Йорданка Фандъкова - Графинята на София

Всички избори в България напоследък започват с пророчеството за края на ГЕРБ. Ако изключим самопро­стрелването - умишлено или не - на президентския вот, то партията на Борисов доминира в политическия живот повече от десетилетие. Тя е нещо като “Лудогорец” във футбола - сини и червени се карат, а победителят и на вътрешната и международната сцена е един. Ето така се говореше и на местните избори, че “София ке падне” и това ще е началото на края на ГЕРБ. Да, ама не.

В тежка, кална и оспорвана борба, Йорданка Фандъкова доказа коя е графинята на София, доколкото сюзеренът е друг. Кметицата започва своя четвърти мандат, което я поставя на видимо място в историята, най-вече заради всичко, което е направила и се надяваме, че ще се съхрани във времето.

Когато се кандидатираше за поста, тя предсказа, че битката ще е тежка и мръсна: “Всички казват, че тези избори са различни, защото казват, че са битка за власт. Много хора се опитват да променят играта. Аз няма. Заставам пред всички с лицето и биографията си. За мен днес започва открито и честно състезание”.

Така и стана. Двубоят между двете дами - Мая Манолова и Йорданка Фандъкова беше, така да се каже, най-рейтинговото шоу на политическата сцена тази есен. Имаше и съспенс, имаше и удари под кръста. На пръв поглед битката изглеждаше равностойна. По някакъв биографичен признак и двете бяха сякаш близки. Дори в специализациите си кметицата и претендентката бяха минали през Москва.

Фандъкова обаче надви, най-вече заради ясната си биография на опитен градоначалник на столицата. Сега всички са забравили какво беше само преди 10 години.

“София беше обградена от хиляди бали боклук. 40-годишните Икаруси бяха градски транспорт. Детските градини се заменяха за апартаменти, парковете не се косяха. Радвам се, че днес никой не помни София такава”, казва тя.

Йорданка Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в гр. Самоков. През основното си образование бива запалена към спорта от учителката си по физическо възпитание и спорт - Ваня Димитрачкова.

След това пристига в столицата и съдбата й завинаги остава свързана със София. Завършва 35-а руска езикова гимназия “Добри Войников”, а след това и Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Руска филология”. Посвещава се на учителската професия. Започва да преподава от 1985 г. руски език, а от 1998-а става и директор на 73-о Средно общообразователно училище “Владислав Граматик”.

През 2005-а всичко се преобръща в живота є. Симпатичният на публиката и медиите главен секретар на МВР - генерал Бойко Борисов напуска любимата си полиция, заради несъгласия с министър Румен Петков и излиза на борсата. За негово щастие пък, непобедимият на избори кмет на София - Стефан Софиянски търси имунитет в Народното събрание и напуска поста си. Така пред самотния нападател се разкрива непокритата врата на противника и със запътил се към съблекалнята вратар. Като бистришки тигър той взема своето и става кмет на София, но пък няма екип.

Веднага след изборите Бойко Борисов кани директорката на 73-о - Йорданка Фандъкова за заместник кмет по по култура, образование, спорт и превенция на зависимости.

Фандъкова влага цялата си енергия да въведе в хаоса на образованието ред, но екипът среща изключителна съпротива. Най-голямата й криза започва през 2008-а. Тогава общинската администрация прави опит да въведе система за записване в общинските детски градини чрез Интернет. При пускането й в действие в системата възникват сериозни технически проблеми, което предизвиква множество отрицателни реакции. Фандъкова подава оставка като заместник-кмет, но тя не е приета от кмета Бойко Борисов.

На 5 юли 2009-а ГЕРБ печели парламентарните избори и заместник-кметицата става депутат за съвсем кратко, тъй като 22 дни по-късно става министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на Бойко Борисов. Рокадите не приключват дотук. Само няколко седмици по-късно Йорданка Фандъкова е издигната за кандидат-кмет на столицата на мястото на овакантения от Борисов пост. Тя е подкрепена от всички десни партии - СДС, ДСБ, печели вота с 67%, но при практически никаква избирателна активност - 25 на сто.

На балотажа в неделя тя спечели своя четвърти мандат, защото очевидно на столичани това им харесва.

 

Със силата на духа побеждава рака

Много малко българи разбраха за жестоката битка на Йорданка Фандъкова с най-коварната болест - рака. Вместо разкази, по-добре е да се чуят нейните думи, по време на инициативата на списание “Ева”, наречена “За едно добро”: “Всичко на този свят е лично. Няма по-добър урок от това, което човек е преживял, колкото и лошо да е то. Смисълът на властта според мен е да може да се помага на другите. Особено на хората, които остро се нуждаят от това. Аз поне виждам така своята роля. Ранната диагностика е сред най-важните фактори в лечението на рака на гърдата и на повечето видове онкологични заболявания. Може на някого да звучи като клише, но ако всички го знаят, защо не го правят? Защо далеч не всички ходят редовно на прегледи? А понякога “клишето” спасява човешки живот.

 

За нея

Решава проблемите на творците

Тя е изключително отговорен, честен и некорумпиран човек. Човек с открито сърце и човек, който досега винаги е разрешавал проблемите, свързани със съсловието на творците, които представлявам.

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите

 

Един почтен човек

София е такава, каквато е, благодарение на госпожа Фандъкова и нейния екип, благодарение на хората, които се трудят и милеят за София. Аз вярвам в един почтен човек, каквато е Йорданка Фандъкова. Познавайки я много добре, знам че това, което е започнала, няма да го остави наполовина, винаги го е свършвала. София расте и хубавее, защото много неща се направиха - и детски градини, и площадки, което е много важно за децата да не са по улицата.

Христо Стоичков, футболист

 

Вярвам в нея

Госпожа Фандъкова е една от най-добрите градоначалнички в демократичните ни години. Когато става дума за политика, всички знаем, че е мръсна работа, но в политиката все пак трябва да има и честни и открити хора, които да вършат работа за нашия град. Вярвам в нея.

Филип Аврамов, актьор

 

Намира време за всичко

Тази жена, Йорданка Фандъкова... Намира време за всичко! Тя намира всяка година време да дойде на нашия концерт, на концерта с моя майсторски клас, организиран и направен от Нов български университет. Тази жена за първи път ни дава и две стипендии, от които много имаме нужда. Аз съм много инстинктивна и решавам не по разум, а по инстинкт. Първото ми впечатление от нея е: голяма жена, големи възможности, но най-важното - истинска жена.

Райна Кабаиванска, оперна прима

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети