И в Троянския манастир страдат за Милен Цветков

Снимка: Цветан Томчев

На вторият ден от Великден Троянският манастир е непознато тих и празен от посетители. Небето се е схлупило с тежки облаци и мъгла над обителта.

Продавачката на свещи Донка, внучката и Христинка и складажията Найден са единствени, които посрещат през деня малкото идващи богомолци. Христинка избърсва с дезинфектант след всеки докоснал чудодейната ликона на света Богородица и всяко местенце по иконостаса, докоснато от молещите се. Посетителите са основно от Троян и близките до Орешака населени места.

Снимки: Цветан Томчев

"Много е тъжна новината за смъртта на Милен Цветков, убил го е малко по- малък от мен младеж", споделя ми тихичко Христинка. Найден чисти свещниците и мъдро философства, че и смъртта на колегата ни Милен Цветков е божа работа. "На кой, каквото му е писано. Ако ти е писано да се удавиш, няма да те застигне друго"- шепне Найден.

Всички гости на Троянския манастир са с предпазни маски на лицата, а някои дори и с ръкавици. Смирено и на дистанция един от друг отиват до местата за палене на свещи и умислени отправят своите молби към бог. Възрастни хора почти не идват, повечето са все млади, споделят служителите, но казват, че довечера ще дойдат повече хора за вечерната служба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България