Историята с Йозил е лятна приказка за Ердоган

Милиони потребители в интернет смятат, че обвиненията в расизъм са основателни

Германия все по-често попада във фокуса на словесното подстрекателство

След дълго мълчание председателят на Германския футболен съюз (ГФС) Райнхард Гриндел излезе пред обществеността и категорично опроверга обвиненията в расизъм, отправени от футболиста Месут Йозил. За ценностите, които защитава ГФС, Гриндел каза: „Многообразие, солидарност, антидискриминация и интеграция - това са убеждения и ценности, които са много важни и за мен самия. От личен опит знам колко много може да направи футболът за интеграцията".

Независимо от това милиони потребители в интернет смятат, че обвиненията в расизъм, отправени от Йозил към ГФС и към германското общество, са основателни. В дъното стои турската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган, твърди германският вестник „Билд" и цитира един от коментарите в социалните мрежи: "От Адолф Хитлер насам в Германия нещата не са се променили особено. Просто расизмът беше модернизиран и осъвременен".

Само вчера и само в Туитър близо 1,3 милиона потребители са прочели, споделили и подкрепили отчасти антигермански послания, следвайки хаштага #WeAreWithOzil (Ние сме с Йозил), пише "Билд".

„От вторник насам тече една кампания, зад която стои главно турската управляваща партия ПСР. Тази кампания не само използва, но и умишлено нажежава обвиненията в дискриминация и расизъм, отправени от Йозил".

Според „Билд", кампанията е част от битката на Ердоган за сърцата на около 3-те милиона граждани от турски произход, живеещи в Германия. Ердоган ги смята за „свои“ турци и не е съгласен Германия да е тяхна родина, пише вестникът и продължава:

„Федералната служба за защита на контитуцията (германското контраразузнаване -бел. ред.) също предупреждава за опасността от турската пропаганда на омразата. Според последния доклад на Службата, редом с класическите образи на врага, напоследък Германия също все по-често попада във фокуса на словесното подстрекателство".

По-нататък „Билд“ цитира Вурал Юнлю, председател на Турската общност в Бавария: „За Ердоган този дебат е манна небесна. Той и неговата партия си подават двойни пасове с Йозил и най-хладнокръвно злоупотребяват с обвиненията в расизъм. Така турският президент продължава да вбива клин в и без това доста крехките германо-турски отношения, а пътьом насърчава и популистките течения -както сред турците, така и сред германците“.

Вестникът цитира и известния германски политик Александър Граф Ламбсдорф, депутат от партията на либералите: „Историята около Йозил е същинска лятна приказка за Ердоган. С нейна помощ той може да отклони вниманието от катастрофалното икономическо положение и от новите обвинения в корупция. С кръвожадните си речи той увлича част от германо-турското население и продължава да руши отношенията между Германия и Турция".

Коментаторът на ДВ Йоша Вебер вижда една съвсем конкретна причина за сегашната нападателност на управляващите в Турция. През септември УЕФА ще избира домакин на Европейското първенство по футбол през 2024 година. Кандидатките са две: Германия и… Турция. В тази връзка Вебер пише: „С оттеглянето на Йозил от германския национален отбор Ердоган вече прегърна една голяма политическа победа. „Неговото поведение е национално и отечествено", радва се Ердоган. И сигурно си мисли: Тежките обвинения в расизъм, отправени срещу Гриндел, ГФС и германското общество, може да помогнат на турската кандидатура за домакинство на Европейското първенство“.

„Билд" припомня онази част от декларацията на Йозил за оттегляне от германския национален отбор, в която футболистът се възмущава от един общински политик на име Бернд Холцхауер, който преди време му приписа секс с козички. Вестникът уточнява: „Социалдемократът Холцхауер, градски съветник в Бебра, наистина отправи във Фейсбук груби ругатни срещу Йозил и колегата му от националния отбор Гюндоган, след като двамата се снимаха с Ердоган“, уточнява „Билд" и цитира написаното от Холцхауер, което - преразказано на що-годе приличен език - се свежда до репликата, че германският национален отбор за Световното първенство в Русия се състоял от 25-има германци и двамина, които практикували секс с козички.

От „Дойче веле“

Коментари

Задължително поле