Йеховисти дадоха на съд общинска наредба

Снимка:Цветелина Георгиева

Административният съд в Шумен ще разгледа в открито съдебно заседание дело, образувано по жалба на Свидетелите на Йехова срещу текстове от общинската Наредба 1.

Религиозното изповедание недоволства от чл.5, ал.5, 6 и 7 от общинския документ, който забранява религиозни обреди, служби, предоставяне на помещения за това в културни институти, училища, младежки и детски обекти за нетрадиционните вероизповедания, а също така и религиозна пропаганда по домовете на гражданите.

Претендира се за нищожност на текстовете, защото според йеховистите те налагат неправомерна забрана за мирни религиозни дискусии и срещи и разпространението на религиозна литература. Според жалбата им това е грубо нарушение на свободата на религията и свободата на изразяване, гарантирани от Конституцията на Република България и в чл.9 и 10 от Европейската конвенция за правата на човека. Делото е насрочено за 18 септември, уточняват от пресслужбата на съда.
С жалбата се иска и спиране действието на атакуваните разпоредби до приключване на делото. С определение на Административен съд в Шумен обаче, тази претенция е отхвърлена. Мотивът – съдът е приел, че жалбоподателят не е доказал настъпили вреди или реална вероятност от настъпването им.
Преди дни общинският съветник от НФСБ Наталия Стефанова, по чиято инициатива бяха приети текстовете в Наредба 1, алармира, че сигналите от шуменци срещу йеховисти, които обикалят по домовете продължават.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тази престъпна секта още не е ли забранена?? И какво чакаме???

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.