„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Йорданка Фандъкова: През 2019 г. тръгва пилотна програма за частична финансова подкрепа за социални иновации с бюджет 100 хил. лв.

През 2019 г. Общината стартира пилотна програма за частична финансова подкрепа за социални иновации с бюджет 100 хил. лв. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на Международна конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“.

„Решенията на голяма част от социалните проблеми на обществото могат да бъдат намерени, като се съчетаят два много важни принципа. Първо, ангажиране на цялото общество, на институции, на граждански организации в решаването на тези проблеми. И, второ, използването на иновациите и на дигиталните технологии в тези решения. Това е нашето разбиране и сме обединили усилията си именно в решаването на социалните проблеми по този начин“, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че през последните години в София има много успешни практики. „Надявам се много от тях да бъдат обсъдени по време на конференцията, защото трябва да осъзнаем, че социалните проблеми могат да бъдат решени само ако сме заедно. И то не чрез дарения около Коледа, а чрез последователни действия и устойчиви политики. Това общо разбиране обедини много организации в експертния съвет, който създадохме в Столична община, и искам да им благодаря. Преди около година обединихме усилията си и постигнахме много важни резултати, защото цялостната политика на общината се обсъжда и се решава именно на заседанията с обединени усилия на гражданския сектор и на институциите“, коментира кметът на София.

Фандъкова обясни, че политиката на Столична община за подкрепа на хора в неравностойно положение е свързана със създаването на възможности за включването на хората в различни дейности и създаване на възможности за реализация. „През последните години създадохме няколко инструмента. Самата Столична община притежава социални предприятия и аз истински се гордея с тях. В общинското търговско дружество „Лозана“ например работят 28 души в различните му дейности. И това е само една малка част“, каза тя.

По думите ѝ през годините Столична община е създала и финансови инструменти за подпомагане на хората в неравностойно положение. „Като първият е програма „Европа“, чрез която успяваме да финансираме много интересни проекти, които са насочени към обсъждането на тези важни теми. Създадохме и нови програми, като най-новата от тях е за нови социални иновации – тя е насочена към предприемчивите хора и организации, които да получат частична финансова подкрепа от бюджета на Столична община. Тя е пилотна, стартира от 1 януари и всички ще имат три месеца да подадат своите проектни предложения. Пилотният бюджет на програмата е 100 хил. лв. за 2019 г., но той може да бъде увеличен“, заяви Фандъкова.

„Изключително важно за всички нас е да споделяме опита, да чуваме практиките и се радвам, че чрез днешната конференция ще имаме възможност да направим точно това“, каза още тя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.