Йорданка Фандъкова: През 2019 г. тръгва пилотна програма за частична финансова подкрепа за социални иновации с бюджет 100 хил. лв.

През 2019 г. Общината стартира пилотна програма за частична финансова подкрепа за социални иновации с бюджет 100 хил. лв. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на Международна конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“.

„Решенията на голяма част от социалните проблеми на обществото могат да бъдат намерени, като се съчетаят два много важни принципа. Първо, ангажиране на цялото общество, на институции, на граждански организации в решаването на тези проблеми. И, второ, използването на иновациите и на дигиталните технологии в тези решения. Това е нашето разбиране и сме обединили усилията си именно в решаването на социалните проблеми по този начин“, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че през последните години в София има много успешни практики. „Надявам се много от тях да бъдат обсъдени по време на конференцията, защото трябва да осъзнаем, че социалните проблеми могат да бъдат решени само ако сме заедно. И то не чрез дарения около Коледа, а чрез последователни действия и устойчиви политики. Това общо разбиране обедини много организации в експертния съвет, който създадохме в Столична община, и искам да им благодаря. Преди около година обединихме усилията си и постигнахме много важни резултати, защото цялостната политика на общината се обсъжда и се решава именно на заседанията с обединени усилия на гражданския сектор и на институциите“, коментира кметът на София.

Фандъкова обясни, че политиката на Столична община за подкрепа на хора в неравностойно положение е свързана със създаването на възможности за включването на хората в различни дейности и създаване на възможности за реализация. „През последните години създадохме няколко инструмента. Самата Столична община притежава социални предприятия и аз истински се гордея с тях. В общинското търговско дружество „Лозана“ например работят 28 души в различните му дейности. И това е само една малка част“, каза тя.

По думите ѝ през годините Столична община е създала и финансови инструменти за подпомагане на хората в неравностойно положение. „Като първият е програма „Европа“, чрез която успяваме да финансираме много интересни проекти, които са насочени към обсъждането на тези важни теми. Създадохме и нови програми, като най-новата от тях е за нови социални иновации – тя е насочена към предприемчивите хора и организации, които да получат частична финансова подкрепа от бюджета на Столична община. Тя е пилотна, стартира от 1 януари и всички ще имат три месеца да подадат своите проектни предложения. Пилотният бюджет на програмата е 100 хил. лв. за 2019 г., но той може да бъде увеличен“, заяви Фандъкова.

„Изключително важно за всички нас е да споделяме опита, да чуваме практиките и се радвам, че чрез днешната конференция ще имаме възможност да направим точно това“, каза още тя.

Коментари

Задължително поле