Папа Франциск поиска конкретни мерки в борбата срещу педофилията в църквата

София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Джендър диверсия в българското училище Платформата за дигитализация е достигнала до 900 школа у нас

Мадуро затвори границата с Бразилия, за да спре хуманитарна помощ

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 февруари 2019

Осем съдии задържани в Литва

Германската икономика се нуждае от около 260 хил. чужденци

100 лв. глоба грози продавачи на кукуряк

„Йоан Кукузел-Ангелогласният“ огласи Виена Тържествен концерт в катедралата „Свети Стефан“ отбеляза края на българското европредседателство

Камереният хор „Йоан Кукузел” в катедралата „Св. Стефан“ във Виена

За първи път от 100 години насам, в катедралата „Св. Стефан” във Виена, се организира събитие от друга държава. С тържествен концерт на камерния хор „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ беше отбелязян края на българското председателство на Съвета на ЕС и символичното му предаване на Република Австрия. Дипломати, политици и гости останаха очаровани от изпълненията на ортодоксални произведения и таланта на българските певци. Камерният ансамбъл изпълни с великолепните си гласове катедралата и впечатли публиката и официалните гости с православни песнопения от различни епохи, като „Полиелей на българката” (14 век), „Възкресение“ (19 век)„Терирем”, „Хвалите господа с небес”, както и класически песнопения като „Отче наш” от Н.Кедров, „Господи помилуй”, „Многая лета” и много други.

Концертът, състоял се на 12 юни, бе част от културната програма на българското председателство на Съвета на Европа и своеобразен поздрав към Австрия, която поема щафетата от 1-и юли. Той бе открит от директорката на БКИ ”Дом Витгенщайн”, доц. д-р Румяна Конева, която поздрави гостите и благодари на всички организации, колеги и приятели, спомогнали за осъществяването на събитието, с активната подкрепа на Министерството на културата на Република България – Н. Пр. Д-р Иван Сираков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия и Българското посолство, Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, на целия екип на приятелите от „Kunst und Kultur“, на колегите от Дом Витгенщайн, които организираха в продължение на една година този концерт. Тя увери гостите, че краят на българското европредседателство поставя едно ново начало на още по-разгърнато културно общуване.

Специален гост на тържествения финал на българското европредседателство бе министърът на културата на Република България Боил Банов. В краткото си приветствено слово той поздрави официалните лица и всички присъстващи, като изтъкна, че приютени в това свято място – катедралата „Св.

Стефан“, посланията на прочутия ни ансамбъл и неговото пеене са най-внушителните речи сами по себе си. Във великолепния храм няма място за политика, а само за култура, подчерта той и пожела на гостите приятно слушане.

Събитието уважиха около 500 души, сред които бяха австрийски дипломати от федералното Министерство за Европа, интеграцията и външните работи, политици и членове на парламента, представители на Президентството и на федералното Канцлерство, ръководители на дипломатически мисии на държавите, акредитирани в Австрия, включително и доайенът на дипломатическия корпус – представителят на Светия престол Н.Пр. нунцият д-р Петер Цубриген. На събитието присъстваха и изявени представители на българската общност, българи, живеещи във Виена, австрийски и български медии. Публиката остана очарована от таланта на певците и красотата на старинните православни песнопения и ги извика многократно на бис.

Катедралата „Св. Стефан” е един от символите на австрийската столица и рядко отваря врати за събития на чужди държави. Концертът на камерен хор „Йоан Кукузел” с диригент Кристиян Попов бе ярко изключение в последните сто години.

С двадесетминутен аплодисменти, два биса и многократно ставане на крака, виенчани и чуждестранните гости благодариха на камерния ансамбъл „ Йоан Кукузел“ за изключителния концерт в катедралата „Св. Стефан“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.