И ваксинираните пренасят Делта

 

Проучване на Оксфорд сред 730 000 души

Инжекциите обаче пазят от тежко заболяване и смърт

Заразяват също толкова, колкото и хората без имунизация

Хора, заразени с Делта варианта на коронавируса, дори и да са били напълно ваксинирани, могат да предават заразата, което намалява надеждите за стаден имунитет. Това показва ново проучване на университета в Оксфорд, цитирано от „Скай нюз“.

Учените от Оксфордския университет са установили, че същите високи нива на вируса могат да бъдат наблюдавани, както при двойно ваксинираните, така и при неимунизираните.

Доктор Коен Пауълс - един от авторите на проучването, заяви за „Скай нюз“, че ваксините са по-добри в предотвратяването на тежко заболяване и по-малко ефективни за предотвратяване на предаването на заразата.

Заключенията на учените са в резултат на сравнителен анализ на данни за 730 000 души, заразени с коронавируса, изследвани чрез редовни PCR тестове. Данните от 380 000 души били събирани от декември м.г. до май, когато доминиращ бе Алфа вариантът на COVID-19, а за другите 350 000 души - през следващите четири месеца, в които вече доминира Делта.

До средата на май ваксините са били високо ефективни за спирането на заразата. Но оттогава, след като по-опасният Делта вариант взима превес, ваксините са по-малко ефективни при блокирането на коронавируса.
Учените обаче подчертават, че данните навсякъде по света показват, че ваксините продължават да са много ефективни за намаляване на хоспитализирането и смъртните случаи.

Междувременно друго проучване показва, че ваксината на „AstraZeneca“ е също толкова ефективна като тази на „Pfizer“ след 4-5 месеца. Това се дължи на факта, че двата препарата работят по различен начин и докато ваксината на „Pfizer“ по-бързо започва да отслабва, то тази на „AstraZeneca“ запазва по-дълго време нивото си на защита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят