Йеменски бунтовници са атакували с ракети американски търговски кораб

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси са атакували с ракети американския търговски кораб "Пропел Форчън" в Аденския залив, заяви тази сутрин в телевизионно изявление военният говорител на групировката Яхия Сария, цитиран от Ройтерс.

Говорителят каза също, че силите на хусите са обстрелвали "и няколко американски ескадрени миноносеца в Червено море и Аденския залив с 37 дрона".

Твърдението на хусите дойде малко след като САЩ заявиха, че те и техните съюзници са свалили днес 15 дрона, изстреляни от хусите в Червено море и Аденския залив, отбелязва ДПА.

В изявление на Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) се казва, че дроновете са представлявали "непосредствена заплаха" за търговските кораби в региона.

По-рано американската армия заяви, че вчера е нанесла удар за самоотбрана срещу хусите в Йемен.

Техни мишени са били две противокорабни ракети на бунтовниците, монтирани на камиони, съобщи днес регионалното командване на Пентагона в социалната мрежа "Екс". Ударите са нанесени вчера сутринта около 9:50 ч. местно време.

Хусите твърдят, че атакуват търговски и военни кораби в региона в знак на солидарност с палестинците в Газа, посочва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток