И все пак, кой ще е собственик на „Левски“?

Футболният „Левски“ ще е без ясен собственик до 6 март. Именно за тогава е насрочено Общото събрание на клуба, когато настоящият бос Спас Русев ще се оттегли официално.

Разпространената от компаниите на Васил Божков декларация определено вдъхна успокоение на „синя“ България. Фирми на бизнесмена започват официално финансиране на клуба. И това е добрата новина, която обаче не хвърли пълна светлина около новия собственик. Очаква се това да се случи на Общото събрание. Тогава най-после трябва да се разбере кой ще е новият собственик и съответно наследник на дълговете, които засега са близо 32 млн. лв. Естествено, милионите левскари очакват това да е именно Васил Божков, който да разтвори широко портфейла си за футболен бизнес. Разбира се, ако неговите сметки и разчети по смелото „синьо“ начинание излизат „на зелено“.

Големият въпрос сега е ще поеме ли Божков собствеността, или ще предпочете да остане като основен спонсор. Сигналите за тази дилемата са в декларацията, в която се говори за „партньорство“. И то под условие - „ще продължи, докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат“.

Може би големите задължения на клуба не дават гаранции за нещо повече към момента. Все пак „Левски“ е на минус с 32 млн. лева. А ЦСКА фалира преди години с по-малко, след като стана ясно, че оздравителен план не е възможен.

Ключът в ситуацията държи настоящият собственик на „Левски“ Спас Русев, според чиито омаен стил и изказ „ситуацията не е толкова притеснителна“. Нещо повече. Той смело заяви в ефира на Нова телевизия: „Когато си тръгна, задълженията ще са двойно по-малко“. Естествено, обещанието не е като завещанието. Неслучайно фенове пуснаха в социалните мрежи думи на Александър Томов-Лупи преди фалита на „червените“, които Русев повтаря за „сините“, сега сякаш като под индиго. Но пък, ако удържи на думата си, то за Божков едва ли ще е проблем да поеме 16 млн. дълг. Сума, колкото 2 емблеми на ЦСКА не би трябвало да са проблем за неговия голям бизнес калибър.

От „Герена“ имат и да погасяват 2 млн. лева до края на февруари. Голяма част от тези пари са дългове на клуба към НАП, а останалите са дължими суми към футболисти. Освен това от УЕФА наложиха глоба на „Левски“ в размер на 100 000 евро, които също ще се погасяват. От „сините“ зоват за спокойствие и обещават, че проблеми няма да има. И не трябва да има съмнение – тези дългове компаниите на Божков вече покриват. До вторник играчите чакаха заплати за декември и по непотвърдена информация възнагражденията са били изплатени именно от Божков, а не от Спас Русев, въпреки липсата на официална смяна на собствеността.

„Във футбола регулярността им не е задължително да се спазва всеки месец – оправда се Русев за забавените заплати. - При евентуална потенциална смяна на собственост, това е нормална практика и не заслужава да се коментира“.

За пълно оздравяване, управление, финансиране и дългосрочното развитие на клуба обаче ще трябват не само повече пари, но и железни нерви. Пътят за стабилизирането на „Левски“ ще е труден и дълъг. И по него трябва да се понесат споменатите в декларацията „възможности за растеж и бизнес интереси“ на двете страни.

След напускането на Тодор Батков, никой не успя в мисията. „Левски“ е без титла и купа вече 10 години. Звучи като ерес, но си е просто факт. И неслучайно по повод на гафа с непостроената козирка на модерния сектор „А“ на „Георги Аспарухов“ покойният „син“ великан Иван Вуцов възкликна: „Цървули няма – гайда иска!“. Сега обаче нещата отиват ако не към „лачени обувки“ поне към нещо ново и модерно. Името на Васил Божков дава надежди, но „синята“ общност още не смее да извика мощно „Ура!“. И най-вероятно събира въздух за 6-ти март. Денят „Х“ е близо и трите седмици дотогава са миг в сравнение с 10-годишното чакане под знака на „ако, дано, ама надали“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ