва да си голям идиот и мазохист за да казваш че си русофил!?

  1. Аз съм русофил, бре! И не мисля, че съм идиот. Ти разлика между русофил и русофилистик правиш ли? Русофилите обичат и уважават руснаците и културата им. Русофилистиците от куллтура не се интересуват. Те следват опорните точки в имперските амбиции на Кремъл. Защо, заради дядя Путя да мразя Пушкин, Лермонтов, братя Стругацки, Гогол, Маяковски, Висоцки…. Търтеите не са причина да се гори кошера!!! Пчелите сами ще си ги изгонят, като му дойде времето!

  2. Абе ако не бяха руснаците щеше да се казваш фатме, ама язък – щеше да приляга на 100% на олихофрен кат тебе.

   1. Айде бе. Значи 500 години не сме се наричали Фатме, а сега за 10-20-100 години щяхме да се наречем. Брей, че логика. Руски платен трол.

    1. Прав си, извинявай. Ти си от тези дето са коментирали априлците, че са глyпаци дет са си турили главата в торбата… но всяко стадо си има мъpша. Нормално е.

 9. Каква патка!!! Кой би се интересувал от Русия, ако Русия не хулиганства, не води необявена хибридна война с България, ако не покварява политическия живот на България и не ни готви безкрайно робство с нейния най-скъп на света газ?

  1. Абе виж туй хибридите дет все те сърбят да не са хемороиди или глисти…

 10. Цеко,защо бъркаш многовековна Русия със СССР???Това са различни неща,ама кой ти мисли.

 11. Досадна авторка. Непрекъснато ни натрапва вечната си любов съм КПСС…

 12. Какви интереси ма другарко. От където е минал руснакът, трева не никне! Жалко че още ги има и у нас и бизнес,развиват

 13. "Русия не представлява опасност за България" каза:

  Вярно е. Като изключим 19.10.1915 г., когато Русия обявява война на България и воюва срещу нас при битката за Тутракан и като изключим 05.09.1944 г., когато Русия пак ни обявява война, окупира ни и установява болшевишка форма на управление за 45 г.

 14. Вазов: Кат Русия няма друга, тя е първа в света, тя е нашата опора, тя е нашта висота..
  Дано цитираям точно, помня стихотворението от дете.
  За съжаление, нас ни завзеха немци (Кобурги). Те обявиха БЕЗ ПРИЧИНА И ПОВОД война на САЩ и Англия през 1941 год., после Б-я капитулира през 1944 год. Тогава попаднахме под лапите на ИПЕРИЯТА НА ЗЛОТО – СССР, нямаше кой да ни защити. Добре, че империята се разпадна. Все пак остана Русия, нека бъдем в добри отношения, тя не е заплаха за нас.

  1. М то хубаво ама това е на Славейков и то преди да стане свидетел на опожаряването на Русе от Русия. На Вазов е НА РУСКИТЕ ВОИНИ
   О, руси, о, братя славянски,
   защо сте вий тука? Защо сте
   дошли на полята балкански
   немили, неканени гости? …

   1. Ми кой ни е крив, че почваме войни в името на германските кобурзи?

    1. На теб никога никой не ти е крив, ама най-много се оплакваш. Такива като тебе Вазов хубаво си ги е наредил, ми не го слушат хората. Иначе до сега щяхме да сме се оправили от гетото в което ни превърна Русия и режимът и.

  2. И как го определи, че не е заплаха, при положение, че службите ни за сигурност я обявиха(а така не се обявява заради последствията) за такава. Те и самите руснаци същите ги редиха преди, по време и след завземането на Крим от тях. Няма страна толкова агресивна и апетитна за територий колкото Русия. Потърсете за войните които е водила и как във времена на нужда е оставяла съюзниците си на кучетата- Полша-ВСВ…Украйна- Гладомор…Литва, Латвия, Беларус…

   1. Службите ни за сигурност са същите лизачи кат теб и плевнелиев. Ти за разлика от тях си и олихофрен.

    1. Как няма да са лизачи. Нали тепърва ще преследват платените руски тролове. За теб са лизачи, за мен и България са спасители. Бегай, бегай към Сибир.

 15. На последното честване на Обединението на Германия, извършено впр. благодарение на Русия, германците, които са присъствали около трибуната с официалните лица, са скандирали: “Меркел в Сибир, Путин в Берлин!” Преди около 1-2 месеца, многоброен форум в Италия е изпратил петиция до Путин за логистична и фактическа помощ за положението в Италия. Въпреки северноатлантическите напъни да бъдат сатанизирани Русия и Путин, мислещите хора все по-малко вярват на русофобските манипулации, които се леят от всички медии и не им се поддават. Във всички изследвания Путин е обявяван за най-влиятелният човек и политик, той най-често е на корицата на “Тайм” като човек на годината, а в тандем с Китай и в съюз с едни от най-големите държави в света в обединението БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Русия е основен фактор за бъдещето на света, защото Западът е изчерпан, особено морално и отдавна ролята на хегемон се е изплъзнала от североатлантическия фактор- НАТО и САЩ. На огромната част от територията и от населението на света от БРИКС, както и на повечето от останалите държави от Азия, Африка, Латинска Америка, които им симпатизират, не им пука какви директиви срещу Русия се спускат на Натовските срещи. Както и на тях и на Русия не им пука, че някакъв слуга на чужди господари като Борисов, повтаря папагалски това, което са му заповядали да пише срещу Русия в неграмотните доклади на жалкото си правителство. Борисов сам призна пред Българо-американската търговска камара, че е спрял 3 големи енергийни икономически проекта с руско участие в услуга на американските и в ущърб на българските интереси, та едва ли някой се учудва на нескопосните му нападки и обвинения към Русия. За него единственото, което има значение е да го държат на власт и да го потупат по рамото началниците. Пък България, кучета я яли…

  1. Айде бе. И като се събуди какво стана? Бедните германци и италианци допряха до Путлер и видиш ли взеха да се молят на неволята да дойде и да ги спаси?!?!? Ейй доживях да видя как се хвали Русия- страна от 3 тия свят да идва да помага на германци италианци и пр. А, БРИКС могат да изнасят газ и кюмюр и до там. Ма може и да разясняваш на хората какво означава колкото си искаш. То си е показателно колко са жизненоважни.

 16. Колкото и да се надяват и да не им се ще на краварските подлоги и психодесните, Русия ще бъде авангарда на човечеството следващите няколко хиляди години, славяните
  е са авангарда. Западняците го знаят добре и за това са така настървени против Русия, но силите им няма да стигнат да променят посоката на еволюцията. А тогава как ще живеят подлогите на краварите и психодесните ??????? Ще ядат руски и русофилски п”у”шки 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.