Италиански свещеник анатемоса Pokemon Go

Грандиозният глобален успех на мобилната игра Pokemon Go предизвика остра реакция в някои среди на Католическата църква. Сицилианският свещеник Антонио Сталиано анатемоса играта за смартфони, нарече я „диаболична“ и сравни тълпите от хора, които преследват виртуалните животинки, наричани покемони, със зомбита и „ходещи мъртъвци“. Отчето на южния сицилиански град Ното влезе в местните нови със своите критични коментари, а оттам през Интернет фокусира върху себе си и световно медийно внимание. Той стигна до там, че призова мобилното приложение да бъде забранено и заяви, че е готов да защити своята теза в съда.

Сталиано, който има хоби да свири на китара и има страст по рок музиката, продължи атаката си срещу Pokemon Go с думите, че мобилната игра прилича на „тоталитарна система, сравнима с Нацизма“. „Тези покемони алиенират хиляди млади хора, които се пристрастяват към преследването на чудовища през своите устройства“, коментира още рок свещеника.

Изказванията на Антонио Сталиано идва няколко дни след като кмет на малко френско градче на североизток от Лион официално изпрати писмо до компанията зад играта Niantic Inc, базирана в Калифорния и The Pokemon Company с искане те да престанат да „пускат“ в управляваното от него населено място, обитавано от 800 души. „Когато собственик на ресторант или кафене иска да отвори бизнес във френско градче той трябва да поиска разрешение от кметството. Това правило трябва да важи и за хора като създателите на Pokemon Go, които ползват пространството на нашия град за своите бизнес цели“, допълни френския кмет.

Коментари

Задължително поле