Италия прие закон за по-лесно депортиране на мигранти

Правителството на Италия прие силно критикуван законопроект за сигурността, което ще направи по-лесно гоненето на мигранти и лишаването им от италианско гражданство. Това е „стъпка напред, която прави Италия по-безопасно място“, написа във Фейсбук крайнодесният вътрешен министър Матео Салвини, информира БНР.

Той ще помогне Италия „да бъде по-силна в борбата срещу мафията и трафикантите (на хора), ще ограничи разходите от прекалената имиграция, ще позволи експулсиране на нарушители и фалшиви бежанци, ще лиши от гражданство терористите и ще даде на полицията по-големи правомощия“, добави той.

Парламентът има 60 дни за дебати, промени и гласуване на проекта, преди президентът Серджо Матарела евентуално да го подпише.

Салвини каза, че с новите мерки се определят правилата за обработка на молбите за убежище.

Хуманитарната закрила - вид статут по-нисък от убежището, се основава на италианското законодателство, вместо на международното, като ще се дава на базата на 6 критерия. Сред тях са спешна медицинска необходимост, или ако подалият молбата е жертва на природно бедствие, обясни Салвини

Той каза, че около 25% от подалите молби за убежище в Италия през последните години са получили хуманитарна закрила, който е временен статут.

Молбите на подалите искане за бежански статут ще бъдат замразявани, ако лицата бъдат сметнати за „социално опасни или осъдени на първа инстанция“ за престъпление, докато тече обжалването.

Те в бъдеще ще бъдат настанявани в по-големи центрове, като малолетните и получилите бежански статут ще бъдат пращани в различни части на страната с цел улесняване на интеграцията.

Новите мерки позволяват на местната полиция да използва електрошокови устройства и улеснява изгонването на незаконно настанилите се, като отпада задължението да намира временен подслон за най-уязвимите.

Проектът бе остро критикуван в последните седмици, включително от членове на Движението „5 звезди“, което управлява в коалиция с крайнодясната партия „Лигата“ на Салвини, който е и вицепремиер.

Коментари

Задължително поле