Йенс Столтенберг към Зоран Заев: Следващите месеци ще ви бъдат трудни, но днес е ден за празнуване

Снимка: Архив

„Преди малко подписах писмо, с което информирам премиера на Македония Зоран Заев за решението на НАТО да покани неговото правителство да започне преговорите за присъединяване към Алианса“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като официално връчи покана за преговори на македонския министър-председател, предава телевизионният „Канал 5“.

Церемонията последва решението на лидерите на Северноатлантическия алианс на срещата на високо ниво Брюксел да поканят Македония в организацията, след като бъдат изпълнени условията на договора между Атина и Скопие.

"В продължение на много години членовете на вашите въоръжени сили участваха в мисиите на съюзниците, като помогнаха за постигането на мир и сигурност в Афганистан. НАТО показа, че вратата да се присъедини към Алианса е и остава отворена“, заяви генералният секретар.

Той подчерта, че договорът за разрешаване на спора за името между Скопие и Атина е отстранил пречките за членство на страната в НАТО.

„Знам, че компромисите, които бяха направени са тежки и за двете страни. Но вярвам, че договорът е в най-добър интерес на вашата страна и на по-широкия регион. Честитя на Вас и на всички, които участваха за тяхната политическа смелост. И тяхната решимост за по-добро бъдеще“, добави Столтенберг.

Генералният секретар подчерта, че това е ключов ход, който ще отвори пътя на Македония към пълноправно членство в Алианса. Според неговите думи, сега ще започнат по-детайлни преговори за членство, които ще помогнат на страната да завърши подготвителните работи за присъединяването.

„След като всички ваши национални процедури бъдат завършени, всички съюзници в НАТО ще ратифицират вашето присъединяване, ще станете 30-ия член на този Алианс. С място на нашата маса. С еднакъв глас в нашите дискусии. Еднакъв глас в нашите решения. И сигурността, която идва с това, че сте част от най-успешния военен съюз на света. Това ще бъде горд и важен ден за вашата страна, за вашия регион и за НАТО. Ние искаме да видим вас и вашата страна в сърцето на стабилен, демократичен и проспериращ регион“, подчерта генералният секретар на НАТО.

Столтенберг заяви, че този ден е важен етап от постигането на тази цел и че идните месеци ще бъдат изключително напрегнати. „Но днес е ден за празнуване. Така че, поздравявам вас и вашия народ“, завърши генералният секретар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят