И в чужбина спада интересът към изборите

Рекордьор отново Турция

Официално изтече срокът за подаване на заявления за разкриване на секции за гласуване извън страната за парламентарния вот на 9 юни. Тенденцията е очевидна - има значително охлаждане на интереса от страна на сънародниците ни в чужбина в сравнение с предишните избори за народни представители от 2 април. Заявления са с близо 9 хиляди по-малко от предходния вот - 38 288 и са подадени от 72 държави. Нивата са значително по-ниски от рекордната в това отношение 2021 година, когато заявленията достигнаха 88 хиляди.

По традиция най-активни в подаването на заявления са сънародниците ни от Турция - 25 537. Следват Германия с близо 10 пъти по-малка бройка - 2713 и Великобритания с 2325.

Заявленията на българи извън граница за гласуване в изборите за европейски депутати пък са 9702, като най-много са подадени от Германия и Испания.

ЦИК официално трябва да обяви колко секции ще бъдат разкрити извън страната до края на седмицата - 18 май. Съгласно Изборния кодекс избирателни секции се образуват в българските посолства и консулства, както и при подадени най-малко 40 заявления. Секции за евроизборите в страни извън ЕС има само в дипломатическите представителства.

Избирателите, които не са подали заявления, имат право да упражнят правото си на глас във всяка една секция в чужбина, като на място попълнят декларация, че няма да гласуват в друга секция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика