Италиански професор: Коронавирусът поразява всички органи в последния си стадий

Жените са по-малко податливи на заразата, твърди експертът

Коронавирусът поразява не само белите дробове, а и останалите органи, разпространявайки се на микроциркулярно ниво в последния стадий на заболяването, твърди италиански професор цитиран от ТАСС.

В интервю пред агенцията Клаудио Мастрояни , който е завеждащ на отделението за инфекциозни заболявания към римската болница "Умберто Първи"

изтъкна, че споменатите усложнения могат да бъдат предотвратени при своевременна и задълбочена диагностика.

"Обикновено говорим за предизвиканата от коронавируса пневмония, но анализите, включително и тези, взети от починали пациенти, говорят за това, че вирусът засяга всички органи. На микроциркулярно ниво той предизвиква редица възпалителни процеси и обхваща всички органи. Но преди всичко поразява белите дробове. Но и другите органи са засегнати почти на капилярно ниво по микроциркулярното русло. И този аспект трябва да бъде внимателно проучен", изтъква Мастрояни.

В препълненото болнично отделение на професора в момента се лекуват 180 пациенти, от които 27 са интубирани. През кабинета на Мастрояни са преминали 280 пациенти, 32- ма от които са починали. Той е бил впечатлен от странностите на вируса и не е склонен да счита, че човек може да има изначален имунитет към него.

"Има семейства, сред които са констатирани заразени, но само при част от членовете. Има и още една странност - жените са по-малко податливи на заразата. Да не говорим за факта, че досега не е регистриран нито един случай на Ковид-19 при инфектиран с ХИВ, отбелязва професорът. Сред рисковите фактори той изтъква затлъстяването и диабетът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа