Йоги атакуват 100-те туристически обекта

Инструкторката Мария Дичева се е изучила в Индия

Фейсбук група кани ентусиасти за благотворителни каузи

От две години група от 20-ина любители на йогата пътуват из страната, посещават красиви кътчета и разпъват шалтета сред природата, за да разпуснат тялото и ума си. Техен организатор е Мария Дичева, йога инструктор от 6 години, родена в София, израснала в Пловдив. От 10 години отново е в родния град, решила да се отдаде на любимото си занимание. Любовта към природата я тласка да предприеме по-мащабно начинание от профилираните йога походи. Затова създава фейсбук група за организирани походи до 100-те национални туристически обекта, в която да се включат желаещи на всяка възраст, с различни интереси. “Много често слушаме негативи за страната ни и смятам, че България трябва да бъде погледната под друг ъгъл, защото е едно прекрасно място за живеене, стига да си позволим да я опознаем”, обясни пред “Труд” целта на инициативата 34-годишната инструкторка.

За краткото време, откакто е създадена - 12 май, фейсбук групата “Организирани походи до 100-те национални туристически обекта” има над 80 членове. Походите се организират всеки уикенд, но графикът все още не е напълно начертан, предвид ситуацията с пандемията. Участниците пътуват със собствен транспорт, в зависимост от дестинацията се случва да остават с нощувка. Първият от походите се осъществява наскоро в Югозападна България. Посещават храма “Света Петка” край Рупите, Археологическия музей в Сандански, Историческия музей в Мелник, Кордопуловата къща, Роженския манастир и Самуиловата крепост. Отиват и до връх Конгур, на границата между България и Гърция, гледката от който е забележителна. Особено впечатлени остават от заслона “Спано поле”. Местността разполага с двуместни бунгала, чиито покриви са с големи бели точки на червен фон, поради което заслонът е наричан “Гъбките”. Пътеката до него е живописна, с малки поточета, рекички и големи зелени поляни с цветя.

Членството в групата е 7 лв. на месец, а средствата ще отиват за организационни разходи и различни каузи и дарения. До момента чрез йога походите Мария и приятелите й помагат на деца, нуждаещи се от средства за лечение. Планират дарения за обекти, нуждаещи се от реставрация или спонсорство. През юни младата инструкторка организира мероприятие до Рилския манастир, където освен разходка и йога практика за желаещите, родолюбците ще изчистят боклука в местността, отредена за пикник до реката.”Трябва не само да вземаме от природата, но и да дадем нещо от нас, да се погрижим за нея, защото тя е нашият първи дом”, твърди Мария.

Връзката с природата, грижата за тялото, правилното хранене, както и спокойствието на ума и душата са основни фактори, за да се чувстваме добре, категорична е инструкторката. Днес тя е усвоила техниките на правилното дишане и разтоварване от ежедневния стрес. За да осъзнае това обаче, преминава през различни периоди в своя живот. 20 и няколко годишна има сериозна професия като мениджър на винена компания, занимава се със сомелиерство, търговски сделки, ръководене на екип. Храни се на крак с полуфабрикати, пуши, работи по 12-15 часа на ден, ежедневието й е стресиращо. Всичко това се отразява на здравето й. Признава, че това е един от най-лошите периоди в живота й. Затова решава да промени всичко и подава молба за напускане.

Скоро след това заминава за Англия, където работи 3 месеца като сервитьорка, но здравословното й състояние се влошава и се прибира у нас. Решена да не се връща към предишната сфера, започва работа като начален учител. Междувременно търси алтернативни методи, с които да подобри здравословното си състояние и променя изцяло навиците си. Посещава йога практики, съчетава ги с релаксация, променя хранителния си режим. С времето проблемите й започват да се изчистват до момента, в който тя вече е напълно здрава. Малко след това идва вдъхновението да замине за Индия, където изкарва курс за базов йога инструктор. Със спестените си пари пристига в ашрам в малкото селище Ришикеш - коренът на йогата. С хора от цял свят - Америка, Нова Зеландия, Австралия, живее в продължение на месец и преминава тежък курс на обучение - всеки ден от 5 сутринта до 8 вечерта практикуват йога, учат се и разговарят помежду си. Престоят в Индия за Мария е трансформиращ и определя като най-мъдрото решение в живота си.

Инструкторката вярва, че ще привлече повече родолюбци към новата инициатива, а целта й е да посетят всички 100 туристически обекта за максимум две години. По думите й има забележителности, които не са включени в списъка и мисли да посетят и тях.

Онлайн практика 

По време на изолацията заради коронавируса Мария решава да оползотвори времето си с онлайн практики на живо с конферентна връзка. Участниците споделят, че уроците ги спасили от скуката и повишили тонуса и настроението им. Според Мария този начин на практикуване тепърва ще навлиза у нас, тъй като спестява време за транспорт и средства. “Не сме събрани на едно място в затворено помещение, където вероятността някой да хване вирус е по-голяма. Човек може да практикува навсякъде - в дома, двора или парка”.

Коментари

Задължително поле