Италиански архитектурен прочит на историята на София

Епископски дворец - интериор на Базилика Аквилея по проект на „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

Днес представяме: „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“, „Морфе“ и „Конкурент-90“

Проектантите на обновяването на Римските императорски форуми с идеи за показването на археологията на „Света Неделя“

“Труд” ще представи всеки от седемте финалисти в конкурса за проект за обновяване на столичния площад “Света неделя”. На 28 и 29 ноември международно жури ще класира идейно-архитектурните проекти за конкурса на Столичната община за обновяване на пространството. На първия етап от състезанието участваха 14 екипа, като до втория етап, включващ представяне на проект, стигнаха седем.

Финалистите са: Обединение AI Architects LLD , CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Студио Вилмот и Асосие ; “Конкурент-90” ЕООД; Обединение между студио “Морфе” и “Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети”; консорциум с членове One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано и Студио Фуксас.

Италианското архитектурно студио „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“, което има сериозен опит във включването на археологически находки в градоустройствени проекти е един от седемте финалиста в конкурса за обновяването на столичния площад „Света Неделя“.

Важен критерий в състезанието е експонирането и социализирането на археологически находки в рамките на площада. „Предстои разработването на архитектурния проект за площада, който да интегрира и експонира разкритите археологически находки“, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова миналата година по време на проверка на разкопките на площада.

„Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата „Света Неделя“, свързани с късноантичния период, които се финансират от Столичната община вече четвърта година. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а сега прибавяме и открити златни накити“, каза тогава кметът. Екипът от археолози, под ръководството на д-р Веселка Кацарова, работи на територия от около 1 дка. Разкритите археологически структури показват, че дължината на разкритата антична обществена сграда надхвърля 50 м. Откритите находки са над 300 - предимно монети, глинени съдове, лампи, предмети, накити, включително и такива, изработени от злато.

Италианското студио „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“, известно с професионалната си заетост в исторически и монументални архитектурни контексти участва в проекта заедно с българската фирма „Морфе“ ЕООД. То е създадено през 1991 в италианския град Бреша от арх. Джовани Тортели и арх. Роберто Фрасони, след години на колаборация със значими имена в архитектурата и редица участия във важни проекти в Италия и на международната сцена. Подходът на студиото се изразява в професионална осъзнатост и занаятчийско внимание към детайлите и принципите на архитектурната професия.

Значими проекти на на екипа са историческите центрове на Бреша и Аквилея (Италия), къдетo присъствието на археологически находки се превръща във фокус на архитектурния и градоустройствен проект. В момента студиото работи по проект за обновяване и музеализиране на Римските императорски форуми, както и с музеи и археологически обекти в Йерусалим.

Студио “Морфе” с проект за храм в памет на участвалите в Първата световна война

„Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“ се явява в конкурса за площад „Света Неделя“ в партньорство с българското студио „Морфе“ ЕООД, работило по проект за изграждането на Храм-паметник в памет на българските войници участвали в Първата световна война в София.

„Морфе“ ЕООД е базирана в София компания на млади и амбициозни архитекти, с иновативни идеи в областта на архитектурата и интериорния дизайн, развиващи жилищни и обществени проекти със собствен стил и почерк.

Архитект Стоимен Демерджиев, управител на студиото, както и голяма част от екипа притежават международен опит в областта на Архитектурата в страни, като Италия, Англия и Германия.

През последните години Студио Морфе работи основно по инвестиционни проекти на жилищни сгради, офисни помещения и публични пространства, като приема за своя цел да създава съвременна архитектура, спазвайки добрите международни практики. Реализира редица успешни партньорства с италиански архитектурни и инженерни студия.

Професионалното кредо на Студио „Морфе“ е, че ключът към по-качествена архитектура е обединението между функция, красота и издръжливост.

“Конкурент-90” над 20 г. работи по сгради с културни функции

Единственият български участник, включил се самостоятелно в конкурса за пл. „Света Неделя“ и стигнал до финал е „Конкурент-90“. Архитектурното бюро е с повече от 20 години опит в проектирането на сгради в областта на културата, на хотелски и жилищни сгради, както и на индустриални сгради. Признание за успешно проектиране са получили сгради като хотелския комплекс в местността Катарино, в полите на Рила до гр. Разлог, хотели в гр. Банско, проекти за културно наследство и редица еднофамилни сгради в страната. Като екип с натрупан опит „Конкурент-90“ изпълнява проектиране във всички фази и с обхват градоустройство, архитектурно проектиране, интериор, надзор на строителното изпълнение и координация между специалистите, които участват в строителния процес и проектирането.

Архитектурното бюро „Конкурент-90“ се ръководи от Бисер Хантов и Дамян Томалевски, а в него работят екип от още 6 души - архитекти, строителен инженер и технически сътрудник.

„Конкурент-90“ се счита за пряк наследник на архитектурните разбирания на двама изтъкнати български архитекти - Богдан Томалевски и Лозан Лозанов, с когото бюрото продължава да работи и до днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл