Исус "умря" на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

Рядко срещана драма без хепиенд и с ромски произход се разигра в албанския град Шкодра. Български боксьор загина на ринга. Часове наред се знаеше, че жертвата е Исус Розов Величков. След като всевъзможни фактори в бокса ни се изказаха неговите умения, се оказа, че починалият е братовчед му Борис Станчов, който излязъл на ринга под неговото име. Още по-куриозен е фактът, че Исус въобще не е боксьор, а футболист в „Сливнишки герой“. Оскъдните данни сочат за кратка негова проява. Изведнъж Исус „възкръсна“ със съобщение във фейсбук, с което разплете възела около българската боксорска кончина в Шкодра.

Очакваме официално становище на промоутъра, както и официално видео за случилото се, а също и резултатите от аутопсията – заяви Дамян Дамянович, член на УС на Българския професионален боксов съюз. - Това си е официално спортно събитие, на което е имало медицински екипи, медицински лица. Имало е съдии, които са проследявали за спазването на правилата.“

Трагичният инцидент се разигра по време на бой в категория „перо“ с албанеца Ардит Миря. В четвъртия рунд 21-годишният българин падна в ъгъла, без да получи. Видео кадрите показват как медицинските лица незабавно са се притекли на помощ. Те успели да върнат боксьора в съзнание и да го транспортират в болница, но лекарите не успели да спасят живота му. В местните медии се твърди, че причината за смъртта е „сърдечен арест“.

Случаят бе коментиран и от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Нека първо приключи разследването, но със сигурност случилото се е много неприятно – заяви министърът. - Във всички бойни спортове има много рискове. Такива неща се случват често в профи бокса. Трябва треньорите и промоутърите да постъпват много по-отговорно. Ако загиналият е имал проблеми преди да се качи на ринга, отговорност носят и медицинските лица.“

Исус чрез социалните мрежи: Почивай в мир, шампионе!

Исус Величков побърза да обори във фейсбук недоразумението, че е загинал на ринга, но не внесе яснота по въпроса защо друг боксьор е излязъл да се бие вместо него.

Почивай в мир, шампионе!“, написа Величков. Пред Би Ти Ви той обясни, че братовчед му от миналата година участвал в мачове с неговата карта.

Треньорът също знаеше за смяната – добави Исус. - Казах му, че няма проблем, само че се притеснявах да не го хванат и да изгоря и аз.“

 

Сестрата на жертвата: Имам съмнения, че е убит! Възползват се, че сме роми!

Поредната мистерия в драмата с починалия боксьор е в името. Навсякъде той е споменат като Борис Станчов, а сестра му се включи във фейсбук като Ани Станчева. В социалната мрежа тя изрази съмнение, че видеото от мача е изрязано и не става ясно дали брат й не получава още удари, след като пада на ринга. От писанието в мрежата изглежда, че се съмнява дали не е убит. Но въпреки това е написано крайно двусмислено.

Боби си отиде твърде рано – пише Ани. - Искам да кажа, че се съмнявам на 1000 процента, че той бе убит. Голяма част от видеоклипа е отрязан и оригиналното видео го няма никъде. Не разбирам защо на брат ми му е позволено да се качи на ринга с други имена? Неговият така наречен треньор напусна Албания веднага, след като научил, че брат ми е починал. Единственото, което го правеше щастлив, е да бъде на ринга. Отнеха му всичко, което обичаше, отнеха му възможността за по-добър живот. Възползват се с това че сме роми и мислят, че не си знаем правата, но много бъркат. Аз и моето семейство ще получим справедливост за отнетия живот!“

Венцислав Николов, международен рефер: Това е престъпление

Подмяната на един състезател с друг е абсолютно недопустима, твърди Венцислав Николов, международен съдия и член на УС на БФПС.

Ако излезе истина, това е престъпление от най-висока класа – призна Николов. - Нямам обяснение. Документите, които са искани за тази среща в Албания, са абсолютно изрядни. Те са дошли с личната карта на Исус Величков - с международния му паспорт и лична карта. За да участва в едно състезание от такъв ранг, той трябва да притежава три документа - лиценз, разрешение от федерацията и медицинско. Тези документи той ги има на името на Исус Величков. Ако е истина... това е недопустимо. На снимката е човекът, на когото даваме лиценз. Лицензът е на името на Исус Величков.

Според него проблемът не е у организаторите на галата, въпреки че между Величков и Станчов няма кой знае каква физическа прилика.

В Албания всичко е изрядно – добави Николов. - Изпратили сме до тяхната федерация разрешение за Исус Величков - да играе срещата в определени рундове, по определени точки. Всички документи, които се изискват от наша страна, те ги имат. Мениджърът уговаря срещата. Той е длъжен да предостави в офиса на Българския професионален боксьов съюз всички документи. Той ги е представил на името на Исус Величков. Въз основа на тези документи, които имаме, ние даваме разрешение. Ще стигнем до истината. Ние нямаме пълен запис на срещата, но от това, което видяхме, наистина нямаше удар. Както играеше, падна без удар. При аутопсията ще излезе дали е взимал забранени препарати и т.н.“

Една от версиите е за черно тото

Една от версиите за гала вечерта и резултатите в град Шкодра е черно тото. Доказателства няма, но в Албания залаганията са част от културата. Много пъти местни отбори са били част на сериозни разследвания. Проучването „Балкански барометър“ сочи, че Албания е сред най-корумпираните страни на полуострова.

Футболният клуб „Шкендербеу“, който се превърна в хегемон, получи най-голямото наказание в историята на УЕФА. Заради връзки с компании за залози и уговаряне на мачове клубът беше изхвърлен за 10 години. След това Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди санкцията. „Шекнербеу“ бе обвинен, че е манипулирал два двубоя от квалификациите в Шампионската лига, два в групите на Лига Европа и 50 в албанското първенство.

През 2001 година тогавашният национален селекционер Медин Жега бе обвинен, че взимал по 5000 долара от всеки футболист, за да го повика в тима.

Коментари

Задължително поле