Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Исус Христос – Суперзвезда

Днес се навършват 1984 години от разпъването на Христос на кръст (дали пък няма някаква връзка с Джордж Оруел и прочутата му книга?). Житието и духовните послания на Спасителя са най-големият източник на вдъхновение в изкуството – няма личност, която да е изобразявана и за която да е писано повече в човешката история. Той е във фокуса на творците, като започнем от раннохристиянските му изображения, минем през „Пиета“ на Микеланджело и „Разпятието“ на Сарвадор Дали и стигнем до рок операта „Исус Христос Суперзвезда“ на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс.

Четирима апостоли – Матей, Марко, Лука и Йоан – описват живота на Христос в евангелия. Има и едно апокрифно – Евангелието от Юда е апокрифно, преведено на коптски език най-вероятно в средата на II век от изчезнал гръцки оригинал. Текстът е псевдоепиграф и е написан от неизвестен автор от името на Юда Искариотски, апостола предател.

С фактологията на тези библейски източници е запознат почти всеки християнин, но има малко известни факти от житието на Спасителя, с които бихме желали да ви запознаем.

Името Исус произтича от староармейското Йешуа, което означава “спасение”, но във всички езици то не се превежда, а се предава максимално близко до оригиналното му звучене. В Библията това име се появява около 900 пъти.

Христос всъщност не е име, а титла. В Стария завет се говори за Месията, дошъл да изкупи греховете на човечеството. В Новия завет не се използва думата “Месия”, Христос – и в двата случая обаче в превод титлата означава “богопомазан”. Първото споменаване на Спасителя в Стария завет е в “Битие” 3:15, а в новия думата се среща над 500 пъти.

Исус нарича себе си по най-различни начини – “хлябът на живота” и “светлината на живота”, “добрият пастир” и “човешкият син” (Евангелие на Йоан). Също казва, че е “пътят, истината и животът” (Йоан 14:6).
Професията на Спасителя – дърводелец, естествено (Марко 6:3). Това е нормално, защото той отраства в къщата на дърводелец. Има разногласия относно точния превод на думата “дърводелец” – от гръцкото tekton, което е общ термин за човек, който прави неща – в най-общия смисъл е “занаятчия”. Най-ранните източници сочат, че Исус е боравил най-вече с дървесина, така че “дърводелец” е удачен превод.

Кога е роден Исус? Рождеството му се чества по традиция на 25 декември. В Библията обаче никъде не се споменава точната му рождена дата. Според много учени той е по-скоро роден през зимата или ранната пролет. Чак в IV век от новото летоброене църквата се спира на датата 25. 12. Всъщност и годината на неговото раждане не е фиксирана точно. Дионисий Малки (около 470 г. – около 544 г.) е римски абат, скит по произход, който се смята за основоположник на летоброенето, използващо като база рождението на Христос, или – началото на новата ера. Според много учени той е сбъркал годините и най-вероятно Христос е роден между 2 и 7 години по-рано от обявеното впоследствие.

Имал ли е родственици? Да, определено – няколко полубратя и сестри. За братята му знаем, че са се казвали Иаков, Иосия, Иуда и Симон (Матей 12:46), но за имената на сестрите му в Светото писание не се споменава нищо.

Въпреки широко разпространения образ на благ и смирен човек Исус всъщност е бил голям кибритлия и е изпитвал силни и дълбоки чувства. Спомнете си как разпердушинва масите на менячите на пари пред църквата (Матей 21:12). Същевременно е бил и изключително състрадателен – разплаква се горко след смъртта на Лазар (Йоан 11:35).

 

С какво се хранил Спасителя?

Според апостол Матей той е консумирал предимно хляб, което е било най-разпространената форма на прехрана в библейските времена. Според Лука също е употребявал чисти меса – агнешко и риба. От неговите думи, че яйцето е добър подарък можем да заключим, че е употребявал и този продукт. Според Стария завет Месията ще се храни още с мед и масло – в Евангелието на Лука (24:42) се казва, че след възкресението Исус е хапнал варена риба и пита мед.

 

За него

Не Го предадох по моя воля

Бих искал сега да осветля сърцевината на истината – не по моя воля, а по волята на Отца и моя Рави се случи всичко в онази съдбовна нощ.

Юда Искариотски

 

“Бийтълс” сме по-популярни от Него

В момента сме по-популярни от Исус. Не знам кое ще изчезне по-бързо – рокендролът или християнството. Исус е бил прав, но неговите ученици са били тъпи и прости. Тяхното преиначаване на учението му ме отблъсква.

Джон Ленън, 1966 г.

 

Ще повърне, ако се върне

Ако Исус се върне днес и види какво се прави в неговото име, няма да спре да повръща.

Уди Алън, писател и кинорежисьор

 

Не вярвайте на тв проповедници

Исус ще си помисли, че съм дебил като вас, ако се оставям на телевизионните проповедници да ме правят на маймуна.

Франк Запа, музикант

 

Той ми харесва, но не и християните

Вашият Христос ми харесва, но не ми харесват християните. Те нямат нищо общо с Христос.

Махатма Ганди, индийски духовен водач

 

Електрически стол вместо кръст

Ако Исус бе убит преди двайсетина години, децата в католическите училища щяха да носят малки златни електрически столчета на врата си, а не кръстове.

Лени Брус, US комик

 

Той е лек срещу посредствеността

Исус подтиква да направим нещо велико в живота си, да следваме идеал и да не се поддаваме на посредствеността. Той ни дава смелост да се стремим скромно и търпеливо към усъвършенстване на самите нас и обществото, за да направим света по-справедлив и братски.

Папа Йоан Павел Втори

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. BOGOXULNA ERES MNOGO BYLGARI STANAXA AGENTI I ANTIXRISTI SLUGUGUVAT PO VSQKAKYV NACHIN NA USA I DQVOLYT PROSTI IM GOSPODI TE SA TYPI

  1. Така е бабо. Да вкарам и аз малко политика тънко тънко като теб из религията и да кажа, че не трябва да слугувате на УСА а на Русия и Путин, защото Путин е защитник на християнските ценности в Русия, Татарстан…Узбекистан, КНДР…Таджикистан и Сирия. Ако сте инакомислещи сте всичките TYPI. Така е при руската демокрация. А иначе много правилно написано на латиница, така че да те разберат и англичаните бабо Вуна.

   1. on est pret de subir les conséquences du moment ou les etats unis seront touchés. ils ont fait beaucoup de mal a cette terre, le soleil ou la planete X rendront justice a l&an©;hum#3itÃ9.

 2. Jeff Fenholt pesec na Jesus Christ superstar sega e revnosten Hristianin. Bozhiat Sin be praten , predizvesteno ot vehtozavetni prorocI za izkuplenie na grehovete ,, spasenie na dushite I vechen zhivot s Otca/ Gospoda! – Joan 3.16. Kakvi sa tia orisnici na Gospodnia promisal, deto citirate, omerzostiteli na Svetostta Na Pomazanika.

  1. И ти си прав. Аз предлагам да изгорим на клада всякаква еретическа литература и да оставим само Библията, а който е инакомислещ да го изгорим като еретик и вещер. Тези които ревът, че това е култура да ги обявим за антихристи и грешници и да ги пречукаме с камъни по християнски. И да не си разваляме повече празниците, та за това.

   1. Lagata e vlezla v uma ti Petroha po terlici. Verata e lichen izbor, nema nasilie, nekoi sa prizvani s vi she, no te sa malko. Hristos kaza, ako ne vi priemat v Moe Ime, otarsete si praha ot obuvkite I gi ostavete. Kladite gi paliha katolici po coveshki. Verata ne e antagonist na naukata, Newton, Einshtein, Pasteur I mnogo drugi ucheni sa viarvashti. Katolicite na Zapad darzhaha horata v nevezhestvenost, no na iztok naukata protcavtiavashe prez Srednovekovieto,, zemi Aleksandriiskata, Konstantinopolskata shkoli naprimer. Vizh Mohamed kaza na svoite si da zavladeat sveta.Gospod ni e napravil RAZLICHNI I tova e dobro -0.5% ot DNK na vseki individ e unikalno. Liberalite ni obiaviavat za ednakvi -Homo Sapiens, ala ia kazhi na zhena ti che tia e kato drugite zheni I shte ti prigotvi kufarite s chukalata

    1. Вярата и науката трябва да са разделени за да не се стига до това вярата да влияе на науката както е било в средновековието (пример Галилео, Леонардо…). В Османската империя е имало една школа в Цариград и след земетресение хората я обявили за „дяволска“ и я срутили… а за 500 години единствената западна литература преведена на турски е била книга със лекове срещу „сифилис“. В природата няма еднакви форми, но това не означава, че няма еднакви идеи, белези… видове като Хомо Сапиенс(виж биология и анатомия за да разбереш, че не либералите ами Дарвин ни класифицира в труда си). Христос не вярвам да ти е казал лично затова използвай минало време(ще звучиш по-нормално), пиши на кирилица. Именно преди средновековието науката е процъфтявала на изток, а по време на средновековието тя отстъпва на религийте … и така до ренесанса. Дълга история.

     1. Sir William Kelvin: If you study science deep enough and
      long enough it will force you to believe in God

     2. giovani tromboni · venerdì, 30 novembre 2012, 7:26 pmCome sei bravo a trovare la polvere in casa d&;2l17#a8tri . Diventi euforico . La cacca in casa tua quella non puzza vero ?

  2. Dodane przez pulchrapuella, szkoda, że nie ma niczego dla osób niejedzących mięsa lub ogzcyicrającnah jego spożycie. Ja grilluję ser tofu i parówki sojowe z Polsoi (wybór producenta spowodowany tym, że ten akurat nie używa soi modyfikowanej genetycznie). Można użyć przypraw i musztard Kamisa, bo są naprawdę dobre.

 3. За какво спорите изобщо. И едните и другите искат да сте тъпи, прости фанатици за да ви манипулират и управляват. Идола (бог) е едно измислено несъщество както и идола (пари). И едното и другото се ползват единствено с целта – ВЛАСТ !

 4. Парите не са идол а са средство. А тук ставаше въпрос за религия и наука и това, че двете е редно да са разделени, за да могат да се развиват поотделно, а не да се спъват и намесват.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.