И седмокласник можел да разпредели съдебно дело (обзор)

Пленумът на Висшия съдебен съвет заседава чрез видеконферентна връзка. В залата бе само водещият заседанието - правосъдният министър Данаил Кирилов, а магистратите се включваха от служебните си кабинети или от домовете си.

ВСС обсъжда „при закрити врати” одитния доклад за пробивите в системата

Лозан Панов пречил на проверките

Централизираната система за случайно разпределение на дела е толкова пробита, че и седмокласник, ползващ електронния подпис на някой от родителите си, може да проникне в нея и да разпредели дело. Това стана ясно от обсъжданията във Висшия съдебен съвет (ВСС) дали да се публикува одитния доклад за калпавата система.

След два часа и половина разправии със 17 гласа „за” и 3 „против” магистратите решиха „при закрити врати” да гледат доклада и да изслушат двамата IT специалисти, които са го написали. Отхвърлено бе предложението да се чуят и обясненията на компютърджии от самия ВСС, поддържащи системата, както и на онези, които преди 5 години са я създали.

Както писа „Труд”, въз основа на одитния доклад 6-ма от членовете на ВСС сезираха прокуратурата, която започна разследване. То трябва да открие имало ли е неоторизиран достъп до системата, кой и в кои случаи го е извършвал.

Шефът на ВКС Лозан Панов и присъдружните му съдийки Атанаска Дишева и Олга Керелеска настояваха доклада да се публикува. Главният прокурор Иван Гешев определи позицията им като лицемерна и попита защо вече 5 години Панов не е поискал одит на системата и дори е пречил на колегите си, когато са поставяли въпроса за проверка. Въпреки това Гешев е съгласен да бъде публикуван доклада, но при две условия. Първото е - това да стане, когато се отстранят уязвимостите на системата, за да не могат седмокласници да се пробват да влизат в нея. И второ - да се поиска разрешение от наблюдаващия прокурор, тъй като докладът е част от материалите по разследването. Той увери колегите си от ВСС, че когато тези две условя са налице, прокуратурата ще оповести факти и данни от доклада.

 

Сигнал до главния прокурор

Служител на Панов работи за IT-фирма

Служител на администрацията на Върховния касационен съд (ВКС) е дал достъп на фирмата, изготвила пробитата система за случайно разпределение на делата, и до новата Единна информационна система на съдилищата, която се изгражда и трябва да заработи до края на годината. Такъв сигнал получил главният прокурор Иван Гешев и затова днес той попита публично Лозан Панов дали IT специалистът от ВКС Павел Андреев е осигурил въпросния достъп на „Смарт системс” при положение, че тази фирма няма нищо общо с новия проект. Панов не отговори нищо на главния прокурор.

Шефът на ВКС не можа да даде и никакво обяснение на фактите, че през 2015 г. „Смарт системс” приема да изработи системата за разпределение на делата срещу 12 000 лв. - колкото е месечната заплата на един добър IT-експерт и досега я поддържа „самарянски” на „добра воля”.

От думите на Гешев стана ясно, че преди 5 г. системата е въведена с политически натиск на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и ексчлена на ВСС Калин Калпакчиев, а самата фирма „Смарт системс” по онова време била приближена на бившата вътрешна министърка Румяна Бъчварова и изпълнявала поръчки на Министерския съвет.

„Как ви звучи принципът за разделението на властите - в случая на изпълнителната и съдебната?”, попита риторично Гешев.

 

В съдилищата

Правят нова система

Проблемът със случайното разпределение може да бъде решен, когато системата стане част от изграждащата се Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Гергана Мутафова от ВСС - ръководител на проекта за ЕИСС, поясни, че засега работата е спряна заради извънредното положение, защото няма как системата да бъде пусната пилотно в 17 съдилища, нито да се обучават служителите. По думите є случайното разпределение на делата е модул от ЕИСС и няма да е отделна система.

Коментари

Задължително поле