„Йоан Кукузел-Ангелогласният“ огласи Виена

Камереният хор „Йоан Кукузел” в катедралата „Св. Стефан“ във Виена

Тържествен концерт в катедралата „Свети Стефан“ отбеляза края на българското европредседателство

За първи път от 100 години насам, в катедралата „Св. Стефан” във Виена, се организира събитие от друга държава. С тържествен концерт на камерния хор "Йоан Кукузел-Ангелогласният" беше отбелязян края на българското председателство на Съвета на ЕС и символичното му предаване на Република Австрия. Дипломати, политици и гости останаха очаровани от изпълненията на ортодоксални произведения и таланта на българските певци. Камерният ансамбъл изпълни с великолепните си гласове катедралата и впечатли публиката и официалните гости с православни песнопения от различни епохи, като „Полиелей на българката” (14 век), „Възкресение“ (19 век)„Терирем”, „Хвалите господа с небес”, както и класически песнопения като „Отче наш” от Н.Кедров, „Господи помилуй”, „Многая лета” и много други.

Концертът, състоял се на 12 юни, бе част от културната програма на българското председателство на Съвета на Европа и своеобразен поздрав към Австрия, която поема щафетата от 1-и юли. Той бе открит от директорката на БКИ ”Дом Витгенщайн”, доц. д-р Румяна Конева, която поздрави гостите и благодари на всички организации, колеги и приятели, спомогнали за осъществяването на събитието, с активната подкрепа на Министерството на културата на Република България - Н. Пр. Д-р Иван Сираков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия и Българското посолство, Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, на целия екип на приятелите от „Kunst und Kultur“, на колегите от Дом Витгенщайн, които организираха в продължение на една година този концерт. Тя увери гостите, че краят на българското европредседателство поставя едно ново начало на още по-разгърнато културно общуване.

Специален гост на тържествения финал на българското европредседателство бе министърът на културата на Република България Боил Банов. В краткото си приветствено слово той поздрави официалните лица и всички присъстващи, като изтъкна, че приютени в това свято място – катедралата „Св.

Стефан“, посланията на прочутия ни ансамбъл и неговото пеене са най-внушителните речи сами по себе си. Във великолепния храм няма място за политика, а само за култура, подчерта той и пожела на гостите приятно слушане.

Събитието уважиха около 500 души, сред които бяха австрийски дипломати от федералното Министерство за Европа, интеграцията и външните работи, политици и членове на парламента, представители на Президентството и на федералното Канцлерство, ръководители на дипломатически мисии на държавите, акредитирани в Австрия, включително и доайенът на дипломатическия корпус – представителят на Светия престол Н.Пр. нунцият д-р Петер Цубриген. На събитието присъстваха и изявени представители на българската общност, българи, живеещи във Виена, австрийски и български медии. Публиката остана очарована от таланта на певците и красотата на старинните православни песнопения и ги извика многократно на бис.

Катедралата „Св. Стефан” е един от символите на австрийската столица и рядко отваря врати за събития на чужди държави. Концертът на камерен хор „Йоан Кукузел” с диригент Кристиян Попов бе ярко изключение в последните сто години.

С двадесетминутен аплодисменти, два биса и многократно ставане на крака, виенчани и чуждестранните гости благодариха на камерния ансамбъл „ Йоан Кукузел“ за изключителния концерт в катедралата „Св. Стефан“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура