21-годишен прегази по-малкия си брат с трактор във Врачанско

Косово започна подготовка за демаркация на границата със Сърбия

Ремонтиран път вдигна скоростта през село

Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало Разрушено е укрепването на басейна на властта

Макаров ни обеща помощ за паметниците

Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Започва укрепване на ската над срутищата по пътя за Рилски манастир

Катастрофа затвори лента на магистрала „Струма“

От петък до неделя са установени 10 735 нарушения на пътя в цялата страна Отнети са 160 свидетелства за управление на МПС

Москва хока САЩ заради Сирия Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

„Реал“ с антирекорд по посещаемост

Започна изграждането на спортно игрище в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград

И Дянков обвинен за игрите на Прокопиев (обзор)

Бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков е вторият министър на когото прокуратурата повдига обвинение заради скандалната приватизация на остатъчния държавен дял от 33% от „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Основен играч в сделката е компанията на Иво Прокопиев „Булброкърс“, с чието посредничество държавата е ощетена с над 20 млн. лв. Освен това инвестиционният посредник е спечелил 1 млн. лв. от сделката с държания дял в енергийното дружество. Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на Главната прокуратура Румяна Арнаудова.

Дянков все още не е открит, за да му бъде връчен обвинителния акт.

„Обвинението със сигурност е свързано с действията по продажба на акциите на държавата. На известния адрес Симеон Дянков не е открит. Възложено е на СДВР установяване на адрес за призоваването му в качеството му на обвиняем. Ако и СДВР не се справят, ще бъде обявен за общодържавно издирване“, заяви Арнаудова.

През целия ден телефоните на Симеон Дянков бяха изключени. Получаваше и четеше съобщенията си във фейсбук, но не отговаряше на журналистически въпроси относно обвинението. Той реагира в социалната мрежа около 18 ч.

„Разпространената днес чрез медиите информация за необходимостта да обясня факти по сделки от времето, когато бях член на правителството, изисква коректен отговор. Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес. Ще съдействам на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси“, написа във фейсбук профила си Дянков.

Арнаудова уточни, че предстои привличането като обвиняеми и на други лица по това разследване.

Според източници на „Труд“ най-вероятно това ще бъдат подчинени на двамата министри Трайков и Дянков, както и хора от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, които са изпълнявали заръките им.

Преди ден стана ясно, че и бившия енергиен министър Трайчо Трайков е с повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост при продажбата на остатъчния пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 12 години затвор.

Според прокуратурата, като министър на енергетиката, Трайков не е положил достатъчно грижи за стопанисването на повереното му имущество и е дал разрешение за продажба на миноритарния дял в ЕВН, от което са настъпили щети за държавата.

Румяна Арнаудова заяви, че Трайчо Трайков е извършил това в нарушение на утвърдена през 2003 г. стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Тя обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери, защото приходите постъпват в Държавната консолидационна компания, а впоследствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в Сребърния фонд.

В момента Трайчо Трайков е с мярка за неотклонение „подписка“.

По думите на Арнаудова двамата министри са давали указания как да протича аукционът за продажбата на акциите на ЕВН.

„Разследването ни е установило, че хората, които са извършили тази сделка, са били инструктирани и изрично са получавали указания от Трайчо Трайков и Симеон Дянков за това как да се извършват действията. Имаме и доказателства, сред които и изрични техни писмени уведомления“, обясни тя.

От своя страна инвестиционният посредник „Булброкърс“ изпрати съобщение до медиите, в което обявиха обвиненията на прокуратурата към тях като абсурдни и напълно безпочвени.

 

Признанието на преимера: Кръгът „Капитал“ ми предложи 5-6 души за кабинета

За кадруването на кръга „Капитал“ във властта призна дори премиерът премиерът Бойко Борисов. В края на октомври 2016 г. министър-председателят обяви, че Иво Прокопиев и компания са му предложили 5-6 министри, преди първото правителство на ГЕРБ да се закълне през 2009 г.

„Кръгът „Капитал“ е имал общо с управлението. Те са ми предложили 5-6 министри“, заяви тогава Борисов в сутрешния блок на Нова тв. Той обяви, че министрите в първия му кабинет Трайчо Трайков, Нона Караджова, Симеон Дянков, както и Росен Плевнелиев, са били предложени от Прокопиев. Борисов призна, че приел кадруването на Прокопиев, защото предложенията били „уж експерти“.

„Доведоха министри, ставаха, взех ги. Тия, които не ставаха, ги махнах. ГЕРБ е независим. Над мен няма никой, над ГЕРБ няма никой“, каза още Борисов. И разкри, че  навремето Прокопиев ходил при него да се оплаква, че банкерът Цветан Василев искал да го убива. „Сега му пуска интервюта“, възмути се премиерът.

Машинациите на Прокопиев

На 21 декември 2011 г. започва продажбата на 33% държавно участие в „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Аукционът приключва само час след като акциите са пуснати на фондовата борса.

Чужди инвеститори не се появяват, а целият пакет е изкупен от самото дружество ЕВН. През декември повечето чужди компании отдавна са приключили финансовите си планове за годината. Проспектът за публичното предлагане е изготвен от „Булброкърс“, но само на български език, което лишава чуждите компании от възможността да разберат каква продажба предстои.

В нарушение на закона в първите два дни от проведения смесен закрит аукцион инвестиционният посредник „Булброкърс“ ЕАД е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на АПСК, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН АГ Австрия, от което „Булброкърс“ АД са спечелили над 1 000 000 лв.

Освен това прокуратурата е установила, че инвестиционният посредник „Булброкърс“ е въвел в заблуждение инвестиционната общност и възможните купувачи на акциите, като са посочили в проспекта невярното обстоятелство, че мажоритарният собственик ЕВН АГ Австрия няма намерение да купува акции.

„В действителност мажоритарният собственик на ЕВН АГ Австрия е имал такива намерения, като бившите работодатели на министър Трайков – Щефан Шишковиц и Петер Лайр (членове на управителния съвет на дружеството) са договаряли с „Булброкърс“ ЕАД предстоящите действия по изкупуването на миноритарния дял на „ЕВН България Електроразпределение“ АД“, пише в съобщение на прокуратурата.

Говорителят на прокуратурата обясни още, че заложените от инвестиционния посредник „Булброкърс“ формули за изчисляване на стойността на акциите са били некоректни. Според тях цената на една акция е малко над 1300 лева, но при преизчисляването по верните формули се оказало, че минималната цена е трябвало да бъде 1770 лева. В резултат държавата е ощетена с 20 829 200 лева, които вместо да постъпят в Сребърния фонд са отишли направо в държавния бюджет.

Методът „смесен закрит аукцион“, който ограничава реалната конкуренция между потенциалните купувачи, освен това не подлежи на контрол от Комисията за финансов надзор. Така при стартирането на продажбата от ЕВН в рамките на 15 минути са подадени 34 лимитирани поръчки, всяка с незначително увеличение на предлаганата цена. По този начин останалите инвеститори, дори да е имало такива, са лишени от възможността да сключат сделка по тяхно нареждане и електроразпределителното дружество придобива на практика почти всички акции (над 93%).

 

КФН подава сигнала през 2013 г.

Още през 2013 г. Комисията за финансов надзор подава сигнал до Главната прокуратура срещу Трайчо Трайков, бившия вицепремиер Симеон Дянков и „Булброкърс“ заради „възникнали основателни съмнения за незаконосъобразното протичане на приватизацията на 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение“ АД и „ЕВН България Електроснабдяване“ АД, извършени злоупотреби в тази връзка и нанесена щета на държавния бюджет в огромен размер.“

Според изчисления на експерти от Комисията за финансов надзор държавният бюджет вероятно е бил ощетен със сума от около 90 млн. лева.

След подаването на сигнала до прокуратурата тогавашния председател на КФН Стоян Мавродиев си спечелва омразата на Прокопиев. Вестниците „Капитал“ и „Дневник“ започват да публикуват всекидневно материали против него, а подчинените на Симеон Дянков започват редица данъчни ревизии на всички фирми, в които Мавродиев е имал участие.

Стоян Мавродиев, бивш председател на КФН

 

До 5 години затвор за изпълнителния директор на „Булброкърс“

Както „Труд“ първи писа, още на 18 май 2016 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Радослав Рачев в качеството му на изпълнителен директор и представляващ инвестиционния посредник „Булброкърс“ ЕАД за злоупотреба с доверието. Наказанието по този член е до пет години лишаване от свобода.

Справка в Търговския регистър показва, че чрез „Алфа финанс холдинг“ АД и „Финансиа груп“ АД Иво Прокопиев е собственик на инвестиционния посредник „Булброкърс“ ЕАД.

През годините ръководеният от Стоян Мавродиев екип на Комисията за финансов надзор е наложил стотици актове за установени административни нарушения на фирми на Иво Прокопиев за милиони левове.

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Така е. Стига сте си правили оглушки. ПРОКУРАТУРАТАААААААААА. ЦИНЦАРОВ ЛИ СИ, ЦАЦКАРОВ ИЛИ ЦИЦКАРОВ ВЗЕМИ СЕ В РЪЦЕ БЕ ЧОВЕЧЕ. САМРСЕЗИРАЙ СЕ, ИНАЧЕ И ТИ СИ ЗА У КЮПА.
  ПРОКУРОР. ЕГАТИ
  То па да му писне на човек от това ДЕБЕЛОКОЖИЕ.

 2. Експроприяция на експроприяторите. Стяхните лозунги по тяхните глави.

 3. Не ви ли прави впечатление, колко много доказателства и обвинения се изливат в простанството и не само в тази наша местна пустош, които някои наричат държава? Такива факти се изнасят, че системата би трябвало да рухне, но това не се случва, а защо?
  Е, къде е държавата, къде е така нареченото стадо, дори овце няма?..
  Една територия, един гьол, където цвилят само магарета и където експериментите над животните не спират от десетилетия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.