Йенс Столтенберг изрази надежда НАТО и Русия да се държат подобаващо въпреки провежданите военни учения

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес надежда алиансът и Русия "да се държат подобаващо", въпреки че и двете страни провеждат учения в един и същи район, предаде Асошиейтед прес.

Столтенберг е в родната си Норвегия, където наблюдава ученията на НАТО "Трайдънт джънкчър". Генералният секретар на алианса подчерта, че "това не е ситуация от Студената война" и че ученията имат за цел превенция, а не провокация.

Руските власти бяха известени от НАТО за "Трайдънт джънкчър" и бяха поканени да ги наблюдават, но провеждането им в разположената близо до Русия Норвегия ядоса руснаците, отбелязва Асошиейтед прес.

Москва предупреди, че е в състояние да отговори на засилващата се военна активност на НАТО и заяви, че военноморският й флот ще извърши изпитания на ракети в международни води близо до района на провеждане на "Трайдънт джънкчър".

Йенс Столтенберг заяви също, че разполагането в Европа на нови руски ракети, способни да носят ядрени заряди, застрашава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Американският президент Доналд Тръмп заяви на 20 октомври, че Вашингтон планира да се изтегли от подписания през 1987 г. договор заради нарушения от страна на Русия.

"Проблемът е разполагането на нови руски ракети. Няма американски ракети в Европа, но се създават все повече руски ракети, на които може да се поставят ядрени бойни глави, което застрашава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. По тази причина призоваваме Русия да гарантира, че спазва договора изцяло и по прозрачен начин", подчерта Столтенберг.

Коментари

Задължително поле